egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A puffadás (orvosi szakszóval meteorizmus) az emésztőrendszeri problémák között az egyik leggyakrabban jelentkező panasz. Számos kiváltó oka lehet, és nem függ a beteg nemétől, életkorától; sokszor az életmód sem feltétlenül befolyásolja kialakulását. 

 

A gázok távozása a szervezetből gyakori és természetes jelenség. Azonban a túlzott gáztermelődés, mely puffadással, akár fájdalommal is jár, kellemetlenségeket okozhat, sőt zavarhatja a mindennapi tevékenységet, rontja az életminőséget.

 

A puffadás lehetséges okai

A puffadás hátterében állhatnak étkezéssel összefüggő okok, gázképzéssel járó emésztőrendszeri betegségek, valamint egyéb megbetegedések.

 

Étkezéssel összefüggő okok lehetnek:

 

  • nehezen emészthető étel fogyasztása,
  • nagy mennyiségű sós étel és szénhidrát bevitele,
  • túl sok levegő nyelése,
  • túl gyors étkezés,
  • nagy mennyiségű szénsavas ital elfogyasztása.

 

Ételek, melyek emésztése fokozott gázképződéssel jár:

 

  • bab,
  • borsó,
  • hagyma,
  • brokkoli,
  • kelbimbó,
  • karalábé,
  • karfiol.

 

Emésztési rendszerrel összefüggő betegségek, melyek fokozott gázképződéssel járhatnak:

 

 

Egyéb állapotok, melyek puffadással járhatnak:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A puffadás bizonyos esetekben jelezheti valamilyen komolyabb betegség jelenlétét a szervezetben, ezért ha együtt jelentkezik a következő tünetekkel, feltétlenül forduljon orvoshoz:

 

  • hasmenés,
  • tartós vagy erőteljes hasi fájdalom,
  • véres széklet,
  • székrekedés,
  • gyakori, vagy a szokásosnál ritkább széklet,
  • a széklet színének változása,
  • megmagyarázhatatlan súlyvesztés,
  • étvágytalanság.

 

A puffadás kezelése

Amennyiben az előző pontban említett egyéb tünetek nem jelentkeznek, a legtöbbször életmódváltással otthoni körülmények között is eredményesen kezelhető a puffadás.

 

  • Fogyasszon kevesebb sós, magas szénhidráttartalmú ételt.
  • Fogyasszon kevesebb szénsavas italt.
  • Ételintolerancia esetén ne fogyassza az intoleranciát kiváltó ételeket.
  • Mozogjon rendszeresen.
  • Bizonyos esetekben probiotikum fogyasztása segíthet a puffadás mérséklésében.

 

Székrekedés okozta puffadás esetén fogyasszon magasabb rosttartalmú ételeket, és növelje a vízbevitelt. Néhány esetben alkalmazható vény nélkül kapható gyógyszer is, amely csökkentheti a bélben a gáztermelést. Kérje a gyógyszerész segítségét.

 

A puffadás megelőzése

 

A puffadás legtöbb esetben egészséges életmóddal megelőzhető.

 

  • Ha tud róla, hogy mely ételek hajlamosítják a felfúvódásra, kerülje azokat.
  • Mindig figyeljen arra, hogy emésztőrendszere megfelelően működhessen, kövessen egészséges étrendet.
  • Fogyasszon elegendő rostot, csökkentse a feldolgozott és túl zsíros ételek mennyiségét, igyon több vizet és kevesebb alkoholt.
  • Ne egyen túl gyorsan, rendesen rágja meg az ételt.
  • Mindig olvassa el az élelmiszeren található címkéket. Így, ha tisztában van azzal, hogy valamilyen összetevőre allergiás, elkerülheti.
  • Étkezzen ülve, nyugodt körülmények között.
  • Végezzen rendszeres testmozgást – mely erősíti a hasizmait, fokozza beleinek mozgását.
  • Szokjon le a dohányzásról.
KULCSSZAVAK
bélgáz  |   felfúvódás  |   ételintolerancia  |   székrekedés  |   irritábilisbél-szindróma  |   stressz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít