egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb


Fertőzésnek (infekció) azt nevezzük, amikor egy kórokozó okoz a szervezetben betegséget. A kórokozók sokfélék lehetnek, és szervezetbe jutásuk is különféle módon és forrásokból történhet.

 

A kórokozók nem mindig képesek emberről emberre terjedni, van, amikor ehhez közvetítőre van szükségük. A fertőzés létrejöttéhez több tényező szükséges, ezek bármelyikének megszüntetésével elkerülhető a betegség kialakulása.

 

A fertőzések okozói

Fertőzéseket okozhatnak a vírusok, baktériumok, gombák vagy paraziták. Ezek az élőlények fajtától függő módon terjednek: emberről emberre közvetlenül, rovarok által, cseppfertőzéssel, vérrel, felületeken megmaradt kórokozók által stb. A vírusok, baktériumok, gombák és paraziták nem mindegyike okoz betegséget még a szervezetbe jutáskor sem, sőt, az egészséges szervezetben számos ilyen élőlény él, jótékony hatást kifejtve (normálflóra).

 

A fertőzési lánc

A fertőzés alapvetően egy fertőző mikroorganizmus és egy fogékony szervezet kölcsönhatásából jön létre, de ahhoz, hogy a fertőzés megtörténjen, több tényező is szükséges – ezt hívjuk fertőzési láncnak. A fertőzési láncot bármelyik eleménél meg lehet szakítani.

 

A fertőzési lánc elemei

 

 • Fertőző mikroorganizmus (fertőző ágens). Fertőzési képességük különböző lehet, függ az adott kórokozó fertőzési képességétől és dózisától is.
 • Rezervoár, vagyis az a közeg (víz, étel, levegő), hely (egy tárgy, amin megtelepedett a mikroorganizmus) vagy szervezet (ember, állat), ahol a kórokozó életben tud maradni, de nem biztos, hogy ott szaporodni is tud.
 • Kilépési kapu, vagyis annak módja, ahogy a mikroorganizmus elhagyja a forrásként szolgáló helyet. Cseppfertőzéssel történő fertőzés esetén ez lehet például a köhögés vagy tüsszögés közben kilélegzett kis nyálcsepp.
 • Terjedési mód, vagyis az a mód, ahogy a fertőzés a rezervoárból a fogékony szervezetbe terjed (cseppfertőzéssel, direkt kontaktussal, közvetítő által).
 • Fogékony szervezet, vagyis olyan személy, aki fogékony az adott fertőzésre, mert az adott pillanatban nem rendelkezik vele szemben megfelelő ellenállóképességgel.

 

Járványok

Amikor egy kórokozó által terjesztett fertőzés egy adott helyen, illetve egy adott időben fellángol és terjedni kezd, és az átlagosnál jóval több embert érint, akkor járvány alakul ki. Ilyen esetekben különösen fontos a fertőzési lánc megszakítása, és a járvány keretek közé szorítása.

 

A fertőzési lánc kifejezést járványok idején tágabb értelemben is használjuk. A járvány fertőzési láncának megszakítása azt jelenti, hogy az egyik emberről a másikra terjedés folyamatos sorát kell megszakítani, melynek eszköze lehet a karantén, az egyéni védőeszközök használata, a vakcina felvétele stb.

 

A fertőzések terjedése

A kórokozók nem mozognak önállóan, terjedésük a rezervoártól, vagyis a terjesztő közegtől függ. A terjedésnek többféle módja van, ami függ a környezettől és az adott kórokozótól is. A kórokozók egy része képes emberről emberre terjedni, másoknál közvetítőre van szükség (pl. egy rovarra, amely csípésével viszi át a fertőzést, mint a malária esetében). A kórokozók egy része többféle úton is képes terjedni.

 

Terjedési módok

Kontakt terjedés. Amikor a fertőzött és az egészséges személy között bőr- vagy nyálkahártyaérintkezés jön létre (pl. humán papillomavírusok), kontakt terjedésről beszélünk. Az átvitel történhet vér vagy testváladékok útján is. Kontakt terjedés az is, amikor egy közvetítő tárgyon (szennyezett tárgy, étel, víz) keresztül jut át a kórokozó a másik emberre (pl. Staphylococcus fertőzések).

 

Terjedés cseppfertőzéssel. Cseppfertőzés esetén a fertőzött beszéde, köhögése, tüsszentése közben kilélegzett cseppeket a másik ember belélegzi, vagy pedig a nyálkahártyájára kerül. A cseppek felületekre is juthatnak, ahonnan szintén bekerülhetnek a másik személybe. Ezek a cseppek nehezek, így a beteg csak kétméteres távolságban fertőz, így ehhez a terjedési módhoz viszonylag kis távolság szükséges (pl. influenza, nátha, RSV).

 

Légúti terjedés. A cseppfertőzésnél nagyobb távolságra is képesek eljutni a kórokozók a levegőben, ahol sokáig megmaradnak, és belélegzéssel fertőznek (pl. COVID-19, bárányhimlő, kanyaró, TBC).

 

Vektor általi terjedés. Egyes kórokozókat rovarok vagy élősködők terjesztenek, s viszik át a fertőzést egyik emberről a másikra (pl. Zika-vírus, kullancs encephalitis).

 

A fertőzések megelőzése

A fertőzések megelőzéséhez a fertőzési lánc valamelyik eleménél kell megszakítani a folyamatot. Bármelyik ponton szakad meg a fertőzési lánc, a fertőzés nem jön létre.

 

Hogyan védekezhet a fertőzések ellen?

 

 • Mindig figyeljen a személyes higiéniára, gyakran és alaposan mosson kezet, különösen WC-használat után, evés előtt, illetve élelmiszerekkel való tevékenységek előtt és után.
 • Tartsa tisztán a felületeket (pl. kilincs, konyhapult), ha szükséges, fertőtlenítsen.
 • Figyeljen az ételek biztonságos elkészítésére és tárolására.
 • Ne használjon közösen személyes tárgyakat: fogkefét, borotvát, poharat, evőeszközöket.
 • A fertőző beteget lehetőleg különítse el, fertőző betegként pedig maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Ha fertőző beteg van a környezetében, fordítson fokozott figyelmet a higiéniára és a fertőtlenítésre, használjon egyéni védőeszközöket (maszk, kesztyű stb.).
 • Vegye fel a fertőző betegségek ellen ajánlott vakcinákat.
 • Egzotikus területre történő utazás esetén tartsa be a higiéniai javaslatokat, kerülje a csapvíz, a nem hőkezelt ételek fogyasztását, vegye fel az ajánlott védőoltásokat.

 

Lásd még: Kórházi fertőzések

KULCSSZAVAK
vírus  |   baktérium  |   gomba  |   parazita  |   fertőzési lánc  |   járvány  |   vakcina

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít