egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az élet során a nemi vágy, azaz a libidó hullámzik, hiszen számtalan tényező befolyásolja. Ezek lehetnek a kor, az életmód, a stressz, a fáradtság, kimerültség, időjárás, túlsúly, betegségek (pl. depresszió) vagy érzelmi feldúltság. A férfiak nemi hormonja a tesztoszteron, ami a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felelős.

 

A legtöbb férfi esetében a libidó tinédzserkorban a legerősebb, ebben az életkorban történik a legtöbb spontán merevedés (általában éjjel) és magömlés. Ennek oka, hogy serdülés során a nemi hormonok szintje nagy mértékben megugrik és közvetlenül befolyásolja a nemi vágy szintjét, amihez az agynak és a nemi szerveknek is hozzá kell szoknia.

 

A férfi libidó szabályozása

A tesztoszteron egy androgén nemi hormon, ami szabályozza a férfi termékenységet, a testtömeg eloszlását, az izmok mennyiségét, a nemi vágy alakulását valamint a másodlagos nemi jellegek (pl. testszőrzet) kialakulását. A tesztoszteront elsődlegesen a here termeli az ún. Leydig-sejtekben, melyek működését az agyalapi mirigy szabályozza.

 

Amennyiben a tesztoszteron szintje csökken, akkor csökken a nemi vágy, csökken a spermiumszám, merevedési zavar jelentkezhet. Jelentősebb, tartós csökkenés pedig heresorvadást okozhat, ezen kívül súlygyarapodást, csontritkulást és izomtömeg csökkenést is előidézhet a hormonális változás.

 

A tesztoszteron szintje és az öregedés

Férfiak esetében 40 év felett a tesztoszteron hormonszint évente kb. 1,6%-kal csökken, hatására csökken a nemi vágy és az izmok tónusa, bőrelváltozások, súlygyarapodás, depresszió és hajhullás is jelentkezhet. Fontos megemlíteni, hogy a hormonszint csökkenés az öregedés normális velejárója, ritka esetben okozza csak betegség. Az alacsony tesztoszteronszint miatt nem szükséges mindenképpen hormonpótlás.

 

A csökkent nemi vágy

A libidó csökkenése gyakori probléma, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet életük egy bizonyos szakaszán. Gyakran kapcsolati problémákhoz, stresszhez vagy fáradtsághoz, kimerültséghez kapcsolódik, de egy mögöttes orvosi probléma, például a csökkent hormonszint jele is lehet.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy mindenkinek egyénenként eltérő a nemi vágya, nincs olyan, hogy „normál” libidó. A szexuális egészség fenntartása érdekében ezért fontos a partnerrel, párral történő őszinte, szégyentől mentes kommunikáció lehetőségének megteremtése.

 

A csökkent nemi vágy lehetséges okai

Leggyakrabban pszichés, érzelmi tényezők játszhatnak szerepet a libidó csökkenésében. A nemi vágyat jelentősen csökkenti a tartós stressz, fáradtság, kimerültség, alacsony önbecsülés, a párkapcsolati élet minősége.

 

A tartósan csökkent, egyéni sajátosságoktól eltérő libidó hátterében egészségügyi probléma is állhat, a leggyakoribb lehetséges okok:

 

  • tesztoszteron szintjének csökkenése,

 

A rendszeres dohányzás, az alkoholfogyasztás, illetve a drogfogyasztás szintén igazoltan csökkentik a nemi vágyat. A tartósan nagyívó, illetve alkoholbeteg férfiak körében gyakori a szexuális zavarok megjelenése, így a libidó csökkenése is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon bátran szakemberhez, amennyiben úgy érzi, hogy jelentős változás történt a libidójában. Sok ember tapasztal problémát a nemi vágyával kapcsolatban, és az őszinte kommunikáció, nyíltság lehet az első lépés a probléma megoldása felé.

 

A háziorvos hasznos tanácsokkal láthatja el, és ha szükséges egyéb szakemberhez, például pszichoterapeutához, szexuálterapeutához, andrológushoz, urológushoz) irányítja majd.

 

A csökkent nemi vágy diagnosztikája

A csökkent nemi vágy kivizsgálása során átfogóan szükséges értékelni az összes biológiai és pszichés tényezőt. Ezért a diagnosztikus folyamat egyénre szabott, az orvos megvizsgál minden állapotot, betegségeket, szedett gyógyszereket melyek befolyásolhatják a libidót.

 

A kivizsgálás keretein belül sor kerülhet a tesztoszteron szint mérésére.

 

A csökkent nemi vágy kezelése

A nemi vágyat sok esetben rendezi valamely életmódbeli változtatás, vagy olyan gyakorlat, ami segíthet a nemi vágy fokozásában. A rendszeres testmozgás, egészséges alvás, megfelelő étrend, a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a dohányzásról való leszokás, a normál testsúly elérése sokat segíthetnek a libidó növelésében.

 

Depresszió, pszichés vagy párkapcsolati problémák kezelésében pszichiáter vagy pszichológus tud segítséget nyújtani. Emellett a szexuális egészség érdekében is ajánlott odafigyelni a munka és a magánélet egyensúlyának tudatos alakítására és a stressztűrőképesség fejlesztésére is.

 

Amennyiben a csökkent nemi vágy hátterében valamilyen krónikus betegség áll, annak kezelése szükséges. Szükség esetén lehetőség van a tesztoszteron pótlására, vagy egyéb gyógyszeres kezelésre is.

 

A nemi vágy csökkenésének megelőzése

A nemi vágy csökkenését leginkább egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással, megfelelő mennyiségű alvással, stresszkezeléssel, kiegyensúlyozott lelki állapot megőrzésével előzhetjük meg.

KULCSSZAVAK
szex  |   libidózavar  |   csökkent nemi vágy  |   tesztoszteron  |   szexuális élet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít