egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Pickwick-szindróma túlzott elhízással és légzési zavarral járó kórkép, amelyet elégtelen szöveti oxigénfelvétel (hypoxia) és magas szén-dioxid-szint (hiperkapnia) jellemez.

 

A beteg a felső légutak szűkülete, elzáródása miatt horkol, a légzése felületes, légzéskimaradások alakulhatnak ki, amire a beteg felébred. Emiatt nappal fokozottan aluszékony. A szindróma Charles Dickens A Pickwick Klub című regényéről kapta az elnevezését, amelynek egyik hőse, egy elhízott fiatal férfi aluszékonyságban szenved. Ennek megfelelően leginkább a középkorú, elhízott férfiak körében gyakori a betegség.

 

A Pickwick-szindróma főbb tünetei

Pickwick-szindrómában a nagyfokú túlsúly és elhízás (30 kg/m2-t meghaladó testtömegindex, BMI) légzési nehézséget okoz, amely terhelésre fokozódik, de nyugalmi állapotban is tapasztalható légszomj. A beteg légzése gyors és felületes. Az oxigénhiány miatt a beteg bőrén, főként a kiálló testrészeken (száj, orr, áll, fül, végtagok) kékeslilás elszíneződés (cianózis) látható. Hosszabb távon a körmök is lilásan elszíneződnek. A lábujjak, a láb megduzzadhat.

 

A beteg nappal álmos, aluszékony, enervált és fáradékony, illetve reggel fájhat a feje. Később koncentrációzavar, depresszió is tapasztalható. Fokozott verejtékezés, magas vérnyomás (hipertónia), éjszakai bevizelés is előfordulhat. Az alvási apnoe tünetei (hangos horkolás, zajos, erőlködő légzés, fulladásra való felriadás, éjszakai légzéskimaradás) a betegek 90%-ánál jelentkezik. A beteg nehezen alszik, többször is felébred.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gyakran tapasztal légzési nehézséget, illetve nappal fáradtnak érzi magát, napközben könnyen elalszik, és problémát okoz a megszokott munkavégzés, keresse fel háziorvosát. Ha hálótársa szerint Ön éjszaka gyakran hangosan horkol, felületesen lélegzik, vagy a légzése kimarad, szintén forduljon orvoshoz. A háziorvos segít a tüneteit okozó probléma felderítésében, és szükség esetén alváslaboratóriumban történő kivizsgálásra irányítja.

 

A Pickwick-szindróma lehetséges okai

A Pickwick-szindróma kialakulásában elsődleges kóroki szerepet játszik az elhízás. A túlzott elhízást légzési zavar kísérheti, mivel a mellkasi túlsúly megnehezíti a tüdő számára az oxigén felvételét. Alvás közben a csökkent izomtónus miatt az elzsírosodott garatképletek a légutat elzárhatják. Ez a vér oxigénszintjének csökkenéséhez, ennek következtében a szövetek csökkent oxigénellátásához vezet. Ezzel párhuzamosan a szén-dioxid-szint nő.

 

A betegséget a légzőrendszer kóros elváltozásai, illetve az alvás alatti légzési rendellenességek is okozhatják. Kialakulásában szerepet játszhat, ha a központi idegrendszer nem tudja megfelelően szabályozni a légzést, továbbá a leptin nevű hormon szerepét is leírták a betegségben, amelyet a zsírszövet termel.

 

A Pickwick-szindróma kialakulására hajlamosíthat a metabolikus szindróma, amely az elhízás mellett legalább kettő meglétét jelenti az alábbi állapotok közül:

 

  • emelkedett trigliceridszint,
  • csökkent HDL-koleszterin,
  • magas vérnyomás,
  • emelkedett éhomi vércukorérték vagy felismert 2-es típusú cukorbetegség.

 

A Pickwick-szindróma szövődményei

Pickwick-szindrómában az oxigénhiány következtében a vérben a vörösvértestek felszaporodnak, emiatt fokozódik a vér viszkozitása. Ez rontja a keringést, magas vérnyomás alakul ki, ami többletmunkára készteti a szívet. Ennek következtében szívmegnagyobbodás (kardiomegália), sőt szívelégtelenség is felléphet. A szív jobb fele érintett, ezt nevezzük kis vérköri (pulmonális) magas vérnyomásnak (hipertónia). Végtagi ödéma, ascites, mellkasi fájdalom, légszomj, a végtagok keringési elégtelensége, illetve májmegnagyobbodás jelentkezhet. Szívritmuszavar is kialakulhat.

 

Megnő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke esélye is.

 

Az elhízás miatt gyakoriak a mozgásszervi megbetegedések.

 

A Pickwick-szindróma diagnosztizálása

A háziorvos a beteg kikérdezésével, fizikális vizsgálattal és laboratóriumi vizsgálattal felméri, hogy állhat-e valamilyen kóros állapot a panaszok hátterében, majd szükség esetén a területileg illetékes alváslaboratóriumba irányítja a beteget.

 

A kivizsgálás első lépése a kórelőzmény felvétele és a kockázati tényezők számbavétele. Ezt követően alapszintű fül-orr-gégészeti vizsgálatra kerül sor annak megállapítása érdekében, hogy van-e elzáródás a felső légutak területén, és ha igen, az hol helyezkedik el,és milyen mértékű. A következő lépés a beteg alvásának megfigyelése, ami kivitelezhető a beteg otthonában vagy alváslaboratóriumban.

 

Otthoni alvásvizsgálat

A beteg egy mérőeszközt kap, amelyet hazavisz éjszakára, és másnap visszaviszi az alváslaboratóriumba, ahol kiértékelik a műszer által rögzített adatokat. A készülék az éjszakai alvás folyamán rögzíti a vér oxigénszintjét, a légáramlást és a légzési tevékenységet, a szívfrekvenciát (pulzusszám), valamint a horkolást.

 

Alváslaboratóriumban végzett vizsgálat

Az alvás elemzését szolgáló vizsgálat az ún. poliszomnográfia, amely során a beteg testének különböző pontjain elektródákat és érzékelőket helyeznek el annak érdekében, hogy megfigyeljék a szervezet alvás közbeni működését.

 

A poliszomnográfia az alábbi vizsgálatok elvégzésére alkalmas:

 

  • elektroencefalográfia (EEG): az agyhullámok megfigyelése;
  • elektromiográfia (EMG): az izomtónus monitorozása;
  • a mellkas és a has mozgásainak rögzítése;
  • az orron és a szájon keresztüli légáramlás rögzítése;
  • pulzusoximetria: a szívfrekvencia és a vér oxigéntelítettségének mérése;
  • elektrokardiográfia (EKG): a szív elektromos aktivitásának rögzítése.

 

A Pickwick-szindróma kezelése

A Pickwick-szindróma kezelésében elsődleges cél a testsúly normalizálása, ami nagymértékben csökkenti a panaszokat. Általában 25-30%-os testsúlycsökkenés már elég a probléma megoldására. Ezen túlmenően a kezelés aranystandardját a nem invazív lélegeztetés egyik formája, az ún. nazális légsínterápia (Continuous Positive Airway Pressure, CPAP) jelenti, amelynek az alkalmazásával nagymértékben javítható az alvás alatti légzés.

 

A CPAP-készülék egy orra helyezett, levegőpumpához csatlakoztatott maszk, amely enyhe légnyomást biztosítva tartja nyitva a beteg garatját, lehetővé téve a folyamatos légzést.

 

Kivételes, válogatott esetekben műtét (gyomorszűkítő műtét, mandulák eltávolítása, orrsövényműtét, lágyszájpad-műtét) elvégzése is szükségessé válhat. Elsődleges jelentőségű a meglévő társbetegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, metabolikus szindróma stb.) kezelése is.

 

Mit tehet Pickwick-szindróma esetén?

Törekedjen testsúlya normalizálására, amit az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás révén, ha szükséges, dietetikus szakember útmutatásával valósíthat meg. Lefekvés előtt kerülje az alkoholfogyasztást, és napközben is csak mértékkel fogyasszon alkoholt. Ne használjon nyugtató- és altatószereket. Mivel a felső légút elzáródása szempontjából a hanyatt fekvő testhelyzet a legveszélyesebb, aludjon a háta helyett az oldalára fordulva, illetve megemelt felsőtesttel.

 

A Pickwick-szindróma megelőzése

A Pickwick-szindróma kialakulásának kockázata csökkenthető egyes életviteli változtatásokkal, amelyek megegyeznek a fentebb leírtakkal.

 

KULCSSZAVAK
elhízás  |   légzési nehézség  |   légzéskimaradás  |   alvási apnoe  |   hypoxia  |   hiperkapnia  |   aluszékonyság  |   alváslaboratórium  |   poliszomnográfia  |   oxigenizáció  |   nazális légsínterápia  |   CPAP  |   éjszakai hipoventilációs szindróma  |   extrém elhízás alveoláris hipoventilációval  |   obezitás-hipoventilációs szindróma  |   OHS
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít