egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szülés után nem ritka, hogy a várt öröm helyett lehangoltság vagy lelki probléma jelentkezik az anyánál. A gyermekágyas időszakban előforduló ún. post partum zavarok okai bonyolultak – biológiai, lelki és társadalmi gyökerei egyaránt vannak.

 

Az édesanyáknak nem könnyű alkalmazkodniuk az új szerephez és élethelyzethez, a megnövekedett felelősséghez, elfogadni a testkép megváltozását. A helyzetüket pedig gyakran a társadalmi elvárások és a közvetlen környezet nem megfelelő hozzáállása is nehezíti.

 

A szülés utáni pszichés zavarok típusai

A szülés körülményei, a gyermekágy időszaka (éjszakázás, számtalan tennivaló) már önmagában megterhelő az édesanyák számára, emellett a szülést követő hormonális változások is erőteljesen hatnak közérzetükre, lelkiállapotukra. A mai gyermekgondozási szokások is sokat követelnek tőlük, sőt nekik is lehetnek irreális elvárásaik önmagukkal szemben. Állapotukat tovább nehezítheti egy rossz párkapcsolat, a család, a barátok támogatásának hiánya vagy az anyagi nehézségek.

 

Mindezekkel megbirkózni nem könnyű feladat, ezért nem is meglepő, hogy a szülést követően sokuknál jelentkezik valamilyen mértékben mentális probléma, pszichés zavar.

 

A szülést követően kialakuló pszichés zavarok az alábbiak lehetnek:

 

 

Szülés utáni lehangoltság

Az édesanyák mintegy 50-80 százaléka a baba születése utáni időszakban a várt öröm és boldogság helyett hangulati labilitást, szomorúságot, kedvetlenséget, ingerlékenységet, túlzott érzékenységet vagy enyhe szorongást érez. Ez a szülés utáni lehangoltság (baby blues), amely rövid időn belül magától elmúlik, amint belejönnek az új szerepbe, különösen, ha megfelelő családi támogatást kapnak.

 

Szülés utáni depresszió

Ha a szülés utáni lehangoltság tünetei hosszabb ideig fennállnak, illetve súlyosbodnak, akkor felmerül a depresszió gyanúja. A klasszikus depressziós tünetek – állandósuló szomorúság, reményvesztettség, szorongás, fáradtság, alvászavar – mellett legfőbb jellemzője a baba iránti túlzott aggódás (vagy éppen érdektelenség), illetve a félelem, hogy bánthatja a babát vagy önmagát. Szülés utáni depresszió esetén a kismamáknak szakorvosi segítségre van szükségük.

 

Szülés utáni poszttraumás stressz zavar

A PTSD többnyire azoknál az édesanyáknál lép fel, akik a várandósság idején fájdalmas, kellemetlen testi tüneteket éltek át, vagy nehéz szülésük volt, esetleg szövődmények léptek fel. Ha a kismamák nem tudják feldolgozni ezeket a traumákat és az akkori érzelmeket – félelem, tehetetlenség, rettegés –, később újra meg újra átélik azokat.

 

A tünetek egy része megegyezik a depresszió tüneteivel: a kutatások szerint a PTSD-s nők több mint fele depresszióval is küzd. A szülés utáni PTSD szakorvosi segítséget igényel.

 

Gyermekágyi pszichózis

Rendkívül súlyos pszichiátriai betegség, amely szélsőséges hangulatingadozásokkal járhat együtt. Legfeltűnőbb jele, ha a kismama viselkedése, gondolkodása hirtelen megváltozik: bizarr dolgokat mond vagy tesz, veszélyes téveszmék, hallucinációk, agresszív fantáziák, öngyilkossági gondolatok jelenhetnek meg. Kezelés nélkül a téveszmék (pl. hogy a gyermeket elcserélték) egyre inkább elhatalmasodnak, nagyfokú nyugtalanság lép fel. Ez az állapot veszélybe sodorja az anyát és a gyermeket is, ezért gyermekágyi pszichózis esetben a baba érdekében is gyors pszichiátriai vizsgálatra és kezelésre van szükség.

 

A szülés utáni pszichés zavarok kezelése

Fontos, hogy a szülés után a különféle pszichés zavarok tüneteit tapasztaló édesanyák ne maradjanak egyedül problémáikkal, hanem megkapják a szükséges támogatást. Első körben felkereshetik a védőnőt, esetleg pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulhatnak.

 

Pszichoterápia

A szülés utáni traumák feldolgozásában hosszú távon nem a felejtés, hanem az események részletes feldolgozása, szakemberrel való átbeszélése segíthet, ami történhet egyéni vagy csoportterápia formájában is. (Lásd még: Pszichoterápia)

 

EMDR-módszer

Viszonylag új és rendkívül hatékony traumafeldolgozási technika az ún. EMDR-módszer, melynek hatására a pszichés panaszok erőteljesen csökkennek vagy teljesen megszűnnek.

 

A feldolgozási folyamat elején a páciens a traumatikus eseményt teljes részletességgel felidézi a hozzá tartozó képekkel, hangokkal, szagokkal, gondolatokkal, érzelmekkel együtt; a visszaemlékezéssel egy időben különféle elterelő ingereket kap (ezek lehetnek vizuális, szemmozgásokat kiváltó ingerek vagy fülbe adott auditív ingerek, illetve taktilis, a kézre, lábra vagy más testrészre adott érintéses stimulációk), aminek a hatására az emlék elveszíti érzelmi töltését, a traumát elszenvedett személy pedig mély megnyugvást, megkönnyebbülést él át.

 

„EGYÜTT” Baba-Mama-Papa Program

A fővárosi Szent János Kórházban működő „EGYÜTT” Baba-Mama-Papa Program célja a szülést követően kialakult pszichiátriai betegségek korai diagnosztikája és kezelése a legmodernebb európai modellnek megfelelően. A program egyedülállósága, hogy a kezelés során nem választják el az édesanyától az újszülöttet (még akkor sem, ha egyébként a család tudna róla gondoskodni), ami meghatározó a gyermekek személyiségfejlődésében és az édesanyák gyorsabb felgyógyulásában is.

 

Gyógyszeres kezelés

A súlyosabb mentális zavarok tüneteit általában gyógyszeres kezeléssel enyhítik: hatékonyak az antidepresszáns, szorongásoldó, nyugtató, altató gyógyszerek (szoptatás alatt többségük nem ajánlott).

 

Lelkisegély-vonalak

Anonim és ingyenes hívható az EMMA információs és lelkisegély-vonal, ahol a várandósság, a szülés utáni időszakban nyújtanak segítséget az édesanyáknak. A szüléssel és gyermekvállalással kapcsolatos lelki problémák elsődleges megelőző eszköze a segítő beszélgetés, az informálás, tanácsadás, valamint a krízishelyzetek azonosítása, szükség esetén a kismama szakemberhez irányítása.

 

Az EMMA-vonal elérhetőségei:

 

  • telefon: 06 80 414 565 (hétköznap 10–12 óra, illetve 21–23 óra között),
  • e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Tartósan fennálló vagy visszatérő lelki gondok esetén a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is hívhatja a 116-123-as számon. A szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak.

 

KULCSSZAVAK
szülés utáni lehangoltság  |   baby blues  |   szülés utáni depresszió  |   szülés utáni pszichózis  |   szülés utáni poszttraumás stressz zavar  |   PTSD  |   EMMA-vonal  |   EMDR-módszer  |   „EGYÜTT” Baba-Mama-Papa Program
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít