egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A retrovírusok egy speciális enzim segítségével képesek az RNS örökítőanyagukat DNS-sé átírni, amely aztán be tud épülni a gazdasejt sejtmagjában lévő DNS-be.

 

A vírusok apró mikroorganizmusok, amelyek sejteket képesek megfertőzni. Amint bejutottak a gazdasejtbe, a sejt alkotórészeit használva szaporodnak.

 

A vírusok többféle szempont szerint csoportosíthatóak, például:

 

 • örökítőanyaguk alapján (DNS- vagy RNS-vírusok),
 • a sejten belüli sokszorozódásuk módszere alapján,
 • alakjuk és strukturális jellegzetességeik szerint.

 

A Retroviridae víruscsaládba tartozó retrovírusok RNS örökítőanyagot tartalmaznak, és egy speciális enzimről – reverz transzkriptáz enzim – kapták a nevüket, amely elengedhetetlen része az életciklusuknak.

 

A retrovírusok többsége az állatokra nézve veszélyes, állatról emberre nem terjed.

 

A retrovírusok jellegzetességei

Számos különbség van a retrovírusok és más vírusok között, a legfőbb a gazdasejtben való szaporodásukban rejlik. Az alábbiakban a AIDS kialakulásáért felelős HIV példáján keresztül látható a retrovírus életciklusa a gazdasejtben:

 

 1. Hozzákapcsolódás: a vírus a gazdasejt felszínén lévő receptorhoz kötődik, ez a receptor a HIV esetén a CD4 T-sejteknek nevezett immunsejtek felszínén található.
 1. Bejutás: a vírust körülölelő boríték a gazdasejt membránjával összeolvad, így a vírus a gazdasejtbe juthat.
 1. Reverz transzkripció („visszaírás”): a vírus egy enzim segítségével a saját RNS örökítőanyagát DNS örökítőanyaggá „írja át”, amely ezután már kompatibilis a gazdasejt DNS örökítőanyagával.
 1. Az örökítőanyag beépülése: az újonnan megalkotott virális DNS a gazdasejt irányítóközpontjába, a sejtmagba vándorol, ahol a gazdasejt DNS-ébe épül.
 1. Sokszorozódás: amint a virális DNS a gazdasejt DNS-ébe épült, a vírus átprogramozza a gazdasejt működését, hogy új vírusalkotórészeket termeljen (virális RNS-t és fehérjéket).
 1. Összeszerelés: az újonnan elkészült vírusalkotórészek összeszerelődnek a sejtfelszín közelében új vírusokat alkotva.
 1. Kiszabadulás: az új vírusok a gazdasejt sejtfelszínét kidomborítva érett vírusokat alkotnak, majd egy proteáz nevezetű virális enzim segítségével kiszabadulnak a gazdasejtből; ezt követően az új vírusok képesek új CD4 T-sejteket fertőzni.

 

A retrovírusok szaporodása két sarkalatos ponton tér el más vírusok életciklusától: az egyik a reverz transzkripció, a másik a virális örökítőanyag integrációja a gazdasejt örökítőanyagába. A HIV-ről és az általa okozott AIDS-betegségről külön cikkben olvashat részletesen.

 

Kapcsolódó tartalom: Vírusfertőzések

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   vírus  |   retrovírus-fertőzés

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít