egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A diabetes insipidus (DI) egy ritka betegség, melyben a vesék vízvisszaszívó képessége, azaz a szervezet „vízspórolásának” mechanizmusa károsodott. Ennek oka lehet hormonális, amikor a vese vízvisszaszívását aktiváló hormon, az antidiuretikus hormon (ADH), más néven vazopresszin termelése elégtelen, vagy állhat a háttérben szervi ok.

 

A betegség neve sokak számára megtévesztő lehet, hiszen bár „diabetes”, de valójában semmi köze a cukorbetegséghez néhány azonos tüneten (fokozott szomjúságérzet és gyakori vizeletürítés) kívül. A diabetes insipidus a cukorbetegség bármelyik típusának hiányában, önmagában is előfordulhat.

 

A diabetes insipidusnak több típusa létezik, általában könnyen kezelhetőek és jól reagálnak a gyógyszeres terápiára.

 

A diabetes insipidus főbb tünetei

A betegség legjellemzőbb tünetei az extrém mértékű, gyakorlatilag folyamatos szomjúságérzet (különösen hideg italokra vágyik a beteg) és a nagyon gyakori vizeletürítés. A betegnek még éjszaka is többször fel kell kelnie vizeletet üríteni. A vizelet olyan nagy mennyiségben termelődik, hogy nincs ideje koncentrálódni, sűrűsödni, így színtelen és szagtalan marad.

 

Ha a beteg nagyon sok folyadékot iszik az extrém szomjúságérzet miatt, akár 19 liternyi vizeletet is üríthet egy nap!

 

Kisgyermekekben a diabetes insipidus további tünetei is előfordulhatnak, melyek az alábbiak:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A diabetes insipidus gyanújának felmerülése esetén szakember felkeresése javasolt a tünetek hátterében álló ok felderítése céljából.

 

A gyanúra okot adó tünetek az alábbiak lehetnek:

 

 • gyakori vizelési inger (egészséges ember nagyjából 4-7 alkalommal ürít vizeletet 24 óra alatt – gyermekek esetén azonban több alkalom is normálisnak számít!);
 • az egy alkalommal ürített vizelet mennyisége kevés;
 • a vizeletürítést követően akár azonnal új inger jelenik meg.

 

Természetesen ezen tünetek megjelenése még nem egyenértékű a diagnózissal, de kivizsgálás mindenképpen szükséges.

 

A diabetes insipidus kiváltó okai

A diabetes insipidus általában hormonproblémára vezethető vissza. A vizeletürítés folyamatát az ADH (antidiuretikus hormon vagy más néven vazopresszin) szabályozza. Az ADH a hipotalamuszban termelődik és az agyalapi mirigyben tárolódik. A hormon akkor szabadul fel, amikor a szervezet víztartalma lecsökken. Ilyenkor csökkenti a vesék által kiválasztott vizelet mennyiségét, így a szervezet víztartalma lassabban merül. Magas ADH-szint esetén tehát kevés és sűrű, míg alacsony hormonszint esetén nagy mennyiségű, híg vizelet képződik.

 

A betegségnek két fő típusa létezik, melyek az alábbiak:

 

 • Centrális diabetes insipidus: a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy működésének zavara miatt túl alacsony az ADH mennyisége a szervezetben. Zavart lehet az ADH termelődése, raktározása vagy kibocsátása. Okozhatja a hipotalamuszt vagy az agyalapi mirigyet érintő tumor, műtét, sérülés, egyéb betegség. Öröklött forma is ismert.
 • Nephrogen diabetes insipidus: bár az ADH mennyisége megfelelő a szervezetben, de a vese valamilyen oknál fogva (pl. lítium szedése, vírusellenes szerek vagy vesekárosodás) nem reagál a hormon jelenlétére. Öröklött formája is ismert.

 

A diabetes insipidus lehetséges szövődményei

A betegség szövődményeként kialakulhat kiszáradás (száraz száj, szomjúságérzet, fáradékonyság, a bőr rugalmassága csökken) vagy a só- és vízháztartás zavara (gyengeség, hányinger, hányás, étvágytalanság, izomgörcsök, zavartság). Mindkét állapot súlyos esetben akár az életet is veszélyeztetheti, ezért általában kórházi ellátást igényel!

 

A diabetes insipidus diagnosztizálása

A diabetes insipidus gyanúja esetén a tünetek erőssége alapján az alábbi tesztek végezhetők a pontos diagnózis felállításához:

 

 • Vizeletvizsgálat: a vizeletmintában mérhető só és egyéb kiválasztott anyag koncentrációja diabetes insipidus esetén jelentősen lecsökken.
 • Vízvisszatartási teszt: a teszt elvégzése előtt bizonyos idővel már nem szabad folyadékot bevinni a szervezetbe. A teszt során mérik a vér nátriumszintjét és egyéb jellemzőit, a testsúlyt, a kiválasztott vizelet mennyiségét, a vizelet összetételét és az ADH vérszintjét.
 • Mágneses magrezonancia vizsgálat (MRI): az agyról alkotott kép segítségével az ADH termelődésének és raktározásának helye, a hipotalamusz és az agyalapi mirigy esetleges károsodása figyelhető meg.
 • Genetikai vizsgálat: A diabetes insipidus bizonyos esetekben családi halmozódást is mutathat, így ha a betegség már előfordult a családban, a genetikai vizsgálat indokolt lehet.

 

A diabetes insipidus kezelése

A diabetes insipidus kezelési módja a tünetek súlyosságától és a betegség típusától függ. Enyhe esetben csupán a folyadékbevitel szabályozása is elegendő lehet.

 

Súlyosabb esetekben az alábbiakra is szükség lehet:

 

 • Hormonkezelés (dezmopresszin, vagyis az ADH szintetikus analógjának adagolása), nephrogen DI esetében ez nem hat.
 • Diuretikumok (ún. „vízhajtó” gyógyszerek), acetilszalicilsav, ibuprofen vagy indomethacin.
 • A mögöttes ok kezelése (mely lehet tumor, a hipotalamusz vagy az agyalapi mirigy károsodása és betegségei, különböző mentális zavarok).
 • Életmódbeli változtatások (kiszáradás megelőzése, megfelelő diéta beállítása).

 

A betegek számára vészhelyzet esetén életmentő lehet, ha egy, a betegségre utaló cetlit hordanak maguknál (pénztárcában vagy egyéb könnyen elérhető helyen). Ez egy rosszullét esetén az ellátó egészségügyi személyzet számára nagy segítséget jelenthet a megfelelő ellátás biztosítása érdekében. A kiszáradás akár nagyon gyorsan is megtörténhet, a kezelésben pedig segít a kórkép gyors azonosítása.

 

KULCSSZAVAK
DI  |   ADH  |   antidiuretikus hormon  |   vazopresszin  |   sok vizelet  |   polyuria  |   fokozott szomjúságérzet  |   polydipsia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít