egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csecsemők a játék segítségével sajátítanak el számos olyan készséget, amelyekre ezt követően egész életük során szükségük lesz. Az első igazi, „kézzel fogható” játék többnyire a baba saját keze – azt nézegeti, harapdálja, hadonászik vele.

 

A csecsemők életében a játék rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen nemcsak szórakoztató, hanem a csecsemő pszichomotoros fejlődését is elősegíti. A pszichomotoros fejlődés során 4 funkcióterületet különböztetünk meg: nagymozgások, szenzomotoros koordináció, beszéd, valamint éntudat és szociabilitás.

 

Az első pár hónapban a csecsemő nagy alvásigénnyel rendelkezik, az ébren töltött idő alatt éberségi szintjük nem egyenletes, így viszonylag kevés alkalom nyílik a játékra. Szemkontaktust 40 cm-es távolságon belül lehet velük felvenni, ezáltal lehetőség nyílik a szülők arcának megismertetésére, a kapcsolatteremtésre, illetve már ekkor is érdemes a csecsemőnek beszélni, énekelni, dúdolni, hiszen a szülő hangja, beszédének ritmusa megnyugtatja a gyermeket.

 

1 hónapos korában mozgó tárgyakat követ a tekintetével, ekkor színes figurákat helyezhetünk a látóterébe, amelyek szórakoztathatják.

 

Szociabilitás, az éntudat fejlesztése

A barátkozás, személyes érintkezés (szociabilitás) készségei fejlődésével 2 hónapos korban egy csecsemő már képes visszamosolyogni, 6 hónapos korára pedig megkülönböztet számára ismerős személyeket. 8 hónapos korban már visszajelzéseket ad, és hangjelzésekkel felhívja a figyelmet számára fontos dolgokra. Ebben a korban kezdődik az utánzás, amely a tanulási folyamatnak egy igen fontos része.

 

Rendkívül fontos, hogy a szülő, ha kapcsolatot teremt gyermekével (szemkontaktust vesz fel, ölébe veszi), kommunikáljon, mind szóban, mind a metakommunikáció eszközeinek felhasználásával (pl. mimika). A játékok során érdemes kérdéseket feltenni (pl. Hol van Gréti baba?), hiszen 9 hónapos korától már felfigyel a nevére, így a gyermek éntudata is fejleszthető.

 

A nagymozgások fejlődése

A csecsemő 2 hónapos korban a fejét mozgatja, amelynek irányát a végtagjai is követik (vívóállás), fejét hason fekve ekkor 45 fokosan képes megemelni. 3-4 hónapos korában már 90 fokig képes megemelni a fejét hason fekve, segítség nélkül oldaláról a hátára fordul.

 

Féléves kor után ajánlott a játékteret az ágyon kívüli térbe helyezni, hogy a nagymozgások fejlődésére is elég helye legyen a babának. 4-6 hónapos korában a gyermek már képes hasra fordulni, 6 hónaposan támasztékkal ül, 7-10 hónapos korban kezd kúszni, és 1 éves korában támaszkodva fel tud állni. Ezek a mozgásfejlődési mozzanatok is sokban támogathatók játékkal.

 

Hason fekve a fej biztos tartását elősegíti, ha érdekes, színes játékokat mozgatunk a gyermek előtt, ami felkelti az érdeklődését, és ösztönzi a fej minél hosszabb ideig való megtartását. Utóbbiban segíthetnek a kiságyban vagy a kiságy felett elhelyezett játékok is.

 

A kor előrehaladtával a játék kecsegteti a csecsemőt arra, hogy közelebb kerüljön hozzá, amit csak a kúszás útján valósíthat meg.

 

A nagymozgások fejlődését továbbá babatornával, babamasszázzsal is segíthetjük. Emellett a babaúszás jótékony hatása vitathatatlan, erősíti az izmokat, az úszás elsajátításának első lépései, valamint a vizes környezettel való ismerkedés mellett a szülő-gyermek kapcsolat is erősödik az úszások alkalmával.

 

A szenzomotoros koordináció fejlődése

A szenzomotoros koordináció az érzékelés és a mozgások közötti összhang kialakulását jelenti, ami az idegrendszer fejlődésével alakul ki. E tekintetben 3 hónapos kortól a kezek ökölbe szorítása oldódik, és a csecsemő 5 hónapos korában már a pontos nyúlásra, 6 hónapos kortól a tárgyak egyik kézből a másik kézben tartására is képes. 8 hónapos korban a hüvelykujját szembefordítja, így a tárgyak megfogása biztosabbá válik. 9 hónapos korban a mutatóujját kezdi el használni, 1 éves korára az ujjbegyek közötti csippentő fogásra is képes.

 

A finommozgások fejlődését segíti, ha a csecsemő közelében elhelyezünk különböző anyagokból készült játékokat, amelyeket elérhet és megtapogathat (taktilis inger), egyik kezéből a másikba teheti, szájába veheti. A csörgővel is szívesen játszanak ebben a korban, amely nemcsak vizuális, hanem auditív ingert is ad, ami a gyermek agyának és hallásának fejlődését segíti.

 

Fontos, hogy a játék során mindig olyan tárgyat válasszunk, amely nem törékeny.

 

A vízben való játékok nagyban segítik a csecsemő finommozgásainak fejlődését, ehhez lehet gumikacsát, kishajót vagy bármi egyebet használni, számos esetben a legkönnyebben elérhető tárgyakat tartják a legizgalmasabbnak a gyermekek (pl. üres tusfürdős flakon, szivacs). Fontos viszont, hogy a gyermek soha ne maradjon egyedül egy percre sem a vízben, ugyanis korai életszakaszban bármilyen kevés vízben is fennáll a fulladás veszélye.

 

Beszédfejlődés

A csecsemők beszédfejlődésének elengedhetetlen része a hallás. A gyermek 2 hónaposan kezd egyre több hangot hallatni, 4-6 hónaposan gagyog, 8 hónaposan egy szótagú szavakat ismétel, 1 évesen pedig már egyszerű szavakat is kimond.

 

A beszéd fejlődését segíti a gyerekdalok éneklése, a mesék olvasása és a szülő szóbeli kommunikációja a gyermekkel. A mesék olvasása során a gyermek és szülő közti kapcsolat is erősödik, emellett a gyermek szókincse bővül, és új ismeretekre is szert tehet az illusztrációk és történetek segítségével. A történetmesélés egyben a lelki stabilitás kialakítását is elősegíti.

 

Közös játék

A közös játék számtalan tényező miatt fontos: erősíti a szülő és a gyermek közötti köteléket, a gyermek tanulását és pszichomotoros fejlődését elősegíti. Az együtt töltött idő egyben visszaigazolást nyújt a szülőnek a gyermek fejlettségéről, és szórakoztató is.

 

Érdemes minél több időt szánni a játékra. A csecsemő korának előrehaladtával azonban célszerű rövid időre egyedül is hagyni játszani (pl. kedvezően hathat, ha 5 hónapos korában már 10-15 percet egyedül is tud a gyermek játszani), felügyelet mellett, hogy megtanulja lekötni önmagát.

 

Képernyőidő

A babákat vonzzák a fények, a színek, a hangok, így már egészen kicsi kortól érdeklődnek a tévé, az okostelefonok és tabletek iránt is. Ezek viszont, bár lekötik és szórakoztatják őket, nem vagy csak nagyon korlátozott mértékben járulnak hozzá a szükséges tapasztalatszerzéshez.

 

A gyermek elkényelmesedhet ezek miatt az eszközök miatt, ami akár lassíthatja is a fejlődését. Ezért a nemzetközi ajánlások szerint kétéves kor alatt lehetőleg egyáltalán ne töltsön időt a baba képernyő előtt.

 

Óvintézkedések

Fontos, hogy a játék kiválasztásakor nem szabad éles, nehéz tárgyakat a csecsemő környezetében hagyni! Kerüljük az apró, lenyelhető nagyságú tárgyak használatát is!

 

Emellett fontos, hogy a csecsemő mindig felügyelet mellett játsszon, különösen akkor, ha vízzel vagy vízben játszik.

 

Vegyük figyelembe a játékokon szereplő életkori ajánlásokat is, hiszen a játékok – különösen a korai életszakaszban lévő kisgyermekeknek szánt játékok – ideális esetben az életkori sajátosságoknak és egészséges fejlődési igényeknek megfelelően kerülnek kialakításra.

 

Mikor forduljon gyermekorvoshoz?

Ha a gyermek valamilyen okból, valamilyen szinten elmarad a fejlődésben, az később a játéktevékenységében is meg fog mutatkozni. Előfordulhat, hogy a kisgyermek nem játszik, vagy nem olyan módon játszik, mint a kortársai. Az ilyen típusú elmaradásnak számos oka lehet, és speciális terápiák segíthetik a különböző funkciók javulását.

 

Az egészségesen fejlődő gyermek szeret játszani, ha ehhez környezetétől megkapja a kellő bizalmat és biztatást.

 

Amennyiben aggódik gyermeke készségeinek fejlődése miatt, vagy szokatlan viselkedést, esetleg furcsa mozgásokat, reakciókat – vagy azok hiányát – tapasztalja, keresse fel házi gyermekorvosát vagy védőnőjét, aki szükség esetén segíteni fog a megfelelő vizsgálatok megszervezésében.

 

KULCSSZAVAK
pszichomotoros fejlődés  |   tanulás  |   szülő-gyermek kapcsolat  |   szociabilitás  |   nagymozgások  |   finommozgások  |   beszéd  |   játék  |   csecsemő  |   kisbaba
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít