egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fül fertőzése gyermekkorban a leggyakoribb. Általában felső légúti fertőzést követően alakul ki, és láz is kísérheti. A középfülgyulladás gyermekkori sajátosság, de – a környezeti tényezőktől függően – a fül külső részét is érintheti a fertőzés.

 

Minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni 6 hónapnál fiatalabb gyermek esetén, illetve ha a tünetek hosszabb távon (több mint 3 napig) fennállnak.

 

A fülfertőzések főbb tünetei

Gyermekeknél a fülfertőzés sok esetben általános tünetekkel jelentkezik: például étvágytalanság, nyugtalanság, aluszékonyság, gyakori sírás, 38 fokos vagy afölötti láz, a fül dörzsölése, rázása. A fül környéke is piros lehet, illetve a gyermek nem reagál a halk hangokra („szelektív hallás”).

 

A fertőzés lokalizációjától függően megjelenhetnek specifikusabb tünetek is:

 

 • külsőfül esetén:
  • a fül és környéke nyomásra érzékeny, piros,
  • viszketés,
  • fülfolyás,

 

 • középfül esetén:

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a gyermeke a tünetek ellenére jól érzi magát, nem szükséges azonnal orvoshoz fordulni, ugyanis a legtöbb esetben vírusos fertőzés áll a háttérben, amely magától meggyógyul. Tüneti kezelésként lázcsillapítót (pl. paracetamol) alkalmazhat. Fültisztítópálcikát, spray-t semmiképpen ne használjon, mert azzal még nagyobb problémát okozhat.

 

Ha felsőlégúti fertőzést követően a gyermek nyugtalan, állapota romlik, érdemes felkeresni a kezelőorvosát.

 

Minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni 6 hónapnál fiatalabb gyermek esetén, illetve ha a tünetek hosszabb távon (több mint 3 napig) fennállnak.

 

Forduljon továbbá kezelőorvosához, ha az alábbi tüneteket észleli:

 

 • erős fájdalom,
 • hányinger, hányás,
 • fül váladékozása,
 • hallászavar,
 • fül környezetének duzzadtsága, pirossága,
 • visszatérő fülfertőzés.

 

A fülfertőzések kiváltó okai

A külsőfül gyulladásának leggyakoribb oka az úszáskor fülben maradt víz, mely fellazítja a hallójárat bőrét, és táptalajt jelent a mikroorganizmusok számára. Kórokozókat juttathatunk a fülbe koszos kézzel történő fülvakarással, vagy akár fülhallgatóval is. A fülzsír eltávolításával is elősegíthetjük a fertőzést, mert így károsítjuk a fül védelmét. Gyakori külsőfülgyulladást okozó tényező még az allergia is.

 

A középfülgyulladás gyermekkori sajátosság, mert a fülkürt az ő esetükben szűkebb és vízszintesebb lefutású. Ezen felül a mandulák gyermekkorban arányaiban nagyobbak, így a fülkürt könnyen elzáródik, nehezebbé válik a középfül szellőzése, illetve váladékpangás is kialakulhat, ami potenciális kiindulási pontja a fertőzésnek. A középfülgyulladást baktérium és vírus is okozhatja.

 

A középfülgyulladás szinte minden esetben másodlagos megbetegedés, azaz egy másik betegség (pl. felsőlégúti fertőzés) következménye.

 

A fülfertőzések lehetséges szövődményei

A visszatérő gyulladások következtében hallásvesztés alakulhat ki, s amennyiben ez fiatal korban történik, a beszédfejlődés is zavart szenvedhet.

 

A nem megfelelően kezelt, vagy nem időben észlelt fülfertőzés továbbterjedhet a környező szövetekre, és gyulladást okozhat, pl. mastoiditis, meningitis.

 

Súlyos esetben dobhártyaszakadást is okozhat, mely többnyire magától gyógyul, azonban előfordul, hogy csak sebészi úton kezelhető.

 

A fülfertőzések diagnosztizálása

A fülfertőzések diagnosztizálása elsősorban a tüneteken és az otoszkópos vizsgálaton alapul, de a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatok is szükségesek: tympanometriai- és audiometriás vizsgálat, bizonyos esetekben röntgen-, illetve CT-vizsgálat.

 

 A fülfertőzések kezelése

A fülfertőzések kezelését nagymértékben befolyásolja a kiváltó ok.

 

Számos esetben megoldást jelent a fül-, illetve orrcseppek (antibiotikum- vagy szteroidtartalmú) használata, súlyosabb esetekben szisztémás antibiotikum alkalmazása javasolt.

 

A terápia részét képezheti a Valsalva manőver és a ballonos átfúvás is.

 

Bizonyos esetekben a paracetesis, azaz a fül „felszúrása” jelenti az egyedüli megoldást.

 

Krónikus savós középfülgyulladás esetén szükség lehet Grommet tubus behelyezésére is.

 

A fülfertőzések megelőzése

A fertőzések megelőzése céljából kerülje a fültisztítópálcák és fültisztító spray-k alkalmazását. Uszodai tartózkodást követően gondoskodjon a megfelelő fül-toalettről. Kiemelt jelentőséggel bír a vakcináció (Pneumococcus és influenza elleni védőoltás).

 

KULCSSZAVAK
felső légúti fertőzés  |   fülfájdalom  |   fülkürt  |   mandula  |   láz  |   külsőfülgyulladás  |   úszófül  |   hallójárat-gyulladás  |   középfülgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít