egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Idén tízéves a HPV elleni iskolai kampányoltás program. Négy éve már nemcsak a hetedik évfolyamos lányok, hanem a fiúk szülei is dönthetnek úgy, hogy élnek az ingyenes védőoltás lehetőségével, és így megvédhetik gyermekeiket a jövőben esetleg jelentkező daganatos betegségektől. Két kamaszt és egy felnőttet kérdeztünk tapasztalataikról.

 

Akik megkapták az iskolában…

Harsányi Dóri (18) és Harsányi Gellért (16)

 

Hol hallottatok először az oltás lehetőségéről?

Dóri: Először talán anyukám mesélt róla, de akkor még nem igazán értettem, mi is ez pontosan, mert nagyon fiatal voltam. Aztán az iskolában az osztályfőnökünk részletesen elmagyarázta, hogy daganatos betegséget lehet vele megelőzni, és eldönthetjük, hogy élünk-e a lehetőséggel. Otthon még beszélgettünk róla anyukámmal, aki elmondta, hogy milyen tünetei vannak ennek a nagyon kellemetlen vírus okozta betegségnek, és beszélt a szemölcsökről is. Számára nem is volt kérdés, hogy megkapjam-e az oltást, de én sem bántam.

 

Gellért: Én is otthon, az anyukámtól hallottam róla először, majd az iskolában, az osztályfőnöki órán. A védőnő mondta el, hogy miként lehet megkapni az oltást, és kiosztotta a beleegyező nyilatkozatot, hogy vigyük haza.

 

Mit tudtatok korábban a HPV-ről, a kockázatairól és a terjedéséről?

Gellért: Csak annyit tudtam róla, hogy ez egy viszonylag gyorsan terjedő vírus, aminek nagyon rossz végkimenetele is lehet. Azt is hallottam, hogy a nőkre és a férfiakra is veszélyes. Azt nem tudtam pontosan, hogy mi a rossz kimenetel, de mindenképpen súlyosra, kórházzal járó betegségre gondoltam. Arról, hogy hogyan terjed, nem kaptunk felvilágosítást, csak azt tudtuk, hogy át tud terjedni egyik emberről a másikra.

 

Dóri: Annyi elég volt, hogy daganatos betegség lehet belőle. A terjedéséről nem beszéltek nekünk, de azóta már tudom, hogy az miként történik.

 

Tudtátok, hogy a HPV a fiúkra, férfiakra is veszélyes?

Dóri: Nálunk nem nagyon esett szó arról, hogy a fiúk miért nem kapják az oltást, és arról sem, hogy rájuk is veszélyes a betegség.

 

Gellért: Nekünk elmondták, hogy ránk nézve is veszélyes a fertőzés.

 

Kivel beszéltetek az oltás lehetőségéről az iskolában?

Gellért: A védőnőn kívül mással nem nagyon. A barátaimmal kicsit beszélgettünk róla, hogy ki fogja kérni és ki nem, de persze a fiúk és a lányok külön, egymással nem vitattuk meg. Kicsit megosztó volt a téma, bár végül szinte mindenki kérte, kevesen mondtak nemet.

 

Dóri: Mi nem sokat beszéltünk erről a barátokkal. Szerencsére egyikünk sem volt olyan helyzetben, hogy bármi komoly baja lett volna. Most, hogy gimibe járok, van egy barátnőm, akinek korábban volt daganatos betegsége, és erre gondolva nagyon jó érzés, hogy ezt meg lehet előzni és könnyebbé lehet tenni más emberek életét.

 

A szüleitekkel megbeszéltétek, hogy megkapjátok-e a védőoltást? Ki döntött?

Gellért: Amikor hazavittem a nyilatkozatot, a szüleimmel beszéltük róla, de mivel anyu szakmabeli, és már akkor oltásokkal foglalkozott, nekem nem is volt nagyon beleszólásom. De persze én is úgy gondoltam, hogy szükséges az oltás és biztos védelmet ad.

 

Milyen kérdés merültek fel bennetek az oltással kapcsolatban? Kaptatok rájuk választ?

Dóri: Nem nagyon merült fel bennünk kérdés. Nekem legfeljebb az, hogy lesz-e valamilyen mellékhatása, de végül semmi nem volt. Néhányan azon aggódtak, hogy fájni fog-e a tűszúrás. Így, hogy már sokkal többet tudok erről a vírusról, jó érzés, hogy megkaptam az oltást. Ha ma kellene dönteni, most is beadatnám, és megnyugtató érzés, hogy már megvan.

 

Gellért: Én is azon gondolkodtam, hogy hosszú távon hogyan hat majd rám, de aztán tapasztaltam, hogy semmilyen módon. Rövid távú mellékhatás sem volt, egyik oltás után sem. A következő nap ugyanúgy mehettünk iskolába, és mástól sem hallottam, hogy bármi baja lett volna.

 

…és aki felnőttként mondott rá igent

Patkó Ágnes (48 éves)

 

Hogyan kapta meg az oltást?

Annak idején, amikor iskolába jártam, még nem létezett a HPV elleni oltás. Amikor a 2000-es évek második felében Magyarországon is elérhetővé vált a vakcina, a nőgyógyászom azonnal felvetette, hogy jó lenne beadatni.

 

Tehát felnőttként kapta meg?

Igen. Nyilván jobb lett volna korábban, de az orvosom hamar meggyőzött, hogy ha kisebb mértékben is, de így is komoly védettséget ad a vakcina a magas kockázatú HPV-típusok ellen. Nem is volt kérdés, hogy érdemes-e vállalni az ezzel járó költséget.

 

Hozott valamilyen változást az életében, hogy be van oltva?

Igen, egyértelműen. Egészségtudatos életet élek, de minden óvintézkedés ellenére is könnyen megfertőződhet az ember. Pontosan tudom, hogy az emberek nagy többsége elkapja valamelyik HPV-típust élete során, és ehhez nem kell szabados szexuális életet sem élni. Így viszont minden évben sokkal nagyobb biztonságtudattal mehetek a nőgyógyászati rákszűrésre. Ha most kellene döntenem, habozás nélkül újra igent mondanék rá, és mindenkit biztatok is erre.

 

Tapasztalt valamilyen rövid- vagy hosszú távú mellékhatást?

Én három oltásból álló sorozatot kaptam, és az egyik után volt egy kis fejfájásom. Ezenkívül semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam.

 

KULCSSZAVAK
HPV  |   oltás  |   vakcina  |   méhnyakrák  |   oltási kampány
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít