egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Clostridium difficile (másnéven Clostridioides difficile) az álhártyás vastagbélgyulladás (pseudomembranosus colitis) leggyakoribb kórokozója. A fertőzés nem múló, fájdalmas hasmenéssel jár, de súlyos esetben akár szövődmények is kialakulhatnak.

 

Általában antibiotikum szedése alatt, vagy néhány héttel a szedést követően alakul ki a betegség. Könnyen összetéveszthető az antibiotikumok miatt meggyengült normál baktériumflóra, mikrobiom (emberi szervezetben élő mikrobák összessége) miatti hasmenéssel, azonban nagyon fontos elkülöníteni a kettőt egymástól.

 

A C. difficile fertőzés tünetei

A Clostridium difficile fertőzés tünetei jellemzően antibiotikumok szedése közben, vagy az antibiotikumszedést követő néhány hétben alakulnak ki.

 

A fertőzés leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 

 • vizes hasmenés (súlyos formában a híg széklet véres vagy gennyes lehet),
 • hányinger,
 • hőemelkedés vagy láz,
 • étvágytalanság,
 • gyengeség, erőtlenség (akár a dehidratáció miatt),
 • hastájéki fájdalom vagy görcsök.

 

A Clostridium difficile fertőzés tünetei nem kifejezetten specifikusak a betegségre nézve, így könnyen félrediagnosztizálható.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyanakodhat Clostridium difficile fertőzésre, amennyiben antibiotikumszedés közben vagy azt követően hasmenése alakult ki, mely nem javul néhány napon belül.

 

Forduljon háziorvosához, ha két napon át napi legalább három alkalommal vizes hasmenése van, vagy ha lázas, illetve ha hasi görcsei is vannak, vagy vér jelenik meg a székletében.

 

A C. difficile fertőzés kialakulásának okai

A Clostridium difficile baktérium a bélrendszer baktériumflórájának természetes tagja – az újszülöttek nagy része, de harmincból egy felnőtt ember esetén is a mikrobiom részét képezi. Fertőzést akkor okoz, ha a mikrobiom természetes egyensúlyát felborítja például egy antibiotikumkúra. Ilyenkor a baktériumnak lehetősége van elszaporodni a bélrendszerben, és kialakul az álhártyás vastagbélgyulladás.

 

A Clostridium difficile fertőzés kialakulásának rizikófaktorai az alábbiak:

 

 • antibiotikumkezelés (különösen széles spektrumú, egyszerre többféle vagy hosszú távú antibiotikum szedése esetén);
 • egészségügyi intézményben hosszú távú ellátás: kifejezetten kórházban terjedő (nozokomiális) fertőzésnek tartják a Clostridium difficile-t;
 • 65 év feletti életkor;
 • gyomorsavat csökkentő készítmény szedése (ún. proton-pumpa gátló hatóanyagok, pl.: omeprazol, esomeprazol, pantoprazol stb);
 • gyomor-bélrendszeri műtétet követően.

 

A C. difficile fertőzés lehetséges szövődményei

A Clostridium difficile fertőzés miatti hasmenés egyik gyakori szövődménye lehet a kiszáradás, amikor a túlzott folyadékvesztés miatt felborul a szervezet só-víz háztartása. Ritkább esetekben a hirtelen nagyfokú kiszáradás veseelégtelenséget is okozhat.

 

A fertőzés nem túl gyakori, ám annál súlyosabb szövődménye lehet az ún. toxikus megacolon, amikor a vastagbél extrém mértékben kitágul. Súlyosabb esetekben a megacolon vagy a fertőzés miatt nyálkahártyakárosodás akár a bélfal átszakadásához is vezethet, életveszélyes hashártyagyulladást okozva.

 

A C. difficile fertőzés diagnosztizálása

A Clostridium difficile fertőzés egyszerűen székletmintából diagnosztizálható laboratóriumban, de bizonyos esetekben vérvizsgálatra is szükség lehet, hogy a fertőzöttség súlyosságát megállapítsák. Súlyos esetben vastagbéltükrözésre, esetleg röntgen- vagy CT-vizsgálatra is szükség lehet a bél károsodásának megítélésében.

 

A C. difficile fertőzés kezelése

A Clostridium difficile fertőzés kezelése az alábbiak szerint történhet:

 

 • Az aktuálisan szedett antibiotikum abbahagyása, amennyiben az lehetséges. Enyhe fertőzöttség esetén előfordul, hogy további kezelésre nincs szükség.
 • Súlyosabb fertőzöttség esetén 10-14 napos speciális antibiotikumkúra (pl. vancomycin) szükséges.
 • Nagyon ritka esetben, igen súlyos fertőzöttség esetén szükségessé válhat a károsodott bélszakasz műtéti eltávolítása.

 

Bizonyos hasmenés elleni készítmények kifejezetten károsak lehetnek a gyógyulás szempontjából – a loperamid a bélműködés lassításával a kórokozó kiürülését is gátolja, illetve széntablettát csak az orvosa engedélyével lehet alkalmazni.

 

Az esetek nagyrészében a Clostridium difficile fertőzés könnyen gyógyul, a legtöbb beteg két héten belül felépül. A fertőzés tünetei azonban viszonylag gyakran (20%) visszatérhetnek gyógyulást követően. Visszatérő fertőzés esetén újabb antibiotikumkúra, probiotikum szedése vagy széklettranszplantáció jelenthet megoldást.

 

A C. difficile fertőzés megelőzése

A fertőzés könnyen terjed emberről-emberre. A kórokozó spóraformában nagyon sokáig életképes marad a szabadban, és ellenáll a fertőtlenítőszereknek és hőkezelésnek is.

 

A Clostridium difficile fertőzés továbbadásának és terjedésének a megakadályozásában az alábbiakat teheti:

 

 • Antibiotikumkúrát nem szabad idő előtt abbahagyni attól függetlenül, hogy a tünetek már esetleg elmúltak (különben fennáll a gyógyszerrezisztencia kialakulásának veszélye).
 • Gyakori kézmosás és felülettisztítás, különösen a fürdőszoba és mellékhelyiség használatát követően.
 • A spórák nem pusztulnak el alkoholos kézfertőtlenítők használatával. Ennél a kórokozónál a szappanos kézmosás jelenthet megoldást, amely során a spórák a mechanikai súrlódás révén kerülnek eltávolításra.
 • Közös törölközőhasználat kerülése.
 • A fertőzött ruháit (különös tekintettel az alsóneműre) a család többi tagjáétól elkülönítve, a lehető legmagasabb kőmérsékleten kell mosni.
 • Az utolsó hasmenést követően 48 óráig ne menjen közösségbe.
KULCSSZAVAK
álhártyás vastagbélgyulladás  |   pseudomembranosus colitis  |   toxikus megacolon  |   loperamid
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít