egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A megfelelő szemápolás és a szem védelme fontos részét képezi az egészségmegőrzésnek. A látásromlás rontja az életminőséget, nehézséget okoz a hétköznapokban.

 

Az alábbi tanácsokat érdemes betartani a szem egészségének megőrzésének céljából:

 

A szem védelme a káros hatásoktól

Ha a munkahelyen vagy a környezetében veszélynek van kitéve azzal, hogy por, faforgács, fémforgács vagy vegyszerek juthatnak a szembe, arcpajzs vagy védőszemüveg viselése javasolt. Ugyanezen megfontolásból sport közben, illetve otthon takarítás közben, kerti munka alatt szintén érdemes védőszemüveget alkalmazni.

 

Amennyiben vegyszer kerülne a szembe, követni kell a vegyszer dobozán feltüntetett utasításokat, valamint folyó víz mellett minimum 20-30 percen át ki kell öblíteni a szemet, vagy amíg a segítség meg nem érkezik.

 

Ha idegen test került a szembe, javasolt mielőbb szemész szakorvoshoz fordulni! Az el nem távolított vagy helytelenül eltávolított idegen testek súlyos károsodásokat okozhatnak a szaruhártyában (lásd még: Idegen test a szemben).

 

Napszemüveg viselése

Erős napsütés esetén napszemüveg viselése ajánlott, hiszen ezáltal csökkenthető az UV-fény okozta szürkehályog és a főként időseket érintő maculadegeneráció kialakulásának esélye. Fontos, hogy direkt soha nem szabad a napba nézni, mert rendkívül ártalmas lehet a szemre és ezáltal a látásra is.

 

Káros fényhatással járó munka végzésekor (pl. hegesztés), javasolt arcpajzs (pl. speciális hegesztőpajzs) viselése, amely megvédi a szemet a káros fényhatástól.

 

A megfelelő higiénia betartása

Mielőtt a szemünkhöz nyúlunk, mindig mossunk alaposan kezet, így nem juttatunk szennyeződést a szemünkbe. Próbáljuk meg mellőzni a szem vakargatását, dörzsölését, hiszen így is kórokozókat juttathatunk a szembe.

 

Ne használjunk másokkal közös törölközőt, arctisztító készüléket, sminktermékeket, hiszen ezek egyik emberről a másikra átvihetnek fertőzéseket.

 

A szem váladékozása esetén vizes vattakorongot alkalmazzunk a váladék eltávolítására. Ne használjuk ugyanazt a vattakorongot mindkét szemünkön, a tisztítás során a belső szemzugból induljunk ki a külső szemzug irányába, így megelőzzük, hogy az egyik szemünkről a másik szemünkre átvigyünk fertőzést.

 

A napjainkban igen népszerű műszempilla káros lehet, hiszen a szempilla felületén megtapadhatnak kórokozók, és a szem tisztítása is akadályba ütközhet.

 

Allergének kerülése

Allergének jelenlétében a szem irritált lehet, ezért fontos az allergének elkerülése. A leggyakoribb allergének a szőr, a por, a pollen és bizonyos ételek. Napszemüveg használata segít megelőzni az allergének szembe jutását.

 

A szem nyugtatása

A hideg vizes arcmosás üdítően hat az arcra, és nyugtató hatással lehet a szemre is.

 

Kontaktlencse használata

A kontaktlencse használata során minden esetben be kell tartani a szemészorvos vagy az optikus utasításait. Fontos, hogy a lencséket csak a megengedett időtartamig hordják, a behelyezése és eltávolítása előtt is ügyelni kell a gondos kézfertőtlenítésre, valamint a lencsét is csak az arra alkalmas folyadékban szabad tárolni.

 

A szem sérülése vagy betegsége esetén a teljes gyógyulásig kontaktlencse használata nem javasolt.

 

A szemüveg kiválasztása

Amennyiben a látás korrekcióra szorul, és így szemüveget használata javasolt, mindenképp optikában vagy szemorvos által bemért szemüveg vásárlása tanácsos. Nem szerencsés drogériákban és egyéb boltokban megvásárolható szemüvegek beszerzése, hiszen a nem megfelelő szemüveg tovább ronthat a látáson.

 

Monitorhasználat

Monitor használatakor figyelni kell arra, hogy minimum karnyújtásnyi távolságra üljön a monitortól, és ne hajoljon túl közel a képernyőhöz. 20 percenként pihentetni kell a szemet minimum 20 másodpercre 6 méter távolságra tekintéssel. Szemszárazság esetén tartósítószer-mentes műkönny szemcsepp alkalmazása javasolt, amely a könny alkotóelemeit pótolja.

 

Rendszeres szemvizsgálat

Az ajánlások szerint 2 évente érdemes szemvizsgálaton részt venni. Cukorbetegség vagy 60 év feletti életkor esetén, illetve ha a családban már előfordult szembetegség, érdemes ennél gyakrabban, a kezelőorvos szerint meghatározott időközönként szemvizsgálatra menni.

 

Cukorbetegség

Cukorbetegség (diabétesz) esetén fokozott rizikónak van kitéve a beteg a szembetegségek (pl. diabeteses retinopathia) tekintetében, ezért rendkívül fontos a rendszeres, minimum évente, tágított pupilla mellett végzett szemfenékvizsgálat, illetve a vércukorszint és a vérnyomás optimális értékének beállítása.

 

Dohányzás

A dohányzás növeli a szürkehályog, a maculadegeneráció és a szemirritáció kialakulásának valószínűségét, ezért is fontos a dohányzásról való leszokás. Amennyiben segítségre szorul, keresse fel a Leteszem a cigit weboldalt.

 

Egészséges életmód

Az egészséges életmód segít a szem egészségének fenntartásában. A változatos táplálkozás során a zöld színű leveles élelmiszerek fogyasztásával a szervezet antioxidánsokhoz jut, a hal fogyasztásával ómega-3 zsírsavakhoz, ezenkívül A-, C- és E-vitaminra, az ásványi anyagok közül pedig főként cinkre és szelénre van szükség a maculadegeneráció megelőzése céljából.

 

KULCSSZAVAK
szemvédelem  |   látásromlás  |   kontaktlencse  |   műkönny  |   műszempilla  |   smink
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít