egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hepatosplenomegalia – májnagyobbodással járó nagy lép – nem önálló betegség, hanem különböző eredetű betegséghez kapcsoltan előforduló állapot. A máj megnagyobbodása (hepatomegalia) lehet elsődleges májbetegség vagy egyéb kórkép (ld. lejjebb) egyik tünete. A lépnagyobbodás (splenomegalia) szintén számos betegséghez (fertőzésekhez, rosszindulatú vérképzőszervi daganatokhoz) társultan jelentkezhet.

 

A máj a test legnagyobb és bizonyos szempontból legösszetettebb szerve. A máj fontos feladatot tölt be az anyagcserében, az emésztésben, a méregtelenítésben és a különböző anyagok szervezetből történő eltávolításában. A megközelítőleg 1,2-1,5 kg súlyú, 16 cm hosszúságú máj a rekeszizom alatt, a hasüreg jobb felső negyedében, a bordák védelmében helyezkedik el.

 

A lép szivacsos, puha, 110-140 gr tömegű, 13 cm hosszúságú, kifli alakú, lágy tapintatú szerv. A gyomor, a vese és a vastagbél szomszédságában, a mellkas alatt, a bordakosártól védve, baloldalon helyezkedik el. A lép a magzati életben vérképzőszervként is működik. Feladata a vér raktározása, az elöregedett vörösvértestek kiszűrése és elpusztítása. A lép a legnagyobb nyirokszerv, amelynek – a többi nyirokcsomóhoz hasonlóan – fontos szerepe van a kórokozók elpusztítására hivatott fehérvérsejtek termelésében. Ezért abban az esetben, ha sebészi úton eltávolítják a lépet, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekkel szemben.

 

A hepatosplenomegalia főbb tünetei

A hepatosplenomegalia meglétére utaló jel lehet a sörbarna vizelet, az agyagszínű székletürítés, a puffadt has, a láz, a viszketegség, a sárgaság (sárga szem és bőr), társulhat hozzá hányinger és/vagy hányás, hasi fájdalom, valamint más okkal nem magyarázható fáradtságérzés.

 

Hepatomegalia

A máj növekedése rendszerint nem okoz tüneteket. Ha azonban a növekedés nagymértékű, teltségérzés léphet fel, és a máj nyomásra érzékennyé válhat. Előrehaladottabb esetben felböfögés, csuklás, emésztési zavarok, zsíros vagy lazább széklet, hányás és sárgaság is társulhat.

 

Splenomegalia

A megnagyobbodott lép nyomhatja a gyomrot, aminek következtében teltségérzet jelentkezhet egy-két falat evés után, vagy akár evés nélkül is. A lép vetületében hasi vagy hátfájdalom is felléphet, amely kisugározhat a vállba. További tünet lehet a láz vagy hőemelkedés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt tünetek együttesét észleli, forduljon a háziorvosához, aki szükség esetén gasztroenterológiai és/vagy hepatológiai szakrendelésre irányítja. Amennyiben tudatzavart vagy átmeneti tudatvesztést és sárgaságot, igen magas (39°C feletti) lázat és rendkívül erős hasi fájdalmat tapasztal magán, vagy észlel bárkinél a környezetében, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A hepatosplenomegalia kiváltó okai

Májnagyobbodással járó nagy lép kíséri a következő betegségeket: thalassaemia, (myelofibrosis), krónikus myeloid leukaemia, krónikus lymphoid leukaemia, polycythaemia vera, lymphogranulomatosis, Gaucher-kór, Niemann-Pick-féle betegség, amyloidosis, portathrombosis, splenomegaliás cirrhosis, veleszületett szifilisz (congenitalis lues), malária, haemochromatosis.

 

Hepatosplenomegalia kialakulása előfordulhat cukorbetegségben, elhízás és a vér magas koleszterinszintje esetén, a túlzott alkoholfogyasztás és alkoholbetegség, valamint pl. intravénás drogfogyasztás kapcsán szerzett vírusos fertőzésekben.

 

A májmegnagyobbodás különböző kórfolyamatok – gyulladások, veleszületett raktározási zavarok, daganatok, epepangás és epeút-elzáródás vagy az epeút fejlődési zavara – következtében is kialakulhat.   

 

A lépmegnagyobbodás hátterében fertőzések, bizonyos anémiák, vérképzőszervi daganatok, gyulladásos betegségek, májbetegségek (májcirrózis), veleszületett raktározási betegségek és egyéb okok állhatnak.

 

A hepatosplenomegalia lehetséges szövődményei

A kezeletlen hepatosplenomegalia különféle súlyos szövődményekhez vezethet, mint például a máj működésének visszafordíthatatlan károsodása (májelégtelenség) és a máj eredetű agyi működészavar (encephalopathia).

 

A hepatosplenomegalia diagnosztizálása

A hepatosplenomegalia kórismézésének első lépése a kórelőzmény felvétele, majd a fizikális vizsgálat a has áttapintásával, valamint a máj és a lép nagyságának rögzítésével. Szükséges lehet továbbá kiterjedt laboratóriumi vizsgálatok (májműködés, alvadási faktorok, vírus szerológia, auto-antitestek, tumor markerek) elvégzése. A hasi ultrahang-vizsgálat révén megállapítható, hogy gócos vagy kiterjedt májmegnagyobbodás áll-e fenn, illetve kimutatható a lép megnagyobbodása. Bizonyos esetekben CT-vizsgálatra is sor kerülhet a szervek pontos méretének meghatározása, illetve az esetlegesen meglévő daganat vagy tályog (gennygyülem) felismerése érdekében. A kórfolyamat megítélését segítheti a máj szövettani vizsgálata, ezért biopszia elvégzésére is szükség lehet. A kivizsgálás fontos eleme a szemészeti szakvizsgálat, szükség lehet továbbá endoszkópos vizsgálatokra is.

 

A hepatosplenomegalia kezelése

A hepatosplenomegalia kezelésének módja a kiváltó alapbetegségtől függ. A háttérben húzódó betegség kezelése a máj és lép méretének csökkenését eredményezheti. Ritka esetekben sebészi beavatkozás során eltávolíthatják a lépet, illetve a máj egy részét. Súlyos, életveszélyes állapot esetén májátültetés válhat szükségessé.

 

Mit tehet hepatosplenomegalia esetén?

Hepatosplenomegalia esetén fontos, hogy betartsa kezelőorvosa utasításait a kiváltó alapbetegség kezelésére vonatkozóan. Ha a hepatosplenomegalia miatt eltávolították a lépét, szervezete fogékonyabbá válhat a fertőzésekre. Ezért fokozottan ügyeljen a higiénés szabályok betartására és a szexuális együttlétek biztonságára (óvszerhasználat). Amennyiben májátültetésen esett át, fontos, hogy a lehető legpontosabban kövesse kezelőorvosa életmódra vonatkozó tanácsait.

 

A hepatosplenomegalia megelőzése

Mivel a hepatosplenomegalia létrejöttét számos betegség okozhatja, közvetlen megelőzésére nincs mód. Ugyanakkor, tekintettel arra, hogy különféle fertőzések is kiválthatják a máj és lép megnagyobbodását, a személyi higiénés szabályok betartásával valamelyest csökkenthető e betegségek kialakulásának kockázata.

 

Hepatosplenomegalia gyermekkorban illetve várandósság idején

Gyermekkorban is előfordulhat hepatosplenomegalia, amelyre ebben az életkorban különféle raktározási betegségek, malária, súlyos bakteriális fertőzések és thalassemia hajlamosíthatnak.

 

A gyermekkori hepatosplenomegalia diagnosztizálása során az édesanya megelőző spontán vetélései, valamint a várandósság alatti lázas betegség és sárgaság hasznos támpontot nyújt a kórisme felállításában.

 

KULCSSZAVAK
hepatomegalia  |   splenomegalia  |   máj  |   lép  |   májnagyobbodás  |   lépnagyobbodás  |   sárgaság  |   lépeltávolítás  |   májátültetés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít