egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A köznyelvben máig élő kifejezés, a leszázalékolás azt jelenti, hogy az egészségkárosodást szenvedett emberek pénzbeli ellátást (rokkantsági- vagy rehabilitációs ellátás) kapnak. A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos ellátások többfélék lehetnek.

 

Az ellátások alapjául az szolgál, hogy a teljesen egészséges, munkaképes embert 100%-nak ítéli a rendszer; a baleset, illetve a fogyatékossággal járó krónikus betegség által létrejött tartós vagy átmeneti egészségkárosodás mértéke pedig százalékosan csökkenti a munkaképességet. A megváltozott munkaképesség lehet rehabilitálható vagy nem rehabilitálható, tehát állandó.

 

A juttatásokat ennek megfelelően 2012 óta rokkantsági- vagy rehabilitációs ellátásként ítélik oda.

 

A komplex minősítés

A rokkantsági- vagy rehabilitációs ellátások megítéléséről minden esetben négytagú komplex szakértői bizottság dönt, melynek tagjai az orvosszakértő elnök, a vizsgálatot végző orvosszakértő, a foglalkoztatási rehabilitációs szakértő és a szociális szakértő.

 

A minősítés célja az egészségi állapot, a rehabilitálhatóság, annak időtartama és iránya, illetve a rehabilitációs szükségletek meghatározása. A bizottság foglalkozási (munkaképesség) és szociális (önellátási képesség stb.) rehabilitálhatóságról is dönt. Ha az egészségkárosodás nem végleges, a vizsgálatot bizonyos időszakonként meg kell ismételni.

 

A komplex vizsgálat alapvetően a fővárosi- vagy megyei hivatalok rehabilitációs szerveinél, indokolt esetben a kérvényező lakóhelyén zajlik. A vizsgálat során a beküldött iratok, leletek és a személyes találkozás alapján döntenek.

 

A komplex minősítés százalékos eredményt ad, ennek alapján sorolják be a kérelmezőket az egyes kategóriákba, és ennek alapján járnak az ellátások, vagyis a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátás és az esetleges, munkavégzést segítő szolgáltatások.

 

A komplex minősítés kategóriái

  • B1 minősítési kategória: olyan személyek, akiknek az egészségi állapota 51-60% közötti, de a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható;
  • B2 minősítési kategória: olyan személyek, akiknek az egészségi állapota 51-60% közötti, az egészségi állapota alapján rehabilitálható, ám a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményei miatt nem foglalkoztatható, ennek értelmében a foglalkozási rehabilitáció nem javasolt;
  • C1 minősítési kategória: olyan személyek tartoznak ide, akiknek az egészségi állapota 31-50% közötti, emiatt tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek;
  • C2 minősítési kategória: olyan személyek, akinek az egészségi állapota 31-50% közötti, emiatt tartós rehabilitációt igényelnek, azonban a külön jogszabályban meghatározott egyéb körülményeik miatt nem foglalkoztathatók, így a foglalkozási rehabilitációjuk nem javasolt;
  • D minősítési kategória: olyan személyek tartoznak ide, akinek az egészségi állapota 1-30% közötti, emiatt csak folyamatos támogatással foglalkoztatható megváltozott munkaképességű munkavállalónak minősülnek;
  • E minősítési kategória: olyan személyek, akiknek az egészségkárosodása jelentős, állapotuk 1-30% közötti, betegségük vagy súlyos fogyatékosságuk miatt önellátásra részben vagy egyáltalán nem képesek. Jellemzően erre a kategóriára járnak a legnagyobb értékű juttatások és kedvezmények.

 

Megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások

A lehetséges rehabilitációtól függően kétféle ellátási forma létezik.

 

  • Rehabilitációs ellátás a B1-, C1-kategóriába sorolt kérelmezőknek jár, vagyis azoknak, akiknek az egészségi állapota maximum 60%, és a bizottság munkavégzésre alkalmasnak találja őket. 
  • Rokkantsági ellátás a B2-, C2-, D- és E-kategóriába sorolt kérelmezők kapnak, vagyis akiknek az állapota maximum 60%, és a bizottság számukra a munkavégzést nem javasolja, vagy öt éven belül nyugdíjba mennek. 

 

Az ellátások mellett lehet munkát végezni, ennek 2021. január 1. óta nincs felső kereseti korlátja.

 

Az eljárás menete

A megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások megállapítására az eljárást a háziorvosnál kell kezdeményezni; ő állítja ki az orvosi beutalót a szükséges vizsgálatokhoz, illetve a komplex vizsgálathoz.

 

A rehabilitációs ellátáshoz az igénylést a lakóhely szerinti kormányhivatalban működő Rehabilitációs Hatóságnál kell kérvényezni.

 

Kapcsolódó tartalom: 

Rehabilitáció

 


Vonatkozó jogszabályok

2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról

7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról

 

KULCSSZAVAK
megváltozott munkaképesség  |   ellátás  |   rehabilitáció  |   komplex vizsgálat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít