egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Nyáron, a fesztiválszezon idején sokan több alkoholt isznak, mint máskor. A túlzott fogyasztás rövid- és hosszú távú kockázatairól és az optimális mértékről is beszélt prof. dr. Hegyi Péter, a Semmelweis Egyetem Pankreász Betegségek Kiválósági Központja és a Transzlációs Medicina Központ stratégiai igazgatója.

 

dr hegyi peter

 

Azt talán már mindenki elfogadta, hogy az alkoholfogyasztás káros az egészségre, de nyáron sokan hajlamosak arra, hogy jobban elengedjék magukat. Nekik milyen kockázatokkal kell számolniuk?

Fontos tisztázni, hogy az alkoholfogyasztásnak kétféle típusú hatása van: rövid- és hosszú távon is befolyásolja a szervezet működését. A rövid távú hatások mindig, mindenkinél kialakulnak, ellenük egyikünk sincs védve, csak az a különbség, hogy nem egyforma mennyiség kell a problémák jelentkezéséhez. Ebben számít a rutin, az évek és a genetika is.

 

Az egyik ilyen hatás az alkoholmérgezés. Egy adott mennyiség elfogyasztása után mérgezést kapunk, melynek következménye a komatózus állapot és az életfontosságú, alapvető működések, a légzés és a keringés összeomlása. Az alkohol akár halált is okozhat, szerencsére haláleset azért ritkán történik.

 

Milyen más, rövid távú hatások léphetnek fel még?

Szintén egyéni, hogy kinél mennyi alkohol kell hozzá, de előbb-utóbb mindenkinél lassul a reakcióidő. 50-150 g közötti alkoholmennyiségnél már biztosan érzékelhető mindenkinél ez a hatás, ami súlyos balesetekhez vezet. Emiatt lép óvatlanul a villamos elé, fullad vízbe valaki, és természetesen az autóbalesetek egy részénél is ez játszik szerepet.

 

Emellett mindenkinél jelentkezik a mentális státusz változása; általában agresszívebbé válnak az emberek, ami szintén veszélyes. A memóriát, kognitív funkciókat is érinti az alkohol, akár a teljes emlékezetkiesésig. Mindenkinél kialakul a kiszáradás, melynek mértéke szintén függ a mennyiségtől – egyébként ez a másnaposság legfőbb oka. Genetikától függően kialakulhat veszélyes magas vérnyomás és szívritmuszavar is.

 

Hosszabb távon is ártalmas!

A rendszeres alkoholfogyasztóknak mire kell számítaniuk?

A hosszú távú alkoholfogyasztástól a máj, a hasnyálmirigy vagy egyéb szervek betegségei is kialakulnak, itt sokat számít a genetika. A krónikus hasnyálmirigygyulladás vagy a krónikus májbetegség, vagyis az alkoholos zsírmáj és cirrózis kialakulásában komoly rizikótényező, ha valaki hosszú távon napi 30-60 g alkoholnál többet fogyaszt. A genetika határozza meg azt is, hogy az alkohol által megemelt vérnyomás hatására kialakul-e szívbetegség, illetve súlyos agykárosodás is előfordulhat.

 

Érdekes például, hogy az alkoholisták 95 százaléka sosem kap hasnyálmirigygyulladást, részben azért, mert például egy súlyos májbetegség korábban jelentkezik náluk. De az is előfordul, hogy valaki egy pohár alkohol elfogyasztása után heveny hasnyálmirigygyulladást kap. Tudni kell, hogy a betegségeket nagyon ritkán okozza egyetlen tényező. A hasnyálmirigygyulladások 45-50 százaléka alkohol miatt van, de ebben is számít például az étkezés, a lebontási folyamatok, a dohányzás és persze az öröklött tényezők.

 

Egyébként parti alkoholfogyasztásnál megjelenhet akut hasnyálmirigygyulladás, ahogy akut májelégtelenség is, de a krónikushoz hosszabb távon kell sokat inni.

 

Tehát az általános állapot is számít?

Ha valaki makkegészséges, sportol, nem szed semmilyen gyógyszert és fiatal, akkor jobban védett az alkohol hatásai ellen is. De a mérték betartása a legbiztosabb, a nem megivott alkoholtól nem lesz baja senkinek.

 

Fesztiválszezon biztonságosan?

Az számít, hogy mit iszik valaki?

A tömény alkohol akut hatása károsabb, mert erősen sérti a nyálkahártyát; aki ilyet iszik, annak a nyelőcsövében, gyomrában gyakrabban alakulnak ki fekélyek. Mivel kevesebbet kell meginni belőle, könnyebb tőle berúgni, de önmagában a mérgezésnél a bevitt gramm számít.

 

Gyakran keverik energiaitallal vagy más koffeintartalmú italokkal az alkoholt. Ez még veszélyesebb?

Igen. Ilyenkor az akut tünetek, különösen a szívproblémák esélye nő meg nagyon. Az alkohol önmagában is emeli a vérnyomást, a pulzusszintet és aritmiát okozhat. Ha ehhez még koffein is járul, akkor nő a szívproblémák esélye. Ráadásul a stimuláló hatás miatt kevésbé érezzük a mérgező hatásokat, az összes többi hatás viszont egymásra rakódik.

 

A nők rövid- és hosszú távon is rosszabbul tolerálják az alkoholt?

Igen, ez a genetikai háttér része. A nőknél az alkoholt lebontó enzimek eloszlása különbözik, és ez mindkét távú hatásra vonatkozik.

 

Lehet azért biztonságosan is alkoholt fogyasztani?

Ha valaki inni szeretne, annak még a legjobb megoldás – különösen nyáron – a sportfröccs, ami 4 dl szóda, 1 dl bor keveréke. Sportfröccsel szinte lehetetlen mérgezést kapni, mert akkora mennyiséget nem lehet meginni belőle, és a sok szóda miatt a kiszáradás veszélye sem fenyeget. A sörök közül válasszuk a 2 százalékosakat, kerüljük a tömény italokat, és soha ne keverjük folyadékvesztést fokozó összetevőkkel: kávéval, kólával, energiaitallal.

 

Közkeletű hit, hogy a zsíros ételek felszívják az alkoholt. Ez igaz?

Nem. Az alkohol bontja ugyan a zsírt, tehát a zsíros ételek emésztését valóban elősegíti, viszont ezzel felgyorsítja a felszívódást. Ez azt jelenti, hogy sokkal jobban felmegy a vérzsírszint, ha a zsíros fogások mellé iszunk. Ezzel az összes többi szövődmény esélyét növeli, és így rosszabbat tesz. Egy fesztiválon az ideális fogyasztás lehet például a cézársaláta sportfröccsel. Így élvezhetjük a bulit, iszunk egy kis alkoholt is, a szervezetünknek sem ártunk, és a másnaposságot is elkerüljük.

 

A partik másik fontos kelléke a cigaretta szokott lenni. Ez befolyásolja az alkohol hatásait?

Egyértelműen ront a helyzeten. A dohányzásnál nehézfémek jutnak a szervezetbe, melyek lerakódnak például a hasnyálmirigyben is, és soha nem tűnnek el. Ha valaki erre még iszik, akkor tovább ront a helyzeten. Aki dohányzik, annak még inkább oda kell figyelni az alkoholfogyasztásra.

 

Van, akinek egyáltalán nem szabad innia?

Akinek volt már gondja a májával, hasnyálmirigyével, az egyáltalán ne igyon. Tudni kell, hogy ezek – és például a vese is – nagyon sokáig el tudják látni a feladatukat tartalék kapacitással, akár 15-20 százalékon is működnek, és nem adnak még tünetet. Például ha a hasnyálmirigy tüneteket okoz, az azt jelenti, hogy 90 százaléka sérült. Innentől 1 százalék további csökkenés is okozhat halált, ezért náluk zéró toleranciát kell alkalmazni.

 

KULCSSZAVAK
alkohol  |   hasnyálmirigy  |   máj  |   baleset  |   alkoholmérgezés  |   fesztivál
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít