egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az alkoholos italok fogyasztása egyidős az emberiség történetével. Az adott földrajzi helyszínre jellemző növények erjesztésével (fermentálásával) létrejött, etilalkoholt tartalmazó italok azonban számos káros hatással vannak a szervezetre.

 

Alkoholtartalmú italnak nevezzük az etilalkoholt tartalmazó italokat. Töménységük az ital típusától függően változó lehet a néhány százaléktól a 90% feletti alkoholtartalomig.

 

Alkoholtartalmú italokat évezredek óta készít és fogyaszt az emberiség, ami sok kultúrában a megszokott szociális érintkezés része. A társadalomba mélyen beágyazódott alkoholfogyasztási szokások megnehezítik, hogy az egészségügyi kockázatokról egyértelmű beszélgetéseket lehessen folytatni.

 

A tudomány mai álláspontja szerint az alkoholnak nincs biztonságosan bevihető mennyisége. Emellett vannak olyan állapotok és betegségek, amelyek esetén különösen magas az alkoholfogyasztással járó kockázat.

 

Az alkoholfogyasztás hatásai

Egyes elméletek szerint az alkohol egyszerre méreg és jótékony szer. Bizonyos korábbi kutatások szerint jótékony hatása lehet egyes szív- és érrendszerei megbetegedések, a II-es típusú cukorbetegség és az epekövesség esetén. Ezek a kutatások is leszögezték azonban, hogy a pozitív vagy negatív hatás dózis kérdése.

 

A hatások mindegyikét az etilalkohol okozza, amely érinti a gyomrot, az agyat, a szívet, az epehólyagot és a májat. Ezen kívül hatással van a vérzsírszintekre (a koleszterinre és trigliceridekre egyaránt), az inzulinszintre, a gyulladásos folyamatokra és a véralvadásra. Befolyásolja a hangulatot, a koncentrációs készségeket és a koordinációt is.

 

Az alkoholt a szervezetben a máj dolgozza fel, óránként 5-8 grammot.

 

Fontos tudni, hogy a nők szervezete rosszabb hatásfokkal bontja le az alkoholt, ezért náluk fokozottabban jelentkeznek a hatások.

 

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az alkohollal üres, tehát tápanyagot nem tartalmazó kalóriát visz be a fogyasztó: 1 g etilalkohol 7 kalóriával növeli az energiabevitelt.

 

Az alkoholfogyasztás bizonyos mennyiség felett mindenképpen veszélyes. A nagyobb mennyiségű fogyasztás elkerülhető betegségeket, baleseteket okoz. Az alkoholfüggőség nemcsak az érintett életkilátásait rontja, hanem a szociális kapcsolatait és a vele kapcsolatban állók életminőségét is.

 

Az alkoholfogyasztást teljesen kerülni kell várandósság (és annak tervezése), szoptatás, alkoholfüggőség esetén, illetve 18 éves kor alatt.

 

Alkoholegység

Egyes elméletek szerint bizonyos mennyiségű alkohol biztonságosan fogyasztható. Bár a mai állásfoglalások szerint nincs ilyen biztonságos mennyiség, a korábbi ajánlások szerint felnőtt férfiak napi 2 egységnyit, a nők napi 1 egységnyit ihattak, mindezt heti minimum 2 nap szünettel.

 

1 egységnek 10 g alkohol számít, ami megfelel 2,5 dl 5%-os sörnek, 1 dl 12,5%-os bornak vagy 3 cl 40%-os tömény italnak.

 

Az alkoholfogyasztás kockázatai

Kutatások szerint a rendszeresség, ha kisebb is a mennyiség, fokozza az alkoholfogyasztás kockázatait, tehát károsabb minden nap keveset inni, mint egyszerre többet és más napokon pedig teljesen kerülni az alkoholbevitelt.

 

Az alkoholfogyasztást és az alkohol lebontását öröklött tényezők is befolyásolják, ami meghatározhatja, hogy a szervezet milyen hatékonysággal bontja le az alkoholt, illetve az alkoholbeteggé válás esélyét.

 

Az alkohol egészségre gyakorolt negatív hatásai a következők:

 

 

A kockázatokat növeli, ha valaki dohányzik vagy nem megfelelően táplálkozik, illetve ha egyébként is rossz egészségi állapotban van.

Lásd még: Alkohol szerepe a daganatok kialakulásában

 

Az alkoholfogyasztás okai

A negatív hatások ellenére az alkohol fogyasztása széles körben elterjedt, bizonyos mértéken belül társadalmilag elfogadott, egyes körökben elvárt szokás. Az alkoholfogyasztásnak többféle oka lehet:

 

  • társas motiváció, vagyis barátokkal, társaságban történő időtöltés része;
  • fokozásos motiváció, vagyis az izgalmak és élmények kedvéért történő fogyasztás;
  • megküzdéses motiváció, vagyis negatív állapot elkerülése érdekében történő fogyasztás;
  • konformitás alapú ivás, vagyis a társaság befolyásolására történő fogyasztás.

 

Az ok megismerése segíthet abban, hogy a fogyasztó felhagyjon szokásával, vagy legalább csökkentse a bevitt mennyiséget és a gyakoriságot.

Lásd még: Az alkoholfogyasztás mérséklése

 

Az alkoholfogyasztásról való leszokáshoz nem szégyen segítséget kérni! Az alkoholizmus súlyos betegség, ezért az idejében kapott szakszerű segítség szó szerint életmentő lehet.

 

Anonim Alkoholisták

honlap: www.anonimalkoholistak.hu

telefon: 06-1 251-00-51

mobil: 06-30 749-2221

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Nagyivók

Másnaposság

Detoxikálás

Káros szenvedélyek elhagyása

 

KULCSSZAVAK
alkoholbetegség  |   alkoholfüggőség  |   májkárosodás  |   függőség  |   alkoholizmus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít