egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vastagbéldaganat hazánkban is a gyakori daganatfajták közé tartozik. Az időben felfedezett esetek jól gyógyíthatók, azonban a kezelés pszichésen és fizikailag is megterhelő lehet, illetve a gyógyulás testi-lelki változásokkal is járhat.

 

A vastagbéldaganat gyakran jár együtt nagymértékű fogyással. A szervezet erőnlétének megőrzése fontos feladat, amelyhez megfelelő táplálkozásra, az állapotnak megfelelő mértékű fizikai aktivitásra és esetenként pszichés támogatásra is szükség van.

 

Étrend vastagbéldaganattal

A daganat és kezelésének egyik következménye az emésztés megváltozása, ami lehet maradandó vagy átmeneti. A daganat beszűkítheti például a bélcsatornát; a műtét, a kemo- és az esetleges sugárterápia is hatással van arra, hogy az emésztőrendszer hogyan reagál egyes alapanyagokra, élelmiszerekre. Gyakori tünet lehet a puffadás, gázképződés, a lazább széklet, akár a hasmenés.

 

Gyakran okozhatnak gondot:

 

 • magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök,
 • hagyma- és káposztafélék,
 • hüvelyesek,
 • szénsavas italok,
 • zsíros ételek.

 

A megfelelő étrend összeállításában kérje dietetikus segítségét!

 

Táplálkozás műtét után

A műtét utáni táplálkozást nagyban befolyásolja, hogy a bél mekkora szakaszát kellett eltávolítani, és szükség volt-e sztóma kialakítására.

 

A műtét után fokozatosan lehet visszavezetni a magasabb rosttartalmú élelmiszereket az étrendbe, megtapasztalva hatásaikat (ebben étkezési napló vezetése segíthet). A bevitt folyadék egy része a vastagbélből szívódik fel, ezért ha nagyobb szakaszát kellett eltávolítani, akkor ennek következményeként valószínűleg hasmenésre is számítani kell. Ez gyógyszeresen kezelhető, azonban fontos figyelni arra, hogy elegendő folyadékot igyunk.

 

Az operáció után néhány héttel a legtöbben vissza tudnak térni a normál táplálkozáshoz, kerülve a panaszokat okozó élelmiszereket, bár gyakran ezek is visszavezethetők később az étrendbe. Az emésztést természetesen átmenetileg az esetleges további kezelések is befolyásolhatják. A kezelések során fontos cél a testsúly megtartása és az erőnlét megőrzése.

 

Javasolt táplálkozási elvek

 

 • Fogyasszon magas kalória- és fehérjetartalmú ételeket.
 • Többször, kisebb adagokat egyen.
 • Kezdetnek alacsonyabb rosttartalmú élelmiszereket fogyasszon.
 • Igyon elegendő folyadékot.
 • Csökkentse a koffeinbevitelt.
 • Lassan, az ételt alaposan megrágva egyen.

 

Táplálkozás sugárterápia idején

A sugárterápia gyakran okoz étvágytalanságot és hasmenéses tüneteket, amelyek a kezelés után néhány héttel elmúlnak. Egyeztessen kezelőorvosával az esetleges gyógyszerszedésről és az étrendi javaslatokról. Törekedjen arra, hogy a kezelés során is fenntartsa testsúlyát. Ha ez nem megy normál táplálkozással, egyeztessen kezelőorvosával, aki szükség szerint tápszert is felírhat.

 

Táplálkozás kemoterápia idején

A kemoterápiás kezelés gyakran okoz hasmenést és hányingert, hányást, illetve étvágytalanságot. A mellékhatások jelentkezéséről mindig számoljon be kezelőorvosának, hogy annak megfelelően állíthassa be a gyógyszerelést, mert a megfelelő kombinációval a panaszok jelentősen csökkenthetők. Próbálja megőrizni testsúlyát. Ha nincs étvágya, kezelőorvosa tápszert is felírhat.

 

Fizikai aktivitás

A kezelés alatt és után is a testmozgás javítja az életminőséget, csökkenti a kezeléssel kapcsolatos mellékhatások gyakoriságát és súlyosságát, valamint a rák kiújulásának kockázatát. Emellett meggyorsíthatja a műtét utáni felépülést és segíthet a kemoterápia jobb tolerálásában is.

 

A mérsékelt és nagy intenzitású aerob-, illetve erőnléti edzések biztonságosak és jótékony hatásúak a vastagbélrák kezelése alatt és után. Ha jelenleg nem sportol, akkor csak lassan, fokozatosan ajánlott haladni. Ha a hosszabb ideig (például 20 percig vagy tovább) tartó testmozgás túl nehéz, akkor az edzés rövidebb, 5 perces szakaszokban is végezhető, egy nap akár többször is.

 

Élet sztómával

Egyes esetekben szükség lehet sztóma kialakítására. A modern, könnyen kezelhető sztómazacskóknak köszönhetően a műtét után a betegek normális és komplikációmentes életet élhetnek. A betegnek a sztómaterápiás nővérek segítenek megtanulni a sztóma használatát: tisztítását, a zsák cseréjét, a sztóma körüli bőr ápolását, valamint életmódbeli tanácsokat is adnak. A sztómaviselés azonban nagy pszichés megterhelést jelent, és a betegben testképzavar alakulhat ki, csökkenhet az önértékelése, ezért érdemes segítséget kérni pszichológustól vagy akár a betegtársaktól is. Az ún. sztómaklubokban a betegek megoszthatják egymással tapasztalataikat, nehézségeiket.

 

Sztómával az első időszakban pépes táplálékot érdemes fogyasztani, a normál, könnyű étrendre 2-3 hónap után lehet visszatérni.

 

A sztómazsákkal végzett testmozgás kihívásokkal járhat, de ez nem ok arra, hogy kerülje a sportolást. Néha a kezeléssel és a sztómával kapcsolatos műtétek a hasfal gyengeségéhez vezethetnek, ezért a testmozgás során ügyelni kell arra, hogy ezt a területet megóvjuk.

 

Kerülje a hasi nyomás fokozódását (például az olyan gyakorlatokat, melyek a légzés visszatartásával járnak), és védje a sztómazsákot úszás vagy olyan mozgásformák során, melyek során a zsák neki ütközhet valaminek (kontakt sportok) vagy átszúródhat (sziklamászás). A kompressziós ruházat, a magas derekú alsóneműk, a vízálló kötszerek és a sztómaspecifikus övek, védőruhák vagy fürdőruhák segíthetnek a sztómazsákkal történő testmozgás akadályainak elhárításában.

 

Hazánkban a sztómaterápiás eszközök gyógyászati segédeszközként társadalombiztosítási támogatással vásárolhatók, a legmagasabb, 98%-os támogatási mértékkel.

 

Utánkövetés

A kezelések után is szükséges a folyamatos kontroll, hogy a daganat esetleges kiújulása időben felismerhető legyen. Mindig jelenjen meg a kezelőorvosa által előírt felülvizsgálatokon (pl. tumormarkerek vizsgálata a vérből, kolonoszkópia, képalkotó vizsgálatok).

 

Betegszervezetek és betegklubok

A hasonló tapasztalaton átesett személyek értékes gyakorlati tanácsokkal, lelki támogatással szolgálhatnak egymásnak. A betegklubok, betegszervezetek szakmai tanácsadással is segítenek a betegség leküzdésében, a következményekkel való együttélésben.

 

Érdeklődjön kezelőorvosánál vagy a szakellátónál a környezetében megtalálható szervezetekről, és csatlakozzon hozzájuk!

 

Onkopszichológiai támogatás

Egy daganatos betegség nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviseli a beteget és környezetét. A diagnózistól a kezeléseken át a pozitív vagy negatív végkifejletig jó hatással van az onkopszichológiai támogatás: a pszichológus, klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta segítségével könnyebb a betegség és következményeinek elfogadása, elviselése és az azokkal való együttélés.

 

Ha ilyen jellegű betegséggel és annak lelki terheivel kell megküzdenie, kérje kezelőorvosa (esetleg a fogadó intézmény) segítségét a megfelelő szakember megtalálásában. Az onkológiai osztályokon sok esetben eleve elérhető az onkopszichológiai szaksegítség.

KULCSSZAVAK
daganatos betegség  |   onkológia  |   pszichés támogatás  |   vastagbéldaganat  |   sztóma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít