egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Gyermekkorban a köhögés számos megbetegedés tüneteként jelentkezhet.

 

Elsősorban a megfázások kapcsán fordulhat elő, de köhögéssel járó gyermekbetegség például az arcüreggyulladás, az asztma, a gégegyulladás, a hörghurut, a tüdőgyulladás és a reflux is.

 

A köhögés lehetséges okai

Az okok között szerepelhetnek fertőző betegségek és egyéb belgyógyászati betegségek is, így köhögéssel járó megbetegedést okozhatnak a legkülönfélébb vírusok, baktériumok, valamint az immunrendszer betegségei, például az allergia is.

 

Környezeti ok lehet a passzív dohányzással járó dohányfüst vagy korai életkorban megkezdett dohányzás, a rossz szociális körülmények, valamint az alultápláltság.

 

A gyermekkori megfázást általában vírusok okozzák, amelyek leggyakrabban náthát vagy torokgyulladást okoznak. A gyermekek viszonylag gyorsan gyógyulnak (4-6 nap).

 

A köhögés típusai, tünetei

Ugató köhögés (krupp): ijesztően erős köhögés, amely akár éjjel is jelentkezhet. Általában vírusfertőzés okozza. A gége nyálkahártyája kiszárad, begyullad, akár a légutak átjárhatósága is csökkenhet.

Száraz köhögés: általában vírusfertőzések kapcsán jön létre, tüdőgyulladás tünete is lehet.

Váladékos köhögés: arcüreggyulladásra, hörghurutra, illetve tüdőgyulladásra utalhat.

 

A köhögés diagnosztikája

A köhögés kiváltó okának felderítéséhez a gyermekorvos kikérdezi a gyermeket és a szülőket a tünetekről és a panaszok jellegéről, valamint felveszi a gyermek kórelőzményét. Ezt követően fizikális vizsgálatot végez, ennek része a szájüreg, a torok és a nyak képleteinek vizsgálata. A fizikális vizsgálatot vérvizsgálat és egyéb laborvizsgálatok követhetik, például a köpet vizsgálata vagy allergiateszt. Súlyosabb esetekben sor kerülhet légzésfunkciós vizsgálatra, mellkasröntgenre vagy egyéb mellkasi képalkotó vizsgálatra is.

 

Az esetek többségében azonban heveny megbetegedésről van szó, amit a gyermek immunrendszere egy-két hét alatt magától, tüneti kezelés mellett is képes gond nélkül leküzdeni. Időnként szükség lehet antibiotikum adására is.

 

A köhögés kezelése

  • Krupp esetén fontos a lakás párásítása, rendszeres szellőztetése. Jót tesz az inhalálás és a sok folyadék fogyasztása.
  • Száraz köhögés esetén segíthet a köhögéscsillapítás, inhalálás, bő folyadékfogyasztás, illetve a lakás levegőjének párásítása.
  • Váladékos köhögés esetén szükség lehet váladékoldó készítményre az egyéb tüneti kezelés mellett.
  • A megfázás okozta köhögés esetén antibiotikum adására általában nincs szükség, a tüneti terápia viszont kiemelten fontos: orrcsepp, orrspray, torokfertőtlenítés, lázcsillapítás.

 

Később, ha kialakul bakteriális felülfertőződés, szükség lehet antibiotikumra is.

 

A megfázás megelőzését vagy a tünetek enyhítését segíti a sok pihenés, a bőséges folyadékpótlás, az alapos kézhigiéné, a helyes étkezés, az elegendő mozgás és a vitaminok adása (főként C-vitamin és D-vitamin). 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyermekkorban jelentkező köhögéskor minden esetben ajánlott orvoshoz vinni a gyermeket, mert lehet, hogy további kezelésre, például antibiotikumra is szüksége van.

KULCSSZAVAK
köhögés  |   megfázás  |   fülgyulladás  |   láz  |   orrdugulás  |   orrfolyás  |   torokfájás  |   krupp
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít