egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pajzsmirigy a belső elválasztású mirigyekből álló endokrin rendszer része. A belső elválasztású mirigyek fő feladata a hormonok termelése, illetve azok vérbe való juttatása. A pajzsmirigy bizonyos megbetegedései indokolttá tehetik a szerv műtéti úton történő részleges vagy teljes eltávolítását.

 

A pajzsmirigy mintegy 5 cm nagyságú, pillangó alakú szerv, amely az ádámcsutka alatt található. Fő feladata az anyagcsere sebességének szabályozása – a pajzsmirigyhormonok termelése és vérbe juttatása révén.

 

A pajzsmirigy-eltávolítás javallatai

Az endokrinológiai kivizsgálás eredményei az alábbi betegségek esetén indokolhatják a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítását (tireoidektómia).

 

A pajzsmirigy göbös vagy kiterjedt (diffúz) megnagyobbodása (strúma, golyva) fennállásakor mindenképpen műtét javasolt (abszolút műtéti javallat).

 

A rosszindulatú daganat, azaz pajzsmirigyrák gyanúja (hideg göb) esetén, illetve ha a megnövekedett pajzsmirigy légzési vagy nyelési nehézséget okoz (a mirigy kozmetikai okokból történő részleges eltávolításának elmaradása nem veszélyezteti az egészséget).

 

A pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis) esetén – amennyiben a gyógyszeres kezelés és a radiojód-kezelés nem vezet eredményre, vagy a beteg allergiás a kezelésében alkalmazott gyógyszerekre.

 

A műtét indokolt abban az esetben is, ha a pajzsmirigyből vett minta szövettani eredménye (vékonytű-biopszia) alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy a pajzsmirigy elváltozása rosszindulatú vagy sem.

 

Vizsgálatok pajzsmirigy-eltávolítás előtt

A műtétet megelőzően, a beteg általános állapotának és altathatóságának felmérése céljából, az alábbi rutinvizsgálatok elvégzésére van szükség:

 

  • laboratóriumi vizelet- és vérvizsgálat,
  • hormonvizsgálatok,
  • antitest-vizsgálatok,
  • vércsoport meghatározása,
  • EKG-vizsgálat,
  • mellkasröntgen,
  • belgyógyászati vagy gyermekgyógyászati vizsgálat,
  • szükség esetén genetikai vizsgálat.

 

A fentieken túl képalkotó eljárásra is sor kerülhet a betegség kiterjedésének pontos felmérésére (ultrahangos, illetve izotópos vizsgálat, MR, CT).

 

A pajzsmirigy-eltávolítás menete

A pajzsmirigy-műtétet megelőzően, éjfél után ételt és italt fogyasztani már nem szabad. Tájékoztatni kell a kezelőorvost, ha közvetlenül a műtét napja előtt felső légúti fertőzés vagy bármilyen lázas megbetegedés fordult elő, mert ebben az esetben szükséges lehet a beavatkozás elhalasztása.

 

A pajzsmirigy műtéti eltávolítása általános érzéstelenítéssel, altatásban történik. Az altatóorvos (aneszteziológus) a műtét alatt folyamatosan figyelemmel követi a beteg szívműködését, vérnyomását és egyéb élettani paramétereit. A beavatkozás során a sebész-szakorvos metszést ejt a nyakon, majd – a pajzsmirigyet ellátó erek lekötését követően – elvégzi a feltárt pajzsmirigy részleges, csaknem teljes, avagy teljes eltávolítását.

 

A pajzsmirigy kóros elváltozásának típusától függ, hogy a sebészi beavatkozás során csak a pajzsmirigy egyik lebenyét metszik ki (lobektómia), vagy a szerv teljes eltávolításra sor kerül, esetleg meghagyva egy kis mennyiségű pajzsmirigy-szövetet. A harmadik lehetőség szerint az egész pajzsmirigyet pajzsmirigy-szövet hátrahagyása nélkül távolítják el.

 

A pajzsmirigy eltávolítása – hagyományos műtéti eljáráson kívül – endoszkópos beavatkozással is történhet, amely alkalmazására egyéni mérlegelés alapján, ritkán kerül sor. Ebben az esetben nem a nyakon ejtett keresztmetszéssel, hanem a beteg száján vagy állán, esetleg a hónalj vagy a szegycsont irányából, kisebb metszésen keresztül kerül a vékony endoszkóp bevezetésre.

 

A pajzsmirigy-eltávolítás lehetséges szövődményei

Ritkán, de előfordulhat a műtéti terület 24 órán belüli utóvérzése, melynek csillapítása szükség esetén a seb műtéti feltárásával történik. Továbbá előfordulhat sebfertőzés – ez esetben antibiotikumok alkalmazása válhat szükségessé.

 

Szintén ritka szövődmény a hangszalagot beidegző ideg műtét közbeni sérülése. Egyoldali sérülés rekedtséget és félrenyelést okozhat, kétoldali sérülés – súlyosabb esetben – akár azonnali gégemetszést is igényelhet. A műtét során érheti az ideget kisebb, mechanikus károsodás is (műtét közbeni nyomás, húzás), ám ez csak átmeneti, a működés néhány hónap alatt magától helyreáll.

 

Műtét után előfordulhat (ritkán) a pajzsmirigy túlműködés heveny fellángolása (tireotoxikus krízis), amely magas lázzal, szívritmuszavarral, nagyfokú nyugtalansággal jár együtt, és intenzív osztályon történő ellátást igényel.

 

A mellékpajzsmirigyek kimetszése, illetve csökkent érellátása miatt a vér kalciumszintje a normális érték alá csökkenhet (hipokalcémia), aminek tünetei – zsibbadás a száj körül, lábszár- és törzsizom-görcsök, nyelési nehezítettség, stb. – a műtétet követő első héten jelentkezhetnek. Ezért a beavatkozás után többször ellenőrzik a vér kalciumszintjét.

 

Műtét utáni gondozás

A pajzsmirigyműtét utáni (poszt-operatív) gondozás legfőbb célja a szövődmények megelőzése és kezelése. A pajzsmirigy-eltávolítást követően a műtéti terület fájdalmassá, duzzadttá válhat. Kialakulthat átmeneti rekedtség, illetve a hang gyengülése, és előfordulhat légzési nehezítettség is.

 

A sebváladék a műtét során behelyezett vékony csövön (dréncső) keresztül távozik. A dréncső eltávolítása a műtét másnapján, a varratok kiszedése 7-10 nap elteltével történik. A vérrögképződés megakadályozása céljából trombózismegelőző készítmény beadása szükséges, a bőr alá beadandó (szubkután) injekció formájában.

 

Mit tehet pajzsmirigy-eltávolítás esetén?

A műtéten átesett beteget – a beavatkozás módjától és a páciens általános állapotától függően – néhány nap elteltével hazabocsátják. A hazatérést követően a beteg folytathatja a szokásos napi aktivitását, de nagyobb erőkifejtéssel járó tevékenységet csak tíz nap elteltével végezhet, és a fizikai terhelést fokozatosan kell bevezetnie. Ügyelni kell arra is, hogy ne érje víz a műtéti sebet annak gyógyulásáig. 

 

Ha a műtét helyén gyulladást, vérzést, duzzanatot vagy váladékot észlel, azonnal jelentkezzen a kezelőorvosánál!

 

Teljes pajzsmirigy-eltávolítást követően gyógyszeres hormonpótlásra, illetve a vér kalciumszintjének csökkenése esetén a kalcium pótlására van szükség, aminek beállítását endokrinológus szakorvos végzi el. A pajzsmirigy eltávolítását követően a betegnek élete végéig rendszeres orvosi ellenőrzésen kell részt vennie.

KULCSSZAVAK
pajzsmirigy  |   hipertireózis  |   golyva  |   strúma  |   tireoidektómia  |   lobektómia  |   radiojód-kezelés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít