egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A paratífusz (paratífuszláz) a Salmonella enterica baktérium Paratiphi A, B és C (S. paratyphi) altípusai (szerovariánsai) által okozott fertőző betegség. Tünetei a Salmonella typhi által okozott hastífusz tüneteihez hasonlítanak: lázzal, hőemelkedéssel, hasi fájdalommal jár, súlyos esetben akár életet veszélyeztető állapot is kialakulhat. A fertőzés nem összekeverendő a Rickettsia baktériumok által okozott kiütéses tífusszal.

 

Világszerte körülbelül 3,8 millió paratífuszfertőzést jelentenek (melyet főként a paratífusz A altípus okoz), és hozzávetőleg 23 000 haláleset következik be évente. A fertőzés földrajzi megjelenése eltérő, a leggyakoribb Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Afrikában, Dél-Amerikában,  a legelterjedtebb pedig az 5-9 éves korosztályba tartozó gyermekek körében.

 

A paratífuszfertőzés legfőbb tünetei

A tünetek 6-30 napos lappangási periódust követően jelentkeznek alattomos kezdettel.

 

  • Jellemző a fokozódó fáradékonyság és a betegség 3-4. napján megjelenő láz (38-40 °C), amely a reggeli órákban alacsonyabb, a délutáni-esti órákra magasabb.
  • Az étvágytalanság, fejfájás, rossz közérzet általánosan jellemző tünet, emellett hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés is gyakori kísérőtünet lehet. A hasmenés és a hányás inkább a gyermekek körében gyakoribb.
  • A törzsön rózsaszínű, foltos-göbcsés (maculo-papulózus) bőrkiütések jelenhetnek meg.

 

Fontos! A tünetek összetéveszthetők a malária tüneteivel, ezért gondoljunk paratífuszfertőzésre, ha fertőzésveszélyes (endémiás) területen jártunk és a tünetek nem enyhülnek a maláriaellenes kezelésre.

 

Kezeletlen esetben a fertőzés egy hónapig is fennállhat és 10-30%-ban halálos kimenetellel végződhet, korai kezelés esetén azonban a halálozás 1% alatti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben fertőzésveszélyes területen járt és a fent részletezett tüneteket észleli magán, esetleg csillapíthatatlan hányás, hasmenés és kiszáradás tünetei jelentkeznek, azonnal forduljon kezelőorvosához!

 

A paratífuszfertőzés kiváltó okai

A fertőzést a Salmonella enterica baktérium paratyphi A, B és C altípusai okozzák, melyek esetenként életveszélyes megbetegedéshez vezethetnek. A fertőzés egyedüli forrása az ember, sem állati, sem környezeti rezervoárt nem mutattak ki eddig. A megbetegedés tünetes, tünetmentes vagy krónikusan fertőzött ember székletével szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztásával terjed. A fertőzés gyakorisága nagyobb az alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ahol a betegség endémiás, illetve ahol nem megfelelőek a higiéniás körülmények. Ritka esetekben homoszexuális férfiak között is kimutatható a fertőzés terjedése.

 

A paratífuszfertőzés diagnosztizálása

A betegség gyanúja a tünetek és az utazási előzmények alapján is megállapítható. A diagnózis igazolásához a baktériumok kimutathatók a tüneteket mutató személy vizeletének, székletének és vérének laboratóriumi vizsgálatával.

 

A paratífuszfertőzés kezelése

A paratífuszfertőzés antibiotikumokkal (főként fluorokinolonok, harmadik generációs cephalosporinok és azithromycin) kezelhető. Az antimikrobiális rezisztencia továbbra is fenyegetést jelent, a carbapenem antibiotikumokat a magas rezisztenciát mutató törzsek kezelésére alkalmazzák.

 

A paratífuszfertőzés megelőzése

Ha olyan országba utazik, ahol a paratífuszfertőzés gyakrabban fordul elő, csökkentheti a fertőzés kockázatát:

 

  • kizárólag főtt vagy hámozott ételek, illetve palackozott víz fogyasztásával;
  • saláták és pasztőrözetlen tejtermékek fogyasztásának kerülésével;
  • rendszeres és alapos kézmosással – különösen WC-használat után és étkezés előtt.

 

A Salmonella enterica által okozott hastífusz ellen védőoltással is lehet védekezni, mely Magyarországon főleg azon munkavállalók számára javasolt, akik kapcsolatba kerülnek a szennyvízzel (pl. csatornamunkások, laboratóriumi dolgozók stb.), vagy fertőzött területre utaznak. A S. paratyphi fertőzés ellen nem áll rendelkezésre védőoltás, azonban egyes vizsgálatok alapján a S. enterica elleni védőoltás védelmet nyújthat a S. paratyphi B altípusával szemben is.

 

Lásd még:

Foglalkozáshoz kötött védőoltások

Nemzetközi utazásokhoz kötött védőoltások

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   hastífusz  |   szalmonella  |   paratífusz  |   hasmenés  |   hasi fájdalom  |   baktérium  |   láz  |   fertőzött élelmiszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít