egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

Egy kanadai tanulmány szerint az influenza elleni védőoltásban részesült felnőtteket kevésbé veszélyezteti a szélütés, mint az oltatlanokat. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy az influenza elleni védőoltás csökkenti a szívinfarktus és a szívbetegség miatti kórházi kezelés kockázatát.

 

A több mint négymillió felnőtt egészségügyi adatait elemző tanulmány arra kereste a választ, hogy ugyanez az összefüggés fennáll-e a stroke (szélütés) esetében is – olvasható a Lancet Public Health orvosi folyóirat 2022 novemberében megjelent tudományos közleményében.

 

Légúti fertőzések mint szív- és érrendszeri kockázati tényezők

A COVID-19 okozta járvány idején újra előtérbe került a védőoltások életmentő szerepének kérdése – világít rá bevezetőjében a kanadai Calgary Egyetem és a németországi Drezdai Egyetem munkatársai által jegyzett tanulmány. Ismert, hogy az oltások széleskörű előnyt nyújtanak a fertőzések megelőzésében, illetve a fertőzések súlyosságának csökkentésében. A szerzők megjegyzik, hogy a világszerte harmadik leggyakoribb halálokként számon tartott stroke kialakulását előidéző, eddig ismert tényezők sora korántsem teljes.

 

Egyelőre nem állnak rendelkezésre ismeretek azzal kapcsolatban, hogy a stroke pontosan mikor és miért éppen egy adott pillanatban jelentkezik; annyi tudható bizonyosan, hogy egyes rizikófaktorok – mint például a pitvarfibrillácó, a nyaki verőér szűkülete (arteria carotis stenosis) és a magas vérnyomás – megléte jelentősen növeli kialakulásának kockázatát. Mindemellett ma már a fertőző megbetegedéseket – különösen a légúti fertőzéseket – is összefüggésbe hozzák a szélütéssel. Ennek hátterében az áll, hogy a fertőzések és az általuk előidézett gyulladás provokálják a vérlemezkék aktivációját és összecsapzódását, rontják az érbelhártya állapotát és szívritmuszavart (aritmia) is okozhatnak. Megfigyelték továbbá, hogy a stroke megjelenését igen gyakran előzi meg influenzás megbetegedés. Mindezek alapján a kutatók azt feltételezték, hogy az influenza elleni védőoltás – amellett, hogy bizonyítottan csökkenti a szívinfarktus és a szívbetegség miatti kórházi kezelés kockázatát – szerepet játszhat a stroke megelőzésében is.

 

A szerzők 15 olyan tanulmányt és összesített, átfogó elemzést (metaanalízis) találtak a nemzetközi szakirodalomban, amelyek az influenza elleni védőoltás és a stroke közötti összefüggést vizsgálták. Ezekben a közleményekben a védő kapcsolatot illetően ellentmondásos eredmények láttak napvilágot, ami arra sarkallta a tanulmány szerzőit, hogy újabb vizsgálatot végezzenek a kérdés tisztázása érdekében.

 

Négymillió lakos adatainak elemzése

A cikkben közölt vizsgálat azt volt hivatott kideríteni, hogy az influenza elleni védőoltás közelmúltban (182 napon belül) történt felvétele befolyásolja-e a stroke események – heveny érelzáródással járó agyi infarktus (szélütés), agyvérzés, koponyaűri vérzés és átmeneti ischaemiás roham (transient ischemic attack, TIA) – előfordulásának kockázatát.

 

A tanulmányt a kanadai Alberta tartomány egészségügyi rendszerében nyilvántartott 4 141 209 felnőtt lakos adatainak elemzésével végezték. Albertában az influenza elleni szezonális védőoltást a tartomány egészségbiztosítója térítésmentesen bocsátja a lakosság rendelkezésére. A vizsgálat a 2009. szeptember 30. és 2018. december 31. közötti egészségügyi adatokra terjedt ki, ami összesen 29 687 899 személy-évnyi megfigyelési időt foglalt magában. Ebben az időszakban Alberta 1 769 565 felnőtt lakosa kapott legalább egy influenza elleni védőoltást, és mindeközben 38 126 szélütés eseményt rögzítettek.

 

Az oltás stroke-kal kapcsolatos védőhatását illetően nem észleltek különbséget a városi és a vidéki lakosság között. A védőoltás mindkét nem esetében csökkentette a stroke rizikóját, a férfiak esetében azonban nagyobb mértékben. Ez a tény a szerzők szerint azzal magyarázható, hogy az oltatlan férfiakat jobban veszélyezteti a stroke, mint az oltatlan nőket. Kiderült továbbá, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek stroke-kockázatát nagyobb mértékben csökkentette az influenza elleni védőoltás, mint az egészséges vérnyomással élő személyekét. A kutatók azt is tanulmányozták, hogy kimutatható-e összefüggés a kapott oltások száma és a stroke-kockázat mértékének csökkenése között. Azt találták, hogy minden egyes beadott oltással csökken a stroke kockázata, vagyis azok a felnőttek, akik minden évben felvették a védőoltást, jóval kevésbé voltak kitéve a szélütés veszélyének, mint a csak egyszeri oltásban részesültek.

 

Következtetések

Az elvégzett vizsgálat eredményei igazolták, hogy világos és klinikailag releváns összefüggés áll fenn az influenza elleni védőoltás felvétele és a stroke kockázatának mértéke között. Az influenza elleni oltás védőhatását a stroke összes típusában bizonyították a teljes felnőtt lakosság körében. Ugyanakkor különbség mutatkozott az egyes stroke-típusok között a védőhatás erősségét illetően. A legerősebb védőhatást a heveny érelzáródással járó agyi infarktus (szélütés) és az agyvérzés esetében fejtette ki a védőoltás. Némileg alacsonyabb mértékű védőhatás volt észlelhető a nem baleset okozta koponyaűri vérzések tekintetében, a legkisebb mértékű védőhatás az agy ideiglenes vérellátási elégtelenségével járó ún. átmeneti ischaemiás roham esetében igazolódott.

 

Az ismertetett tanulmány elsőként bizonyította az influenza elleni védőoltás szerepét a stroke megelőzésében. A szerzők megállapítása szerint további vizsgálatokra van szükség annak értékelésére, hogy az influenza elleni védőoltás közegészségügyi stratégiaként alkalmazható-e a szélütés megelőzésére. Mind az Európai Kardiológus Társaság, mind az Amerikai Kardiológus Társaság javasolja az influenza elleni védőoltás felvételét az ismert szívbetegséggel és a stroke egyéb kockázati tényezőivel élők számára.

KULCSSZAVAK
stroke  |   szívinfarktus  |   kockázati tényező  |   védőhatás  |   felső légúti fertőzések  |   magas vérnyomás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít