egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A brazil purpurás láz bakteriális fertőzés által kiváltott, általában meleg éghajlaton előforduló betegség, amelyet 1984-ben egy brazíliai járványos góc után neveztek el.

 

A betegséget a Haemophilus influenzae víruscsaládba tartozó Haemophilus aegyptius baktérium okozza. Az 5 év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek, mert immunrendszerük fejletlensége miatt a kórokozó veszélyesebb rájuk nézve, de általánosságban is magas a gyermekek körében a halálos kimenetelű fertőzés.

 

A brazil purpurás láz főbb tünetei

A fertőzés első megjelenő tünete általában a kötőhártyagyulladás, melyet követően (jellemzően 7-16 nappal később) újabb tünetek jelennek meg.

 

További tünetek lehetnek:

 

 • láz,
 • bőr alatti bevérzések,
 • hasfájás,
 • hányás.

 

Súlyos esetben a betegség szepszishez és a vérkeringés összeomlásához vezethet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha érintett területen él vagy járt, illetve ha önnek vagy gyermekének kötőhártyagyulladása van, forduljon mielőbb orvoshoz a súlyosabb okok kizárása érdekében.

 

A brazil purpurás láz kiváltó okai

A betegség kórokozója a Haemophilus influenzae vagy Haemophilus aegyptius baktérium (a nevek közeli fajt takarnak). A kórokozó magas fertőzőképességgel emberről emberre terjed, főként cseppfertőzésként (különösen köhögéssel, tüsszentéssel).

 

Ezeket a baktériumokat már több mit száz éve kutatják, de sokáig csak a rovarok által egyik emberről másikra hurcolt fertőző kötőhártyagyulladás kiváltóját látták benne. A brazil purpurás lázat és az azzal való összefüggését egy 1984-ben Brazíliában lezajlott, 10 gyermek halálát okozó járványkitörés után fedezték fel és nevezték el.

 

A haláleseteket kezdetben agyhártyagyulladásnak tulajdonították, de a boncolások kiderítették, hogy egyik gyermeknek sem volt agyhártyagyulladása, viszont korábban mindannyian kötőhártyagyulladáson estek át.

 

A betegség nemcsak Brazíliában fordul elő, de jellemzően a meleg égövön van jelen.

 

A brazil purpurás láz lehetséges szövődményei

A fertőzés gyermekeknél nagyobb eséllyel okoz halált, aminek gyakran a kései felismerés és megkésett kezelés a fő oka, mivel a kötőhártyagyulladás utáni tünetek kialakulása hosszabb időt vesz igénybe. Éppen ezért fontos már a korai szemtüneteket is komolyan venni, amennyiben fennáll a meleg égövre jellemző fertőzés lehetősége (pl. utazást követően vagy ilyen területen járt személyekkel való találkozás után).

 

A brazil purpurás láz diagnosztizálása

A brazil purpurás láz nehezen diagnosztizálható. A fertőzést a tünetek értékelése után vérvizsgálattal lehet igazolni. A hasonló tüneti kép miatt az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis baktérium jelenlétét is ki kell zárni.

 

A brazil purpurás láz kezelése

A betegség antibiotikumokkal kezelhető. A gondot az jelenti, hogy a kezdeti fázisban csak a kötőhártyagyulladás jelentkezik, és az erre adott, helyileg ható antibiotikumos szemcsepp nem kezeli a szervezet többi részén zajló fertőzést. Kisgyermekeknél még kezelés mellett is magas a halálozási arány.

 

A brazil purpurás láz megelőzése

A megelőzés érdekében kiemelten fontos a megfelelő higiéniás körülmények biztosítása, fenntartása utazás során is.

 

KULCSSZAVAK
baktérium  |   fertőzés  |   kötőhártyagyulladás  |   gyerekbetegség

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít