egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az utóbbi időszakban sokszorosára növekedett a bőrdaganatok gyakorisága. Az egyik legsúlyosabb rosszindulatú daganatos betegség a bőr festéktermelő sejtjeinek (melanocyta) daganata, a melanoma. A melanoma kialakulásában – a világos bőr- és hajszín mellett – a nagy mennyiségű anyajegy is fokozott kockázatot jelent.

 

A rendszeres orvosi anyajegyvizsgálat és önvizsgálat jelentősen elősegíti a melanoma és más rosszindulatú bőrelváltozások időben történő felismerését, ami nagymértékben növeli a gyógyulás esélyét. A korai felismerés érdekében javasolt évente – nagyszámú anyajegy esetén félévente – egyszer bőrgyógyásszal megvizsgáltatni az anyajegyeket (dermatoszkópos szűrővizsgálat); az önvizsgálat pedig havi rendszerességgel ajánlott. Egy anyajegy színbeli, méretbeli vagy alakbeli változása esetén azonnali bőrgyógyászati vizsgálat szükséges.

 

Dermatoszkópos vizsgálat

A melanoma korai felismerésére használt fájdalmatlan, nem invazív módszer az ún. epilumineszcens mikroszkópia, vagyis dermatoszkópia. A dermatoszkóp bőrre helyezhető kézi „mikroszkóp”, mely segítségével az orvos a felhám alsó rétegéig „lelát” (lásd még: Bőr és függelékei). A dermatoszkóppal az orvos értékelni tudja a pigmentált bőrelváltozások méretének, alakjának és pigmentációjának mintázatát. A dermatoszkópia nem csak a melanoma, hanem más bőrelváltozások (pl. basalioma, seborrheás keratózis) diagnosztizálására is alkalmas.

 

A vizsgálat a teljes bőrfelületre kiterjed, a szűrés során az orvos az összes anyajegyet megvizsgálja. Anyajegyszűrésre érdemes könnyen levehető ruhában érkezni, illetve fontos arra figyelni, hogy a bőr ne legyen nagyon száraz, azonban a vizsgálat napján már nem ajánlott testápolót használni.

 

Fontos! A bőrgyógyászati ambulanciák térítésmentesen végeznek anyajegyszűrést, de ajánlott időpontot foglalni.

 

Önvizsgálat

A melanoma bárhol kialakulhat, még olyan bőrterületeken is, melyek nincsenek napfénynek kitéve. A melanoma leggyakoribb előfordulási helyei az arc, a fejbőr, a törzs (mellkas, has, hát), a lábak és a karok, azonban kialakulhat a körmök alatt, a tenyéren, a talpon, az ujjak hegyén vagy az ujjak közt, illetve a nyálkahártyákon (száj, orr, hüvely), illetve a végbélnyílás bőrén is.

 

Az önvizsgálatot ezért érdemes világos helyiségben található tükör előtt elvégezni, ahol a teljes test jól látható. Ajánlott a fejbőr, a tarkó, illetve az egyéb nehezen belátható bőrfelületek ellenőrzéséhez segítséget kérni.

 

Az önvizsgálatot a következő lépések szerint tanácsos végezni

 

  • Vizsgálja meg teste elülső és hátulsó részét a tükörben, majd a jobb- és bal oldalát, felemelt karral.
  • Hajlítsa be a könyökét, és alaposan nézze meg az alkarok és a felkarok elülső és hátsó részét, illetve a kezeket.
  • Nézze meg a lábak és a lábfejek elülső, oldalsó és hátulsó részét, beleértve a talpakat és a lábujjak közötti területeket is.
  • Válassza szét a haját, majd emelje meg, és vizsgálja meg a nyak hátsó részét és a fejbőrt egy kézitükör vagy egy másik személy segítségével.
  • Ellenőrizze a hátát, a nemi szervek területét és a fenekét egy kézitükörrel.
  • Ha gyanús bőrterületeket talált, készítsen róluk fényképet, hogy követhesse az idő múlásával bekövetkező változásokat.

 

Az otthoni önvizsgálat során az ABCDE-szabályt alkalmazzuk:

 

A: asymmetry – aszimmetria (szabálytalan alakot jelent);

B: border – határ (a melanomának a jóindulatú elváltozások egy részével szemben elmosódott, szabálytalan határai lehetnek);

C: color – szín, a terület pigmentáltsága (a bőrdaganatok többféle pigmentet tartalmazhatnak);

D: diameter – átmérő (aggodalomra adhat okot, ha az anyajegy 6 mm-nél nagyobb);

E: evolving – kialakulás, fejlődés (ha az anyajegy változik, növekszik, a felszíne érdessé, szárazzá válik, viszketni, esetleg vérezni kezd, orvoshoz kell fordulni).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyász szakorvoshoz, ha anyajegye

 

  • mérete nő,
  • alakja szabálytalanná válik,
  • színe megváltozik,
  • fájdalom, vérzés, viszketés, hámlás, nedvedzés vagy gyulladás tapasztalható.

 

Különösen figyeljen az újonnan megjelenő és szokatlan formájú anyajegyekre!

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Napégés és fényvédelem

Bőrdaganatok

 

KULCSSZAVAK
anyajegy  |   melanoma malignum  |   bőrrák  |   bőrdaganat  |   szűrés  |   dermatoszkóp  |   önvizsgálat  |   ABCDE-szabály
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít