egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csalánkiütés (urticaria) a bőrön hirtelen kialakuló pirosas, néha lilás vagy fehér, kiemelkedő, nagyon viszkető kiütés. A betegséget urticariának is nevezik. A csalánkiütést az immunrendszer bizonyos sejtjeiből felszabaduló hisztamin okozza, mely megnöveli a bőrben található erek áteresztőképességét, és az innen kilépő folyadék kiemelkedő bőrkiütésekhez vezet. Rendkívül sok inger válthatja ki a hisztamin felszabadulását, és ezáltal a bőrelváltozások megjelenését.

 

Az csalánkiütésre a tünetei:

A bőrkiütés mérete a néhány milliméteres pöttytől egészen a tenyérnyi foltig terjedhet. A kiütés lehet kerekded, ovális vagy hosszúkás. Megjelenhet a törzsön, a karon, a lábon, a mellkason, ahol akár egészen nagy területeket is érinthet.

 

A kiütések általában hirtelen jelennek meg. Az elváltozás akár perceken vagy órákon belül eltűnhet, és a test más részein újabb kiütések jelenhetnek meg. Sokszor 24 órán belül teljesen eltűnnek a kiütések, és nem hagynak nyomot maguk után. Akut csalánkiütésről akkor beszélünk, ha a kiütés teljesen megszűnik 6 héten belül. Krónikus csalánkiütés esetén a kiütések 6 hét után is fennállnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz csalánkiütés esetén?

Forduljon háziorvosához, ha a tünetei 48 órán belül nem múlnak el. Ha a csalánkiütést egy olyan étel vagy gyógyszer okozta, amelyre allergiás, a bőrelváltozások az anafilaxiás sokk korai előjelei is lehetnek.

 

Azonnal hívja a 112-őt és kérjen mentőt, ha a nyelve, az ajkai, a szája és/vagy a torka megduzzadtak vagy nehezen kap levegőt, gombócérzés van a torkában, illetve ha szorítást érez a mellkasában!

 

A csalánkiütés lehetséges okai

Gyakran nem mutatható ki konkrét ok a krónikus csalánkiütés esetében.

 

Kiváltó okok lehetnek:

  • Élelmiszerek: Számos étel (pl. kagylók, halak, földimogyoró, diófélék, szója, búza, tojás, tej) okozhat csalánkiütést az ezekre érzékeny egyénekben. Néhány étel a magas hisztamintartalma miatt (pl. vörösbor, camembert sajt, tonhal) vagy direkt hisztaminfelszabadító képessége miatt (pl. eper, málna, paradicsom) okoz csalánkiütést.
  • Légúti allergének: A virágpor (pollen), illetve más belélegzett allergének csalánkiütést válthatnak ki, melyet néha felső és alsó légúti tünetek is kísérnek.
  • Környezeti tényezők: Ilyen lehet például a napfény, a vibráció, a forró zuhany vagy fürdő, a bőrre gyakorolt nyomás (szoros ruha viselése vagy karcolások), érzelmi stressz, rovarcsípés, testmozgás, csípős ételek, hideg (hideg fürdő vagy szél) vagy nagyon ritka esetben a víz.
  • Érintkezés bizonyos állatokkal, növényekkel, kemikáliákkal, parfümökkel, mosószerrel, fémmel vagy latexszel.
  • Orvosi kezelések: Csalánkiütést okozhat a vértranszfúzió vagy a biológiai terápia is.
  • Autoimmun pajzsmirigybetegségek is járhatnak csalánkiütéssel.

 

 Lásd még: Túlérzékenységi reakciók és Allergia.

A csalánkiütés diagnózisa

A diagnózis felállítása során az orvos kérdéseket tesz fel, amivel igyekszik azonosítani a fent említett különböző kóroki tényezőket. Egyes esetekben vérvétel is javasolt, illetve allergológiai kivizsgálásra is irányíthatja a beteget, ahol többek között bőrtesztekkel (Prick teszt, Epicután teszt) igyekeznek majd azonosítani az esetleges allergéneket.

 

A csalánkiütés kezelése

Amennyiben ismert, hogy mi váltja ki a csalánkiütést, akkor kerülni kell a kiváltó ingereket (triggereket). Ha triggerrel került kapcsolatba, ami régebben csalánkiütést váltott ki, az érintkezés után zuhanyozzon le, és váltson ruhát. Segíthet, ha kerüli a szorosabb ruházat viselését az érintett területeken, illetve kerüli a fokozott izzadással járó tevékenységeket.

 

Ha pár napon belül a csalánkiütés nem múlik el, akkor antihisztamint tartalmazó gyógyszerek alkalmazása is szóba kerülhet. Súlyosabb esetben orvosa szteroidot is felírhat.

 

Amennyiben kórelőzményében szerepel anaphilaxia, hordjon magánál adrenalin autoinjektort.

 

KULCSSZAVAK
csalánkiütés  |   urticaria  |   urtikária  |   bőrkiütés  |   viszketés  |   antihisztamin  |   trigger
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít