egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellnagyobbítás az egyik leggyakoribb esztétikai műtétek közé tartozik. A műtét során implantátumot helyeznek be a mellizom alatti vagy feletti pozícióba, mellyel az emlő mérete növelhető, alakja megváltoztatható.

 

Az emlőimplantátum behelyezése történhet szimplán esztétikai céllal veleszületett kisméretű vagy szoptatás során megváltozott méretű emlők korrekciója miatt – az önbizalom növelése, az önértékelés javítása céljából –, valamint daganat kapcsán végzett emlőeltávolítás utáni helyreállító műtétsorozat egy lépéseként (lásd még: Emlőhelyreállító műtét). Az implantátum behelyezése komoly beavatkozás, tájékozódjon a lehetséges kockázatokról, szövődményekről, mielőtt a műtét mellett döntene.

 

A műtét előtt

Ha emlőimplantátum behelyezése mellett dönt, tájékozódjon a beavatkozásról, hogy milyen eredményeket várhat a műtéttől. Gondosan válassza ki az intézményt, ahol a beavatkozást végeztetné és az operáló orvost. Részesítse előnyben a már jó tapasztalattal rendelkezők ajánlását a különböző fórumokon látott reklámokkal szemben. Amennyiben lehetséges, vegye fel a kapcsolatot hasonló műtéten átesett páciensekkel, kérdezze ki őket a műtéttel szerzett tapasztalataikról. Ha dohányzik, próbáljon meg leszokni jóval a műtét időpontja előtt, mivel a dohányzás lassítja a felépülést a műtét után. Sportoljon sokat, legyen aktív a műtét előtt, így szintén felgyorsítható a felépülés. Tájékoztassa orvosát a szedett gyógyszereiről, továbbá, hogy van-e valamilyen gyógyszerérzékenysége.

 

A műtét

Az emlőimplantátum behelyezése altatásban történik. A páciens a műtét során fájdalmat nem érez, a beavatkozásra nem emlékszik. A műtét kb. 60-90 percig tart, a kórházi benntartózkodás 1-2 éjszaka. Az implantátum behelyezése különböző metszésekből történhet: mell alatti, mellbimbó körüli vagy a hónalji régióban ejtett metszésből. A behelyezett implantátum pozíciója szerint megkülönböztetünk izom alatti vagy emlőállomány/mirigy alatti technikát, ez esetben a nagy mellizom nem kerül felpreparálásra.  A sebet a bőrben futó, úgynevezett intracutan varrattal zárják felszívódó vagy nem felszívódó fonallal, utóbbi esetén varratszedésre is sor kerül a műtét után. Különböző műtéti technikák léteznek, a választott technika befolyásolhatja a felépülés idejét és a sebgyógyulás módját.

 

Az emlőimplantátum

Az emlőimplantátum formáját tekintve megkülönböztetünk anatómiai vagy kerek implantátumot. Az implantátumok tokja minden esetben orvosi szilikonból készül, töltete lehet szilikon vagy fiziológiás sóoldat. Ha az implantátum szivárogna, a fiziológiás sóoldat szivárgása kevesebb szövődményt okoz, mint a szilikoné; ugyanakkor a sóoldattal töltött implantátum könnyebben kilyukadhat, megsérülhet, leereszthet. Utóbbit hazánkban nem, hanem elsősorban a tengerentúlon, az Egyesült Államokban részesítik előnyben. A szilikon implantátumot szigorú ellenőrzésen átesett üzemekben gyártják a kiváló minőség és sterilitás biztosítása érdekében. Az implantátumok felszíne is különböző lehet: létezik sima, valamint barázdált felszínű implantátum. Fontos tényező még az implantátum mérete, melyet szakorvosi konzultáció során, a páciens anatómiai adottságait és igényeit figyelembe véve választanak meg az operáló orvossal a műtétet megelőzően. Fontos tudni, hogy bár a ma gyártott implantátumok egyre jobb minőségűek, a behelyezett protézist kb. 10-15 évente cserélni szükséges.

 

A műtét után

Mivel a műtét altatásban történik, utána minimum 1 éjszakát kórházban kell töltenie a betegnek. Előfordulhat, hogy a műtéti területbe egy csövet helyeznek be, hogy a bent keletkező vért vagy váladékot kivezethesse. A mellkason véraláfutások jelenhetnek meg, illetve duzzadt lehet a mellkas, mely tünetek általában 1-2 hét alatt megszűnnek. A műtét után fájdalom, diszkomfortérzés léphet fel, erre kaphat fájdalomcsillapító gyógyszert, valamint izom alatti technika esetén izomlazítót.

 

Műtét után – az operáló sebésztől függően – 4-6 hétig kényelmes sportmelltartó viselése javasolt a nap 24 órájában. Vegyen ki 1- 2 hét szabadságot a műtét után, ez idő alatt fizikai kímélet és a karmozdulatok mellőzése javasolt. A sportolást a műtét után legkorábban csak 6 héttel szabad elkezdeni.  Ha nem felszívódó varrat került be, akkor 2-3 hét elteltével varratszedés szükséges. Varratszedés után a hegeket zsíros krémmel vagy akár speciális, vény nélkül kapható hegkezelő termékekkel (pl. szilikonos krém, tapasz) szükséges kezelni. A heg a végleges állapotát a műtét után 1 évvel éri el, a heg minőségét elsősorban genetikai tényezők határozzák meg. A gyógyulás során a műtét utáni duzzanat csökken, néhány hét elteltével az emlők a kezdetihez képest természetesebb formát vesznek fel.

 

Az emlőimplantátum-behelyezés lehetséges szövődményei

Az emlőimplantátum-behelyezés speciális szövődményei a következők:

 

 • Az implantátum körül minden esetben kötőszövetes kapszula képződik, viszont az erre hajlammal rendelkező egyénekben ez a tok idővel megvastagodhat, zsugorodhat, az emlő torzulását okozva ezzel – a mell így kemény, feszes, fájdalmas lesz.
 • Az implantátum baleset, sérülés vagy az anyag természetes elöregedése miatt kilyukadhat. A kifolyt szilikon a nyirokkeringéssel a hónalji nyirokcsomóba vagy a test más részeibe vándorolhat.
 • Az implantátum gyűrődhet, ráncosodhat, és olykor ez a mell bőrén is észrevehető.
 • Az implantátum köré mész rakódhat le, mely fájdalommal jár.
 • Anatómiai implantátum esetén az implantátum elfordulhat, így a mell alakja megváltozik.
 • A mellbimbó vagy az emlő kevésbé érzékennyé vagy éppen fokozottan érzékennyé válhat.
 • Ritka esetben az implantátum kilökődhet.
 • Ha a műtét az emlő mirigyállományát érinti, szoptatásra való képtelenség alakulhat ki, vagy kevesebb tej képződik, mint implantátum nélkül.
 • Kialakulhat mellimplantátum-asszociált anaplasztikus nagysejtes limfóma (BIA-ALCL), mely az immunrendszer sejtjeinek daganatos elváltozása.
 • Elégedetlenség, ha nem a várt eredményeket kapta, ebben az esetben beszéljen operáló orvosával.
 • Az implantátum cseréje, mivel az implantátumok nem egy egész életre szólnak.
 • Hízás, fogyás vagy a természetes öregedés kapcsán bekövetkező kötőszöveti lazaság miatt megváltozhat a mell kinézete.

 

Mint minden műtét során, mellnagyobbítás miatt kialakulhat továbbá:

 • fertőzés,
 • vérrög,
 • allergia.

 

Mellrákszűrés mellnagyobbítás után

A rendszeres önvizsgálaton túl, az implantátummal rendelkező hölgyeknek kortól függetlenül javasolt 1-2 évente emlő-ultrahangvizsgálaton részt venni az implantátumok épsége és az emlőállomány ellenőrzése céljából. Bizonyos életkor felett 2 évente szűrő jellegű mammográfiás vizsgálat szükséges, mely emlőimplantátum mellett is kivitelezhető, tehát az implantátum semmilyen esetben nem lehet kizáró ok.

KULCSSZAVAK
emlőimplantátum  |   mellimplantátum  |   mellnagyobbítás  |   plasztikai műtét  |   szilikon  |   rekonstrukciós emlőműtét  |   mellimplantátum-asszociált anaplasztikus nagysejtes limfóma (BIA-ALCL)
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít