egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tularaemia a Francisella tularensis baktérium által okozott megbetegedés, amely mind embereket, mind állatokat érinthet. Elsősorban a házi- és vadnyulak, illetve más rágcsálók fertőződnek meg és pusztulhatnak el nagy számban a járványok során.

 

Az emberek különféle módokon fertőződhetnek meg a baktériummal: például kullancs vagy légy csípésével, fertőzött állatokkal való kontaktus útján, fertőzött víz fogyasztásával, fertőzött mezőgazdasági levegő és por belélegzésével, laboratóriumi körülmények között, illetve bioterrorizmus áldozataként is.

  

A tularaemia főbb tünetei

A tularaemia tüneteinek megjelenési formája a fertőzés behatolási kapujától függ. A betegség lefolyása – az enyhétől az életet veszélyeztetően súlyosig – változó lehet. Minden esetben jellemző tünet a láz, amely akár a 40 Celsius fokot is elérheti.

 

A betegség leggyakoribb formái az alábbiak.

 

Ulceroglanduláris forma: kullancs vagy szarvas-kullancslégy csípését, vagy fertőzött állattal történő érintkezést követően jelentkezik. A behatolás pontján, a bőrön fekély alakul ki, ami a közeli – lágyéki vagy hónaljban található – nyirokcsomók megduzzadásával jár.

 

Glanduláris forma: az ulceroglanduláris formához hasonló, de nem alakul ki fekély.

 

Oculoglanduláris forma: akkor alakul ki, amikor a baktérium a szemen keresztül jut a szervezetbe. Tünetként a szem irritációja és gyulladása jelentkezhet, illetve megduzzadhatnak a fül előtti nyirokcsomók.

 

Oropharyngealis forma: szennyezett étel vagy ital fogyasztását követően alakul ki. Torokfájás, szájnyálkahártyán megjelenő fekélyek, mandulagyulladás és a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása lehetnek a kísérő tünetek.

 

Tüdő-tularaemia: a tularaemia legsúlyosabb formája, köhögés, mellkasi fájdalom, nehézlégzés jellemzik. A kórokozót tartalmazó levegő vagy por belélegzésével, illetve kezelés nélkül a fent említett betegségformák szövődményeként is kialakulhat vérárammal történő továbbterjedéssel.

 

Typhoid-forma: az általános tünetek bármely kombinációban megjelenhetnek. 

 

A tularaemia terjedésének módjai

A tularaemiát okozó baktérium nagymértékben fertőzőképes, és a bőrön, szemen, szájnyálkahártyán vagy a tüdőn keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. A tünetek a behatolás helyétől függenek. A fertőzés emberről emberre való terjedése nem jellemző.

 

Kullancs vagy szarvas-kullancslégy csípése útján: a különféle kullancsok és a szarvas-kullancslégy csípésével történő fertőzés következményeként az ulceroglanduláris vagy a glanduláris formájú megbetegedés jelentkezik.

 

Fertőzött állatokkal való érintkezés útján: vadászat vagy fertőzött állatok (nyulak, rágcsálók, prérifarkasok) nyúzása során jöhet létre kontaktus a fertőzött állatokkal. A házimacska és a hörcsög is potenciális fertőzőforrás lehet. Ilyen módon a glanduláris, az ulceroglanduláris és az oculoglanduláris forma kialakulása a jellemző. Oropharyngeális tularaemia fertőzött és nem megfelelően átsütött hús fogyasztása után jelentkezhet.

 

Egyéb források: a baktériummal fertőzött levegő és por belélegzésével is kialakulhat a fertőzés, jellemzően a mezőgazdasági munkálatok során. Habár ritkán, de a fertőzés ezen esetében jellemzően a tüdő-tularaemia jelentkezik. A fertőzött állatokkal való érintkezés révén a víz is fertőzött lehet; ennek fogyasztásakor az oropharyngealis forma alakulhat ki. Ez a fertőzési forma sokkal gyakoribb Európában, mint az Egyesült Államokban.

 

A tularaemia diagnózisa és kezelése

A tularaemiát nehéz diagnosztizálni. Ritka betegség és a tünetek más, gyakoribb betegség tüneteivel könnyen összetéveszthetők. Emiatt fontos, hogy jelezze orvosának, ha kullancs vagy légycsípés érte, vagy ha beteg vagy elpusztult állat miatt fertőződhetett.

 

Vérvétel és mikrobiológiai tenyésztéses vizsgálatok segíthetik a diagnózis felállítását, a kezelés pedig antibiotikummal történik. A terápia jellemzően 10-21 napig tart a betegség előrehaladottságától és az alkalmazott antibiotikumtól függően. Habár a tünetek akár hetekig is fennmaradhatnak, a legtöbb beteg teljesen felgyógyul a fertőzésből.

 

A tularaemia megelőzése

Túrázás, kempingezés és kültéri munkák esetén:

 

  • Használjon szúnyog- és kullancsirtót!
  • Viseljen hosszú nadrágot, hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú zoknit, hogy megelőzze a kullancs- és légycsípést!
  • Az esetleges kullancsokat csipesszel távolítsa el a bőrből!
  • Ne igyon ismeretlen és tisztítatlan forrásból vizet!

 

Fűnyírás és mezőgazdasági munkálatok során:

 

  • Kerülje a beteg vagy elpusztult állatokat!
  • Viseljen maszkot!

 

Vadászat alkalmával:

 

  • Használjon kesztyűt az állatokkal történő munkálatok során!
  • Alaposan süsse át a húst fogyasztás előtt!

 

Kapcsolódó tartalom: Rovarcsípések

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   zoonosis  |   állatról emberre  |   láz  |   vadászat  |   rágcsálók  |   nyulak  |   bioterrorizmus  |   baktérium  |   mezőgazdaság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít