egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A parvovírusok az egyszálú DNS-vírusok családjába tartoznak, amelynek legtöbb tagja állatokat fertőz meg, de létezik olyan faja is, amely embereket betegít meg. A fertőzés az esetek többségében enyhe tünetekkel zajlik le.

 

Az emberi fertőzés okozója jellemzően a B19-es parvovírus. A fertőzés általában a téli, kora tavaszi időszakban jelenik meg a kisiskolások között, és kifejezetten gyorsan terjed, de általában enyhe tünetekkel jár. A felnőtteknél azonban okozhat súlyos állapotot, a várandósoknál pedig magzati károsodást is.

 

A B19-es parvovírus nem terjed emberről állatra és viszont.

 

A parvovírus-fertőzés főbb tünetei

A fertőzés az esetek nagy részénél semmilyen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel jár, amelyek a beteg életkorától is függnek. A gyermekek a kiütések megjelenése előtti héten fertőzőképesek; amikor a foltok megjelennek, már nem adható át a fertőzés, így nem kell elkülöníteni a beteget.

 

Tünetek gyermekeknél

Kezdetben láz, hasfájás, fejfájás és orrfolyás jelentkezhet, majd pár nappal később jellegzetes, piros foltok, kiütések jelennek meg általában mindkét arcon, amelyek átterjednek a törzsre, karokra, combokra. Ezeken a testrészeken a foltok inkább rózsaszínes, csipkeszerű mintázatot adnak. A kiütések nagyjából háromhetes időtartamban maradnak, viszkethetnek, majd idővel elhalványulnak, de színük meleg hatására újra felerősödhet.

 

Tünetek felnőtteknél

A felnőtteknél általában nem jelentkeznek a bőrtünetek, ebben az életkorban a fertőzés fő tünete az ízületi fájdalom, amely akár hetekig is elhúzódhat.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

Gyermekek esetében a fertőzés általában magától gyógyul, specifikus kezelést nem igényel.

 

Forduljon azonban orvoshoz, ha immunrendszere a normálisnál gyengébben működik, várandós vagy sarlósejtes vérszegénységben szenved, és fennáll annak gyanúja, hogy vírusfertőzött.

 

A parvovírus-fertőzés lehetséges szövődményei

Parvovírus-fertőzés esetén súlyos állapot alakulhat ki azoknál, akiknek nem megfelelően működik az immunrendszere, vagy vérszegénységben szenvednek. A vírus maga is képes vérszegénységet okozni, mivel lefékezi a vörösvértestek termelődését.

 

A fertőzés különösen a várandósság első felében lehet veszélyes, mivel – ritka esetekben – olyan súlyos vérszegénységet okoz a magzatban, ami koraszüléshez, magzati károsodáshoz vagy a magzat elhalásához vezet.

 

A parvovírus-fertőzés diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a legegyértelműbb jelzés a jellegzetes kiütés az arcon; ezen kívül a többi tünet és a közösségben terjedő vírusfertőzés ad segítséget a kórmeghatározáshoz.

 

A parvovírus-fertőzés kezelése

A fertőzés alapvetően nem igényel kezelést, az otthoni nyugalom és pihenés általában elegendő a gyógyuláshoz. A súlyos vérszegénységben szenvedőknek viszont kórházi ellátásra, akár vérátömlesztésre is szükségük lehet. A gyenge immunrendszerrel rendelkezők immunglobulin injekciókat kaphatnak, ami javítja a szervezet védekezőképességét.

 

A parvovírus-fertőzés megelőzése

A vírus ellen nem létezik védőoltás, de aki egyszer elkapja, egész életére immunissá válik.

 

A megelőzésben az alapvető higiéniai szabályok betartása segíthet.

 

KULCSSZAVAK
vírus  |   fertőzés  |   gyermekbetegség  |   vérszegénység

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít