egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A parvovírusok az egyszálú DNS-vírusok családjába tartoznak, amelynek legtöbb tagja állatokat fertőz meg, de létezik olyan faja is, amely embereket betegít meg. A fertőzés az esetek többségében enyhe tünetekkel zajlik le.

 

Az emberi fertőzés okozója jellemzően a B19-es parvovírus. A fertőzés általában a téli, kora tavaszi időszakban jelenik meg a kisiskolások között, és kifejezetten gyorsan terjed, de általában enyhe tünetekkel jár. A felnőtteknél azonban okozhat súlyos állapotot, a várandósoknál pedig magzati károsodást is.

 

A B19-es parvovírus nem terjed emberről állatra és viszont.

 

A parvovírus-fertőzés főbb tünetei

A fertőzés az esetek nagy részénél semmilyen vagy csak nagyon enyhe tünetekkel jár, amelyek a beteg életkorától is függnek. A gyermekek a kiütések megjelenése előtti héten fertőzőképesek; amikor a foltok megjelennek, már nem adható át a fertőzés, így nem kell elkülöníteni a beteget.

 

Tünetek gyermekeknél

Kezdetben láz, hasfájás, fejfájás és orrfolyás jelentkezhet, majd pár nappal később jellegzetes, piros foltok, kiütések jelennek meg általában mindkét arcon, amelyek átterjednek a törzsre, karokra, combokra. Ezeken a testrészeken a foltok inkább rózsaszínes, csipkeszerű mintázatot adnak. A kiütések nagyjából háromhetes időtartamban maradnak, viszkethetnek, majd idővel elhalványulnak, de színük meleg hatására újra felerősödhet.

 

Tünetek felnőtteknél

A felnőtteknél általában nem jelentkeznek a bőrtünetek, ebben az életkorban a fertőzés fő tünete az ízületi fájdalom, amely akár hetekig is elhúzódhat.

 

Mikor forduljak orvoshoz?

Gyermekek esetében a fertőzés általában magától gyógyul, specifikus kezelést nem igényel.

 

Forduljon azonban orvoshoz, ha immunrendszere a normálisnál gyengébben működik, várandós vagy sarlósejtes vérszegénységben szenved, és fennáll annak gyanúja, hogy vírusfertőzött.

 

A parvovírus-fertőzés lehetséges szövődményei

Parvovírus-fertőzés esetén súlyos állapot alakulhat ki azoknál, akiknek nem megfelelően működik az immunrendszere, vagy vérszegénységben szenvednek. A vírus maga is képes vérszegénységet okozni, mivel lefékezi a vörösvértestek termelődését.

 

A fertőzés különösen a várandósság első felében lehet veszélyes, mivel – ritka esetekben – olyan súlyos vérszegénységet okoz a magzatban, ami koraszüléshez, magzati károsodáshoz vagy a magzat elhalásához vezet.

 

A parvovírus-fertőzés diagnosztizálása

A diagnózis felállításához a legegyértelműbb jelzés a jellegzetes kiütés az arcon; ezen kívül a többi tünet és a közösségben terjedő vírusfertőzés ad segítséget a kórmeghatározáshoz.

 

A parvovírus-fertőzés kezelése

A fertőzés alapvetően nem igényel kezelést, az otthoni nyugalom és pihenés általában elegendő a gyógyuláshoz. A súlyos vérszegénységben szenvedőknek viszont kórházi ellátásra, akár vérátömlesztésre is szükségük lehet. A gyenge immunrendszerrel rendelkezők immunglobulin injekciókat kaphatnak, ami javítja a szervezet védekezőképességét.

 

A parvovírus-fertőzés megelőzése

A vírus ellen nem létezik védőoltás, de aki egyszer elkapja, egész életére immunissá válik.

 

A megelőzésben az alapvető higiéniai szabályok betartása segíthet.

 

KULCSSZAVAK
vírus  |   fertőzés  |   gyermekbetegség  |   vérszegénység
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít