egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A gyomorballon egy szilikonból készült kisebb „zsák”, amit endoszkópos eljárással helyeznek a gyomorba, majd fiziológiás sóoldattal vagy levegővel töltenek fel. Célja – a jóllakottságérzés kiváltásával – a testsúlycsökkentés. Csak bizonyos testtömegindex (BMI) fölött alkalmazzák. Ez a terápia általában biztonságos és hatékony módja a tartós fogyásnak.

 

A gyomorballon behelyezését indokló esetek

Amikor valaki nagy testsúlytól próbál megszabadulni, de hagyományos módszerekkel – diétával és testmozgással – ez nem lehetséges, akkor többféle műtéti eljárás is (pl. gyomorszűkítő, gyomorbypass vagy gyomorszalagműtét) alkalmazható a fogyás elérése érdekében.

 

Gyomorballon behelyezése általában 30-40 BMI fölött, azaz kóros elhízás esetén indokolt, vagy amikor a túlsúly miatt más egészségügyi problémák jelentkeznek (például 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, alvási apnoe vagy szívbetegség). Előfordul, hogy gyomorballonos eljárást alkalmaznak súlycsökkentő műtét előtt annak érdekében, hogy a beteg fogyásával csökkentsék a súlyos szövődmények kockázatát.

 

Nem mindenkinek javasolt azonban a gyomorballonos terápia: súlyos gasztroenterológiai anatómiai eltérés vagy terhesség esetén ellenjavallt.

 

A gyomorballon működése

A ballon – feltöltésének mértékétől függően – kitölti a gyomor egy részét, annak kapacitását csökkentve behatárolja a táplálékbevitelt. A páciens hozzászokik, hogy többször, kisebb adag ételt fogyasszon. A fogyás ilyen módon viszonylag lassú, ugyanakkor tartós.

 

A gyomorballon behelyezése

A beavatkozás nem műtéti úton, hanem (általában 20-60 perces) endoszkópos eljárással történik. A gasztroenterológus endoszkóp segítségével az üres gyomorba juttatja a leeresztett ballont, majd azt 650-750 milliliter levegővel vagy 400-700 milliliter fiziológiás sóoldattal feltölti.

 

A gyomorballon behelyezésének és alkalmazásának lehetséges szövődményei

Az endoszkópos eljárás szövődményei lehetnek:

  • légzési nehézségek vagy szívritmuszavarok,
  • szívinfarktus,
  • fertőzés,
  • a nyelőcső vagy a gyomor kilyukadása,
  • a fogak vagy a hidak károsodása,
  • vérzés az endoszkóp által okozott kisebb sérülésekből.

 

A gyomorballon alkalmazásának szövődményei:

 

Élet a gyomorballon behelyezése után

A beteg a ballon behelyezése után néhány hétig csak folyékony táplálékot fogyaszthat, majd fokozatosan áttérhet a lágy, később pedig a szilárd ételekre. A gyomorballon alkalmazása mellett is indokolt az életmódváltás, a diéta tartása és a rendszeres testmozgás.

 

A ballont 6-12 hónapig hagyják a gyomorban, majd egy újabb endoszkópos beavatkozással távolítják el. A terápia során a betegek súlyfeleslegüknek átlagosan több mint egyharmadát veszítik el. 

KULCSSZAVAK
gyomorballon  |   testsúlycsökkentés  |   magas BMI  |   fogyás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít