A cink (Zn) egy ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezet számos funkciójának normál működéséhez, beleértve az immunrendszert, a sebgyógyulást, a véralvadást, a pajzsmirigyműködést, valamint az íz- és szagérzékelést.
A cink támogatja a növekedést, fejlődést gyermekkorban, serdülőkorban és terhesség alatt.
A cink feladata a szervezetben
A cink támogatja az immunrendszert, segíti a sejtek növekedését és osztódását, részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, kedvezően befolyásolja az inzulinszintet, gyorsítja a sebgyógyulást, segíti a nemi mirigyek és a pajzsmirigy működését, és támogatja a szaglást, ízérzékelést.
A szervezet nem képes cinket előállítani, ezért táplálkozással kell bevinni. Elsősorban az izmokban és a csontban tárolódik. Az elegendő cinkmennyiség különösen fontos terhesség alatt, és a gyermekek, serdülők számára a megfelelő fejlődéshez.
Mennyi cinkre van szükségünk?
A megfelelő cinkmennyiség életkortól függ:
Életkor |
Ajánlott napi bevitele (mg/nap) |
0–6 hónap |
2 mg/nap |
7–12 hónap |
3 mg/nap |
1–3 év |
3 mg/nap |
4–8 év |
4 mg/nap |
9–13 év |
6 mg/nap |
14–18 év |
13 mg/nap (fiúk) / 7 mg/nap (lányok) |
Felnőtt férfiak |
14 mg/nap |
Felnőtt nők |
8 mg/nap |
Terhesség alatt |
10-11 mg/nap |
Szoptatás közben |
11-12 mg/nap |
A cinkhiány és a cinktúladagolás tünetei
A szükségesnél kevesebb mennyiségű cink bevitele esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek:
- gyakori megfázás,
- fertőzések,
- szem- és bőrproblémák (pl. ekcéma, bőrfekély),
- hajhullás,
- étvágytalanság,
- gyermekeknél növekedési zavar,
- a nemi működés zavarai.
A cink túladagolásának tünetei (max. 40 mg/nap):
- keserű, fémes szájíz,
- hányinger, hányás,
- gyomorfájdalom,
- fejfájás,
- a tartós túladagolás rézhiány kialakulásához vezet.
A cink természetes forrásai
A cink számos ételben megtalálható, például a húsban, halban, baromfiban, gabonafélékben és tejtermékekben. A borjúmáj, spenót, gomba, szarvashús, spárga, kagyló, marhahús, bárányhús, rák, borsó, zab, szezámmag, tökmag, tönköly is nagy mennyiségben tartalmaz cinket.
A szervezet által felszívódó cink mennyiségét befolyásolja, hogy mennyi fehérje van az étrendben, ezért a vegetáriánusok és vegánok nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak cinkhiányos tüneteket.