A puffadás (orvosi szakszóval meteorizmus) az emésztőrendszeri problémák között az egyik leggyakrabban jelentkező panasz. Számos kiváltó oka lehet, és nem függ a beteg nemétől, életkorától; sokszor az életmód sem feltétlenül befolyásolja kialakulását.
A gázok távozása a szervezetből gyakori és természetes jelenség. Azonban a túlzott gáztermelődés, mely puffadással, akár fájdalommal is jár, kellemetlenségeket okozhat, sőt zavarhatja a mindennapi tevékenységet, rontja az életminőséget.
A puffadás lehetséges okai
A puffadás hátterében állhatnak étkezéssel összefüggő okok, gázképzéssel járó emésztőrendszeri betegségek, valamint egyéb megbetegedések.
Étkezéssel összefüggő okok lehetnek:
- nehezen emészthető étel fogyasztása,
- nagy mennyiségű sós étel és szénhidrát bevitele,
- túl sok levegő nyelése,
- túl gyors étkezés,
- nagy mennyiségű szénsavas ital elfogyasztása.
Ételek, melyek emésztése fokozott gázképződéssel jár:
- bab,
- borsó,
- hagyma,
- brokkoli,
- kelbimbó,
- karalábé,
- karfiol.
Emésztési rendszerrel összefüggő betegségek, melyek fokozott gázképződéssel járhatnak:
- székrekedés,
- élelmiszer-intolerancia (pl. laktózintolerancia),
- lisztérzékenység,
- irritábilis bél-szindróma (IBS),
- felszívódási zavarok,
- hasnyálmirigy-elégtelenség.
Egyéb állapotok, melyek puffadással járhatnak:
- menstruáció,
- várandósság,
- gyógyszer mellékhatása,
- fokozott stressz,
- petefészek daganat.
Mikor forduljon orvoshoz?
A puffadás bizonyos esetekben jelezheti valamilyen komolyabb betegség jelenlétét a szervezetben, ezért ha együtt jelentkezik a következő tünetekkel, feltétlenül forduljon orvoshoz:
- hasmenés,
- tartós vagy erőteljes hasi fájdalom,
- véres széklet,
- székrekedés,
- gyakori, vagy a szokásosnál ritkább széklet,
- a széklet színének változása,
- megmagyarázhatatlan súlyvesztés,
- étvágytalanság.
A puffadás kezelése
Amennyiben az előző pontban említett egyéb tünetek nem jelentkeznek, a legtöbbször életmódváltással otthoni körülmények között is eredményesen kezelhető a puffadás.
- Fogyasszon kevesebb sós, magas szénhidráttartalmú ételt.
- Fogyasszon kevesebb szénsavas italt.
- Ételintolerancia esetén ne fogyassza az intoleranciát kiváltó ételeket.
- Mozogjon rendszeresen.
- Bizonyos esetekben probiotikum fogyasztása segíthet a puffadás mérséklésében.
Székrekedés okozta puffadás esetén fogyasszon magasabb rosttartalmú ételeket, és növelje a vízbevitelt. Néhány esetben alkalmazható vény nélkül kapható gyógyszer is, amely csökkentheti a bélben a gáztermelést. Kérje a gyógyszerész segítségét.
A puffadás megelőzése
A puffadás legtöbb esetben egészséges életmóddal megelőzhető.
- Ha tud róla, hogy mely ételek hajlamosítják a felfúvódásra, kerülje azokat.
- Mindig figyeljen arra, hogy emésztőrendszere megfelelően működhessen, kövessen egészséges étrendet.
- Fogyasszon elegendő rostot, csökkentse a feldolgozott és túl zsíros ételek mennyiségét, igyon több vizet és kevesebb alkoholt.
- Ne egyen túl gyorsan, rendesen rágja meg az ételt.
- Mindig olvassa el az élelmiszeren található címkéket. Így, ha tisztában van azzal, hogy valamilyen összetevőre allergiás, elkerülheti.
- Étkezzen ülve, nyugodt körülmények között.
- Végezzen rendszeres testmozgást – mely erősíti a hasizmait, fokozza beleinek mozgását.
- Szokjon le a dohányzásról.