egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az immunrendszer  felelős szervezetünk védelméért: felveszi a harcot a kórokozókkal, illetve eltávolítja a daganatos sejteket. Éppen ezért teljesen érthető az embereknek azon törekvése, hogy különféle „immunerősítő” szerekkel próbálják fokozni a működését és így elkerülni a betegségeket. Immunerősítés azonban nem létezik.

 

Az immunrendszer hatékonysága egy skálán írható le, az emberek többségében mindenféle csodaszer nélkül is optimálisan működik. Alulműködése esetén beszélünk immunhiányos állapotról. Azonban a „túlságosan jól” működő ellenállóképesség is káros, ha az „immunerősítés” működne, akkor annak következtében autoimmun betegségek alakulnának ki.

 

Az immunrendszer működése

Az immunrendszer rendkívül sok elemből áll, amely egyrészt veleszületett, másrészt szerzett védekező mechanizmusokon alapul. A rendszert alkotó különböző sejtek, illetve fehérjék feladata, hogy különbséget tegyenek a saját és az idegen anyagok között, és a veszélyes elemeket – kórokozókat, daganatos sejteket – elpusztítva megvédjék a szervezetet. Ebben az igen összetett folyamatban az immunrendszer felismerő, információtovábbító és végrehajtó funkciókat lát el.

 

Az immunrendszer működése közben kellemetlen tünetek jelentkezhetnek (lásd még: Gyulladás), amelyek félreértésre adhatnak okot. Ha például egy kórokozóval veszi fel szervezetünk a harcot, a tapasztalt láz, kimerültség, étvágytalanság és egyéb tünetek nem azt jelentik, hogy az immunrendszer rossz hatásfoka miatt nem védekezett kellő eredményességgel a fertőzés ellen, hanem éppen az ellenkezőjét: hogy immunválasz alakult ki. Hasonló okokból alakulnak ki az oltási reakciók is.

 

Tévhitek az immunerősítésről

Az egyik legkedveltebb egészséggel kapcsolatos téma a médiában és a közösségi oldalakon az „immunerősítés”, számos tanács és ajánlat hangzik el ezzel kapcsolatban, melyek nagy része alaptalan vagy kutatásokkal nem megfelelően alátámasztott. A módszerek egy része alapvetően nem okoz kárt, de vannak köztük olyanok, amelyek akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek.

 

Vitaminok és nyomelemek extra dózisban

Egyes ajánlások a szerint különféle ásványi anyagok és vitaminok extra nagy dózisban szedve javítják az immunrendszer teljesítményét. Sokan ezeket a készítményeket a kiegyensúlyozott táplálkozás és a helyes életmód helyett választják megoldásként. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az extra dózisban bevitt anyagok egyrészt egészségügyi kockázatot jelenthetnek, káros hatással lehetnek a szervezetre. Másrészt az extra dózishoz hozzászokhat a szervezet és elhagyása után átmeneti hiányállapot jöhet létre, ami károsítja az immunműködést.

 

Ezzel szemben a kiegyensúlyozott, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend egy egészséges ember számára szükséges minden vitamint és nyomelemet tartalmaz (kivéve az őszi-téli időszakban, amikor gyakori a D-vitamin-hiány). A táplálékkiegészítők szedése éppen ezért csak kúraszerűen ajánlott, és akkor is inkább a multivitamin-készítmények javasoltak, mivel azok a hatékony felszívódáshoz megfelelő arányban tartalmazzák a különféle összetevőket. Ugyanez igaz a gyerekekre is.

 

Mivel a magyar lakosság nagy részének a téli hónapokban alacsony a D-vitamin-szintje, télen napi 2000 NE D-vitamin fogyasztása javasolt. Bizonyos esetekben szükség lehet ennél nagyobb, ún. telítő dózisra is, erről kérdezze orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Egyes élelmiszerek favorizálása

Az aktuális divat határozza meg, hogy a médiában és a közhiedelemben mely élelmiszerek vagy élelmiszercsoportok jelennek meg „immunerősítő” hatásúként. Ezek egy része valóban hasznos lehet egyes tünetek enyhítésében, vagy összetevőik révén emelhetik a vitaminok és nyomelemek mennyiségét. Ezek hatása azonban általában nem tudományosan igazolt, csak „szájhagyományon” alapul.

 

Antioxidánsok

A nagy dózisú antioxidánst tartalmazó táplálékkiegészítők immunerősítő hatása nem igazolt. Fogyasztásuk egyéb okokból viszont jótékony hatású.

 

Gyógynövények

Egyes gyógynövényekről laboratóriumi körülmények között kimutatható, hogy hatással vannak különböző immunsejtekre. Azonban arra, hogy ez a teljes szervezetünk szintjén mit jelent, illetve hogy biztosít-e védettséget bizonyos betegségekkel szemben, még nincs tudományosan alátámasztott bizonyíték.

 

Mielőtt valamelyik „immunerősítő” gyógynövény szedésébe kezdenénk, mindig kérjük ki orvosunk véleményét, mivel például az echinacea vagy a spirulina alkalmazása autoimmun betegségben szenvedők esetén nem biztonságos, a tüneteket fokozhatják!

 

Lásd még: Hagyományos növényi gyógyszerek

 

Az immunrendszer működésének támogatása

Az immunműködés támogatásának egy bizonyítottan hatásos módszere ismert, a vakcinák (védőoltások), amelyek a szerzett immunitáson keresztül fejtik ki a hatásukat. A védőoltások egy vagy több specifikus kórokozó elleni védekezésre, azok leküzdésére tanítják meg a szervezetet.

 

A fertőző betegségek elkerülésének másik biztos módszere a kórokozókkal való találkozás esélyének csökkentése (például a higiénés szabályok betartásával).

 

Természetesen az immunrendszer működését javíthatja vagy ronthatja a nem megfelelő életmód is. Az immunrendszer megfelelő egyensúlyban való működéséért az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Étrendkiegészítők

Böjt fajtái és élettani hatásai

KULCSSZAVAK
immunrendszer  |   ellenálló képesség  |   fertőzés  |   kórokozó  |   védekezés  |   táplálékkiegészítők
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít