egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A daganatos betegségek kórisméjének felállításához képalkotó (röntgen, CT, MRI, ultrahang) vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy meg lehessen állapítani, honnan indul ki a daganat és érint-e esetleg más szerveket.

 

A kivizsgálás menete

A daganatos betegek ellátása összetett folyamat, így a betegek optimális ellátásának meghatározása több szakterület orvosainak (onkoteam) együttes feladata. A daganatos betegek kivizsgálásának menetét az onkoteam, illetve bizottság határozza meg, melynek tagja többek között a radiológus szakorvos.

 

A daganatos betegségek kórisméjének felállításához képalkotó (röntgen, CT, MRI, ultrahang) vizsgálatokra van szükség annak érdekében, hogy meg lehessen állapítani, honnan indul ki a daganat és érint-e esetleg más szerveket. Emellett a tumor pontos szövettanának, biológiai és – szükség esetén – molekuláris biológiai jellegzetességeinek meghatározására is szükség van. Fontosak az egyéb belgyógyászati vizsgálatok is, melyek eredményéből megtudható, hogy milyen a beteg szív- és érrendszeri státusza, van-e egyéb társbetegsége – például magas vérnyomása, cukorbetegsége –, ugyanis mindez nagyban befolyásolhatja a terápiát.

 

A daganatos betegségek stádiumának és kiterjedtségének megállapítása (staging) az állapotfelmérő vizsgálatok alapján történik. Ezek során az onkoteam azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy a daganat hol helyezkedik el, milyen a térbeli kiterjedése, milyen a szomszédos szervekhez való viszonya, beszűrődött-e a környező ép szövetekbe (infiltráció), és képzett-e regionális vagy távoli áttétet (metasztázis). A staging egyben a betegség kiindulási állapotának rögzítését is jelenti, vagyis ehhez viszonyítják minden további beavatkozás és kezelés eredményességét. Ennek része az indokolt esetben molekuláris diagnosztikával kiegészített szövettani vizsgálat, a képalkotó vizsgálatok, valamint a laboratóriumi vérvizsgálatok eredménye. Ezeket a vizsgálatokat rendszeresen megismétlik (re-staging), hogy nyomon kövessék a kórfolyamat aktuális állapotát és az elvégzett kezelések eredményességét.

 

A stádium meghatározása során a képalkotó eljárások (elsősorban a CT és az MRI) fontos szerepet játszanak a tumor kimutatásában, a terápia utáni változások értékelésében, a kezelés szövődményeinek kimutatásában, a betegség követésében (az esetleg újra megjelenő vagy növekvő daganat lehető legkorábbi kimutatásában), valamint a sugárkezelés (radioterápia) megtervezésében is.

 

Képalkotó diagnosztikus módszerek

A képalkotó eljárások főként a különböző hullámhosszúságú és rezgésszámú elektromágneses sugárzás szervezetbe bocsátását követően dolgozzák fel az onnan kinyert jeleket, és alkotnak képet belőlük.

 

Röntgen

A hagyományos röntgenvizsgálat alkalmas az emlők alapvizsgálatára (mammográfia, ld. még Emlőszűrés), a tüdőgócok megtalálására (mellkasröntgen), a tápcsatorna megítélésére (endoszkópia, ld. még Endoszkópos vizsgálatok), valamint az elsődleges (primer) csontdaganatok kimutatására. A csontáttét (ld. még Áttét – metasztázis) azonban a röntgenfelvételen többnyire csak akkor vehető észre, ha mérete meghaladja az egy centimétert. A mellkas, a tápcsatorna, valamint a csontok röntgenvizsgálata nem alkalmas a tumorstádium pontos meghatározására.

 

Ultrahang

Az ultrahangvizsgálat a szervezet számára nem jár sugárterheléssel (a műszer a hangsugár visszaverődésének mértékét érzékeli), ezért gyermekek, várandósok, illetve sugárzásra érzékeny szervek (például here, pajzsmirigy) vizsgálatánál biztonsággal alkalmazható. Emellett a különböző mintavételezési eljárások (biopszia) nagy pontossággal elvégezhetők ultrahangos képalkotás alatt vezetve. Hátránya azonban, hogy az ultrahangnyaláb behatoló-áthatolóképessége korlátozott; a csont, a hasi zsír, illetve a bélgázok lehetetlenné teszik a mélyebben fekvő vagy általuk körülzárt területek vizsgálatát. A daganat kimutatásakor, vizsgálatakor sokszor végeznek ultrahangvizsgálatot, mely megtalálja a daganatot, kiegészíti a stádiummeghatározást (például felületi lágyrésztumornál, nyelőcső-, gyomor-, végbéldaganatnál).

 

Komputertomográfia (CT)

A CT-felvétel röntgenfelvételek sorozatából áll, „szeletenként” alkot térbeli képet a vizsgálandó szervről. A szeletenként készült képfelvételek számítógép segítségével állnak össze háromdimenziós képpé. A hagyományos röntgenvizsgálathoz képest a CT a jóval kisebb (néhány milliméteres) elváltozásokat is kimutatja. A nagy felbontású CT-t (HRCT) a tüdő rendkívül részletes vizsgálata során alkalmazzák. Az ún. multi-detektoros-CT (MDCT) gyors szkennelést, teljestest-információt, jó minőségű képeket nyújt. A CT-t standard módszerként alkalmazzák az onkológiai képalkotó diagnosztikában.

 

Pozitron emissziós tomográfia (PET)

A testbe – a vizsgált szervbe – pozitronokat sugárzó izotópot (11C, 13N, 15O, 18F) tartalmazó molekulákat juttatnak belégzéssel vagy injekcióval. A bejuttatott jelölt molekula – leggyakrabban speciális cukor – részt vesz a sejtek élettani folyamataiban, így az izotóp hasznosulásának nyomon követésével megfigyelhetővé, láthatóvá válik a vizsgált szövet viselkedése. Az anyagcserefolyamatok megjelenítése a daganatok élettanitól eltérő, fokozott anyagcserefolyamatának kimutatásán alapszik. Ily módon a PET lehetővé teszi már a korai, a szervi elváltozásokat megelőző, kórossá vált sejtes anyagcsere-folyamatok vizsgálatát. Előnyei elsődlegesen az agydaganatok, a tüdődaganatok, a fej-nyak és a nyelőcső daganati, a végbéldaganatok, a melanoma malignum, valamint a nyirokrendszer daganatainak vizsgálata során mutathatók ki.

 

PET/CT

A teljestest-információt nyújtó PET/CT vizsgálat a pozitron emissziós tomográfia és a komputertomográfia egyesítésével létrejött diagnosztikai módszer, napjaink egyik legkorszerűbb vizsgáló eljárása. A kétféle vizsgálómódszer növeli egymás érzékenységét, fajlagosságát és pontosságát, mivel ötvözi a PET érzékeny anyagcsereaktivitás-megjelenítését a CT pontos szeletanatómiájával. Alkalmazható a távoli daganatszórás klinikai gyanúja, a terápia hatékonyságának kiértékelése, a kiújuló, visszatérő daganat megítélése, valamint ismeretlen elsődleges daganat keresése céljából. Támpontot nyújthat továbbá a műtét vagy sugárterápia után a kezelés következményeként kialakult hegesedés és a visszatérő daganat elkülönítéséhez is.

 

Mágneses rezonancia

Az MR-készülék nagy pontosságú diagnosztikai eszköz, mely nagyon részletes képet ad és lehetővé teszi a lágy szövetek alapos vizsgálatát is. Az MRI mágneses jelekkel célozza meg a testben előforduló hidrogénatomokat, ily módon nyújtva komplex információt a daganatról és annak terjedésről. Előnye, hogy nem terheli a szervezetet ionizáló sugárzással, magas térbeli és kontrasztos felbontást, a legjobb lágyrész felbontást, valamint a szövetre jellemző és működésére vonatkozó információt szolgáltat, továbbá áramlás-ábrázolást is lehetővé tesz. Az MR-vizsgálat azon betegek esetében is alkalmazható, akiknek kontrasztanyag-érzékenysége vagy rossz vesefunkciója miatt nem végezhető el a CT-vizsgálat.

 

Az ún. dinamikus MR-vizsgálattal az idő függvényében vizsgálják az intravénásan adott kontrasztanyag megjelenését és megoszlását a szövetekben. Ezt a módszert elsősorban a máj rosszindulatú daganatai, az emlőrák és a kismedencei daganatok megítélésére, illetve az onkológiai kezelések után jelentkező hegesedés és a visszatérő daganat elkülönítésére alkalmazzák.

 

Angiográfia

Az angiográfia az erek kontrasztanyag segítségével végzett vizsgálatát jelenti. Ezt a vizsgálómódszert akkor alkalmazzák – elsősorban a daganatos betegek ellátása során –, ha például egy műtétet megelőzően tájékozódni kívánnak a daganat erezettségéről, illetve az azt tápláló- és a szomszédos erek állapotáról. A daganatos betegek kivizsgálásában az angiográfia szerepét gyakran a kontrasztanyaggal végzett ún. MR-angiográfia (MRA) tölti be.

KULCSSZAVAK
röntgen  |   CT  |   MRI  |   ultrahang  |   PET-CT  |   angiográfia  |   stádium  |   staging  |   sugárterhelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít