egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A viszcerális elhízás a zsigeri szervekben felszaporodott zsírt jelenti. A zsigeri zsír a belső szervek, főleg a hasűri szervek (pl. belek, máj, gyomor) között és azok körül normálisan is jelen lévő zsírréteg, azonban ennek nagy mennyiségű felhalmozódása zsigeri elhízást okoz.

 

A zsigeri zsír felhalmozódása okozza az ún. alma típusú elhízást, amelyre jellemző a has előredomborodása és a haskörfogat megnövekedése. Lásd még: Túlsúly és elhízás

 

Az elhízás oka többnyire a túltáplálkozás, ami azt jelenti, hogy több energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van, a felesleges tápanyag pedig zsír formájában lerakódik. 

 

A viszcerális elhízás az alábbi betegségek kockázatát növelheti:

 

 

A zsigeri zsír nemcsak a megbetegedés kockázatát növelheti, hanem számos megbetegedés lefolyását súlyosbíthatja, és fokozhatja szövődmények kialakulásának valószínűségét is.

 

A viszcerális elhízás diagnosztizálása

A testtömegindex (BMI) kiszámolása a legelterjedtebb módszer annak megállapítására, hogy a testsúly az egészséges tartományban van-e. Emellett a derékbőség vagy ún. haskörfogatmérés értéke is fontos jelzője lehet a veszélyes zsigeri elhízásnak.

 

Az egészségre káros elhízás kockázata fokozott, ha a haskörfogat meghaladja:

 

  • férfiaknál a 102 cm-t,
  • nőknél a 88 cm-t.

 

Mit lehet tenni a viszcerális elhízás ellen?

A kiegyensúlyozott étrend, fizikai aktivitás, az ideális testtömeg elérése és fenntartása nem egyszerű, és legfőképpen nem egyik napról a másikra megvalósítható folyamat. Türelem és kitartás kell hozzá.

 

A reális célok kitűzésében, azok megtervezésében több egészségügyi szakember is segítséget nyújthat. A testtömeg rendszeres ellenőrzése és a közvetlen környezet (család, közeli barátok) támogatása hozzájárulhat a célok eléréséhez.

 

Fontos kiemelni, hogy már a kismértékű fogyás is jelentősen csökkentheti a különböző, elhízással kapcsolatos egészségügyi kockázatokat és szövődményeket. 

 

Egészséges étrend kialakítása

A kiegyensúlyozott étrend alapvető fontosságú az egészséges testtömeg elérésében és fenntartásában. A megfelelő élelmiszerek választása mellett fontos odafigyelni az adagok csökkentésére is. A megfelelő étrend kialakításához lehetőség szerint érdemes tanácsot kérni dietetikus szakembertől, de a háziorvos is tud megfelelő iránymutatást adni a témában.

 

Lásd még: Egészséges táplálkozás

 

Rendszeres testmozgás

Az ideális és egészséges testsúly elérésében a napi fizikai aktivitás kulcsszerepet tölt be. Többféle ajánlás létezik, de általánosan elfogadott, hogy már napi 30 perc folyamatos, aktív séta vagy biciklizés segíthet az egészség megőrzésében. Mindenki számára más lehet a megfelelő mozgásforma, ezért érdemes kikérni a háziorvos véleményét, hogy adott korban, az egyéni fizikai adottságokkal, esetleges egyéb alapbetegségekkel rendelkező sportolni vágyó esetén milyen mozgás javasolt.

 

Lásd még: Testmozgás hatása az egészségre

 

Stresszcsökkentés

Az egészséges testtömeg fenntartásában a megfelelő stresszkezelés is nélkülözhetetlen. A fáradtság, a stressz és a lehangoltság fokozhatják az elhízás kockázatát, és megnehezíthetik a felesleges kilóktól való megszabadulást is. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mellett a stresszcsökkentő módszerek segíthetnek az egészséges életmód és ideális testsúly elérésében.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Civilizációs ártalmak szerepe az elhízásban

Lelki és hormonális okok az elhízásban

Gyermekkori elhízás

KULCSSZAVAK
viszcerális elhízás  |   zsigeri elhízás  |   testtömeg  |   testtömegindex  |   BMI  |   fogyás  |   táplálkozás  |   túlsúly
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít