egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Sérv (hernia) bármely zsigernek az élettani anatómiai helyzetéből (üregéből) valamely veleszületett vagy szerzett nyíláson keresztül történő kitüremkedése, előesése.

 

A sérveknek sokféle megjelenési formájuk létezik. Amikor sérvről beszélünk, általában hasfali sérvekre gondolunk, melyek közül leggyakoribbak a lágyéktáji sérvek. Ezek a hasfal azon veleszületett vagy szerzett gyenge területén alakulnak ki, ahol a hasűri nyomás szervet vagy szerveket présel a hasfal irányába.

 

A sérv alkotórészei a következők:

 • Sérvkapu: a hasfal veleszületett vagy szerzett nyílása;
 • Sérvtömlő: a fali hashártya sérvkapun át kitüremkedő része;
 • Sérvtartalom: a sérvtömlőbe kipréselődött hasüregi szerv vagy szervek.

 

Elhelyezkedés alapján megkülönböztetünk:

 • lágyéktáji sérveket (lágyéksérv és combsérv),
 • köldöksérvet,
 • posztoperatív sérvet (műtéti hegek helyén kialakuló sérv),
 • egyéb, ritkább hasfali sérveket.

 

A sérvek egyik speciális formája a rekeszsérv (hiatushernia), a gyomor vagy egyéb hasüregi szerv mellkasba kerülése a rekeszizmon keresztül. Leggyakoribb formája a csuszamlásos rekeszsérv, amelyben a gyomor bizonyos része a rekeszizmon át a mellkasi üregbe boltosul, és időnként visszacsúszik a hasüregbe.

 

A sérvek tünetei

A sérvek eleinte gyakran nem okoznak semmilyen tünetet, de kehetséges, hogy a sérv keletkezésekor a sérv tájékán húzó, égő, nyilalló, feszülő vagy nyomó fájdalom jelentkezik. Rövidesen egy változó méretű, elődomborodó elváltozás is megjelenik. Ennek nagysága mozgás, emelés vagy hasprés hatására változhat, lefekvéskor a mérete csökkenhet vagy el is tűnhet.

 

A beteg panasza nem feltétlenül arányos a sérv méretével. Gyakran még a nagy méretű sérvek sem okoznak jelentős panaszt, máskor még egy hashártya előtti kis zsírcsomó kicsípődése is (például combsérv esetén) jelentős fájdalmat okozhat.

 

A rekeszsérv kisebb betüremkedései ritkán okoznak panaszt, de gyakori a gyomorsav nyelőcsőbe áramlásával járó refluxbetegség kialakulása. Ennek tünete lehet a gyomorégés, nyelési nehézség vagy mellkasi fájdalom.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel a háziorvosát, ha bármely testtájon változást – csomót, duzzanatot – észlel, vagy a fentebb felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja.

 

Indokolt esetben a háziorvos járóbeteg sebészeti vagy egyéb szakrendelésre fogja irányítani.

 

A sérvek kiváltó okai

Megkülönböztetünk veleszületett és szerzett sérveket. A hasfal gyengülése kialakulhat hasüregi műtéteket követően vagy az idősödéssel járó kötőszöveti gyengülés miatt is.

 

A veleszületett sérvek fejlődési rendellenességek miatt alakulnak ki. Leggyakoribb formájuk fiúknál a here leszállását követően a hashártyatasak elégtelen záródása miatt kialakuló lágyéksérv, valamint a köldökgyűrű elégtelen záródása miatt kialakuló köldöksérv.

 

A szerzett sérvek az emelkedett hasüregi nyomás vagy hasfali kötőszöveti gyengeség miatt alakulnak ki. Hasüregi nyomást okozhat az elhízás, a makacs köhögés, a vizeletürítési zavar, a székrekedés vagy valamilyen hasüregi daganat.

 

Rekeszsérv keletkezhet szintén hasüregi nyomásfokozódás miatt, baleset következtében sérüléskor, szüléskor vagy nagy erőkifejtéskor, valamint a rekesz fejlődési rendellenessége következtében.

 

A sérvek lehetséges szövődményei

A kezeletlen sérv tovább növekedhet és kizáródhat. A kizáródás a sérv súlyos szövődménye, mivel a kizáródott sérv a bél vérellátásnak megszűnésével járó bélelzáródást okozhat. A bélelzáródás tünete az erős, görcsös hasi fájdalom, a felfúvódás és hányás. A teljes bélelzáródás székrekedést, a részleges elzáródás hasmenést okozhat.

 

A bélelzáródás sürgős kórházi ellátást igényel, ezért a fentebb felsorolt tünetek esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

A sérvek diagnosztizálása

A sérvek jelentős hányadának kórisméje fizikális vizsgálat alapján felállítható. Amennyiben a panaszok, a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján nem igazolható egyértelműen a sérv, ultrahangvizsgálat válik szükségessé. Ha a hasfali ultrahangvizsgálat nem erősíti meg a sérv kórisméjét, CT-vizsgálatra kerülhet sor.

 

A rekeszsérv diagnosztizálására általában röntgenvizsgálatot és/vagy endoszkópos vizsgálatot alkalmaznak.

 

A sérvek kezelése

A sérvek kezelése sebészi beavatkozással történik. A különböző műtéti beavatkozásokról további részletek a Hasfali sérvműtét, Köldöksérvműtét, Lágyéksérvműtét férfiaknál és Lágyéksérvműtét nőknél című cikkeinkben olvashatók.

 

A sérvek megelőzése

A sérvek kialakulásának megelőzésében a következő tényezőknek lehet fontos szerepük:

 • Kerülje a dohányzást.
 • Fogyasszon megfelelő mennyiségű rostdús ételeket, például zöldségeket és gyümölcsöket, teljes kiőrlésű termékeket, illetve rostban gazdag müzlit.
 • Súlyemelésnél figyeljen a megfelelő testtartásra.
 • Végezzen hasfalerősítő gyakorlatokat.
 • Amennyiben túlsúlyos vagy elhízott, igyekezzen rendezni a testsúlyát.
 • Ne préseljen túlzottan székelés közben.

 

Sérvek különböző életszakaszokban

Az újszülöttkori rekeszsérv a rekeszizom fejlődési rendellenessége következtében alakul ki. Ilyenkor a hasi szervek betüremkednek a mellüregbe, és nyomást fejtenek ki a tüdőre és a szívre, ami súlyos tünetekhez vezethet közvetlenül a megszületés után. Az időben felfedezett, tüneteket okozó újszülöttkori rekeszsérvek mielőbbi sebészi beavatkozást igényelnek. A veleszületett hasfali sérvek összetett ellátást igénylő, súlyosabb formái az omphalocele és a gastroschisis, mely állapotokat a modern újszülöttsebészet ma már kiemelkedően jó gyógyulási aránnyal képes helyreállítani.

 

Várandósságot (szülést) követően előfordulhat hasizomszétválás (rectus diastasis), amikor a has középső vonalában, főként a köldök környékén, hasprés hatására elődomborodik a hasfal. A hasizomszétválás megelőzhető a hasizom gyermekvállalás előtti erősítésével, a túlzott súlygyarapodás kiküszöbölésével, a várandósság ideje alatt végzett tornagyakorlatok végzésével, valamint a nehéz súlyok emelésének kerülésével.

 

Idős, hasi műtéten többször átesett és túlsúlyos személyek esetén megnövekszik a hasfali sérv kialakulásának esélye, különösen a nagy metszéssel járó műtéteket követően.

KULCSSZAVAK
hernia  |   lágyéksérv  |   köldöksérv  |   rekeszsérv  |   sérvkizáródás  |   bélelzáródás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít