egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A depresszió a leggyakoribb mentális betegség, amely a gondolkodás, a viselkedés befolyásolása mellett fizikai tünetekben is megnyilvánulhat. A larvált depresszió a betegség egy rejtőzködő, nehezen felismerhető formája, amely valamilyen fizikai tünetcsoportban nyilvánul meg oly módon, hogy gyakran összetévesztik fizikai betegségekkel.

 

depresszió a fejlett világ sokarcú népbetegsége. Nem tévesztendő össze azzal a rövidebb-hosszabb ideig (általában 2 hétnél tovább nem tartó) tartó kedvetlenséggel, érdektelenséggel, szomorúsággal, melyet bárki megtapasztalhat élete során, és amely állapotot a szó köznyelvi értelmében használva jelölnek ezzel a kifejezéssel. 

 

A depressziónak több típusa és súlyossági fokozata létezik. Általában eredményesen kezelhető. 

 

A larvált depresszió tünetei

A larvált depresszió esetén a depresszió hangulatállapotot befolyásoló tünetei enyhék, a fizikai tünetek azonban kifejezettek és olyan mértékűek, hogy elfedik a valódi okot és más, fizikai betegségre utalnak.

 

Larvált depresszióra utalhat:

 

  • mással nem magyarázható, tartós/változó intenzitású fizikai tünet (pl.: fájdalom, zsibbadás);
  • fennálló tünetek mellett negatív vizsgálati leletek;
  • enyhe depressziós tünetcsoport;
  • öngyilkossági, önsértő gondolatok;
  • szezonálisan (tavasszal, ősszel rosszabb vagy napszakonként délutánra, estére romló) változó tünetek;
  • betegségtudat a pszichés betegség lehetőségének tagadása mellett.

 

A larvált depresszió kialakulásának kockázatát fokozza, ha a családban már előfordult depresszió vagy ha az érintett korábban már volt depressziós.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket érzi, érzékeli magán vagy családtagján, fontos, hogy mielőbb pszichológushoz vagy pszichiáterhez forduljon. Ha olyan tünetei vannak, amelyek hátrányosan befolyásolják mindennapi életét, kérjen segítséget háziorvosától, aki szükség esetén gondoskodni fog a szakrendelésre történő beutalásról!

 

Emellett a területileg illetékes pszichiátriai gondozót közvetlenül is felkeresheti, a szakrendelés beutaló nélkül igénybevehető.

 

A larvált depresszió diagnosztizálása

A tipikus tünetek hiánya vagy csökkent mértéke, és a félrevezető fizikai tünetek miatt diagnózis felállítása nehezített. A fizikális tüneteket mindig komolyan kell venni, és a szervi betegségeket mindig ki kell zárni. A diagnózis felállítása negatív vizsgálati leletek birtokában a tünetek alapján pszichiáter szakorvos által történik.

 

A larvált depresszió megelőzése

A depresszió bármely típusának megelőzésében és gyógyításában is nagy szerepe van a fizikai aktivitásnak. Testmozgás hatására endorfinok szabadulnak fel, ami javít az általános mentális állapoton. A mozgás segít a pozitív énkép kialakításában és a megküzdési stratégiák elsajátításában. A megelőzést szolgálja a szociális kapcsolatok kialakítása, ápolása is.

 

Tartósan fennálló, visszatérő lelki gondok esetén hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is a 116-123-as számon.

 

A Lelki Elsősegély Szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak. Ha úgy érzi, hogy szakorvosi segítségre van szüksége, keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőt.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Lelkisegély-szolgálatok és kríziskezelés

Egyéni tényezők az egészség megélésében

Testmozgás és mentális egészség

KULCSSZAVAK
depresszió  |   kedvetlenség  |   érdektelenség  |   pszichoterápia  |   öngyilkosság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít