egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kisebb szemsérülések, amelyeket például por vagy egyéb ártalmatlan anyagok okoznak, házilag is egyszerűen kezelhetők a szem vizes öblítésével, a komolyabb esetekkel azonban szakorvoshoz kell fordulni.

 

A komolyabb szemsérülések, amelyeket valamilyen éles, hegyes eszköz, szembe jutott tárgy, forgács, szilánk, szemet (is) ért ütés, illetve maró anyag okoz, esetenként sürgős szemész szakorvosi ellátást igényelnek.

 

A szemsérülések fajtái

Conjunctivalis (kötőhártya), cornealis (szaruhártya), idegen test

A szem felszínére sokféle idegen test (pl. fémforgács, növényi részek, üvegszilánkok stb.) kerülhet. Szúró érzéssel, könnyezéssel, vörösséggel járhatnak. A szemészorvos a szemfelszínt érzéstelenítve, réslámpa mellett távolítja el az idegen testet, a kötőhártyáról vattapálcával, a szaruhártyáról lándzsával. A szemhéjak kifordításával az orvos arról is meggyőződik, hogy nincsenek további idegen testek a szem felszínén. Egy hétig antibiotikumos szemcsepp használata javasolt.

 

A szaruhártyába mélyen hatoló idegen testek akár hegeket, cornealis homályokat is hagyhatnak maguk után, amelyek egy életen át zavarók lesznek a látásban. Ezért is nagyon fontos hangsúlyozni a védőszemüveg használatát, ha olyan munkakörben dolgozik, ahol fennáll a szemsérülés veszélye!

 

Intraocularis (szemen áthatoló) idegen test

Leggyakrabban kalapálás, favágás során kerülhet idegen test akkora erővel a szembe, amely áthatol a szem elülső felszínén, és az üvegtesten keresztül egészen a retináig juthat. Ollóval, ceruzával is előfordulhat, hogy „belekap” valaki a szemébe.

 

Ha a szem elülső felszínének repesztett sebe, illetve az ultrahangfelvétel alapján felmerül az intraocularis idegen test gyanúja, azt koponya-CT segítségével erősítik meg. Az igazolt intraocularis idegen testet műtéti úton távolítják el, olyan nagyobb szemészeti centrumban, ahol vitrectomia műtétre (az üvegtest és a retina sérüléseinek sebészi megoldása) szakosodott szakemberek dolgoznak.

 

A várható látásélesség nagyban függ az idegen test méretétől, helyzetétől és a károsodás mértékétől, amit a szemben okozott.

 

Ínhártyaszakadás (ruptúra), szaruhártya-perforáció

Sürgősségi kórképek, amelyek esetén mihamarabb össze kell varrni a sérült szöveteket, és vissza kell állítani a szemgolyó integritását. A helyzetet tovább rontja, ha a szivárványhártya (írisz) beboltosul a sérülésbe. 6 óránál többet nem lehet a szivárványhártya a szemgolyón kívül.

 

A leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk, ha ilyenkor gézlapokkal lefedve a szemgolyót próbáljuk meg orvosolni a helyzetet. Nem szabad olyan anyagokkal tamponálni a szemet, amelybe beleragadhatnak a szemgolyó képletei. A legjobb műanyag óraüvegkötést tenni a sérült szemre, és mihamarabb jelentkezni a területileg illetékes szemészeten. A perforáció nyilvánvaló tünetei: vérzések a kötőhártyán, szaruhártyán, az elülső csarnokban, áthatoló seb, szivárványhártya-előesés (iris prolapsus), sekély csarnok vagy a csarnok hiánya, lencsehomályok és hypotoniás szemgolyó (a szemnyomás csökken, így a szem alakja nem megtartott).

 

A szemgolyón végzett rekonstruáló műtétek mellett nagyon fontos a helyi és szisztémásan alkalmazott széles spektrumú antibiotikum-terápia a fertőzések megelőzésére, illetve a tetanusz-profilaxis.

 

Tompa sérülések

Bár nem járnak olyan drasztikus jelekkel, mint az előző csoport, nem szabad alábecsülni a tompa tárgyak által okozott szemészeti károkat sem. Tompa sérülés esetén ne fújjuk ki az orrunkat, a fejünket próbáljuk függőlegesen tartani. A szennyeződéseket folyó vízzel mossuk le, majd fedjük steril gézlappal. A csontos szemüreg bemenetelénél nagyobb tárgyak (pl. teniszlabda, hógolyó, pezsgősdugó, légzsák, gumipók) gyakran okoznak ún. blow out törést, mely során a szemgödör alsó, csontos falában keletkezett törés miatt az alsó egyenes, valamint ferde szemizmok becsípődnek. További tünetek lehetnek a bevérzés a kötőhártya alatt, a kötőhártya-ödéma, a pupilla tágulata, a szemlencse elszürkülése vagy elmozdulása, esetleg a szemnyomás megemelkedése. A szivárványhártya-gyök leszakadhat, az elülső csarnokban vér jelenhet meg, hematómák, duzzanatok alakulhatnak ki a szem körül.

 

A nagy erejű sérülések a szem hátsó szegmentumában is okozhatnak sérüléseket: üvegtesti vérzések, látóideg-sorvadás, érhártya leválása. Ezen esetekben a konzervatív terápia és a műtét szükségességének megítélése tapasztalt szemész szakorvos feladata.

 

Sav és lúg által okozott sérülések

Sav vagy lúg okozta sérülések esetén azonnal folyó vízzel öblítse ki a szemét, majd keresse fel a területileg illetékes szemészetet. Vigye magával a sav, lúg dobozát. Fontos, hogy csak a perforált (kilyukadt) szemet kell bekötni. A maródások esetén a fekvőbeteg-intézménybe küldésig nem kell kötést alkalmazni. A sérülések súlyosságuk szerint különböző stádiumba sorolhatók, amelyek eltérő kezelést igényelnek. Maga a károsodás mértéke függ a károsító anyag típusától, mennyiségétől és az expozíciós időtől. Ilyen esetekben a kötőhártya állapota sokszor döntő tényezőként szerepel: ha a kötőhártya vérbő, a sérülés enyhébb fokú, ha fehér, érmentes, elhalt, a sérülés súlyos.

 

A lúgsérülések (mész vagy malter) általában súlyosabbak. A lúg mélyebbre hatol a szövetekbe, a szövet elhalása a sérülés pillanatában elkezdődik, és hónapokig tarthat, a hegesedés csak nagyon lassan kezdődik. Sav hatására egy másfajta szövetelhalás alakul ki a szemben, amely mintegy barriert képezve megakadályozza a sav penetrációját, így a mélyebb részek nem sérülnek. A súlyos maródásos sérülések során a szemhéjak is roncsolódhatnak, a hám elpusztulhat, a hegesedés folyamán a szemhéj ránőhet a szemgolyóra, illetve a szemhéjak is összenőhetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az érintett személyt haladéktalanul a területileg illetékes sürgősségi betegellátásra vagy szemészetre kell juttatni az alábbi esetekben:

 

  • éles vagy hegyes tárgy szúrta át a szem felszínét;
  • sav vagy lúg került a szemébe;
  • a sérülést követően látászavar lépett fel;
  • lehetetlenné válik a szem mozgatása vagy nyitva tartása;
  • vér vagy csarnokvíz folyik a szemből. A csarnokvíz testhőmérsékletű folyadék, amelyet a sugártest termel. Az elülső csarnokba jut, majd a csarnokzug képletein keresztül távozik. Perforáló szaruhártya-sérüléskor a kifolyó csarnokvizet a beteg „meleg könnyezésként” éli meg.

 

Háziorvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha a látszólag enyhe szemsérülés tünetei 24 óra elteltével sem javulnak.

 

Mit tehet szemsérülés esetén?

Szemsérülés esetén nem szabad megkísérelni a szembe jutott, a szemet átszúró tárgyak eltávolítását. Ne dörzsölje, piszkálja, nyomkodja a szemét! Amennyiben a sérülés enyhe fokú, illetve valamilyen szembe jutott por vagy irritáló, de ártalmatlan anyag okozta, a házilagos kezelés a szem öblítéséből áll az alábbiak szerint:

 

  • a szem öblítése kizárólag tiszta vízzel történhet (vízcsap, zuhanyzó vagy – folyó víz híján – palackozott víz);
  • a nyitva tartott szem felszínét lehetőleg a fül irányából tanácsos öblíteni, legalább húsz percig;
  • a víz ne legyen forró, a vízsugár pedig ne legyen erős.

 

A szemet is érintő – erőteljes ütés következtében kialakuló – véraláfutás házilagos kezelése során javallott a száraz jegelés (textíliába csomagolt jéggel), alkalmanként 10-20 percig, két napon keresztül. A jeget közvetlenül a bőrfelszínre tenni nem szabad. Továbbá ajánlott C-vitamin és bő folyadék fogyasztása.

 

A szemsérülés következményeinek teljes elmúltáig kerülendő a kontaktlencse viselése és a szemkörnyék sminkelése.

 

KULCSSZAVAK
szemvérzés  |   szem öblítése  |   szem tisztítása  |   lúg  |   sav  |   tompa sérülés  |   idegen test
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít