egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kulcscsont (clavicula) többnyire a csont középső vagy külső harmadában törik el, általában elmozdulással, szöglettöréssel, ritkábban nyílt törés formájában (ld. még Csonttörések)

 

A kulcscsont a lapockacsonttal együtt alkotja a vállövet. A kulcscsont „S” alakú, a bőr alatt jól kitapintható csont, amely összeköti a kart a törzzsel.

 

A kulcscsonttörés főbb tünetei

A kulcscsont többnyire a középső harmadában törik el. A sérülés okozta fájdalom nem jelentős mértékű, mivel az izmok széthúzzák a törtvégeket, így azok nem érintkeznek egymással.

 

A kulcscsonttörés főbb tünetei az alábbiak:

 

 • fájdalom a kulcscsontban az érintett kar emelésekor,
 • nyomási érzékenység,
 • a váll merevsége,
 • dörzsölő érzés,
 • kattogás a csontvégekben az érintett kar emelésekor,
 • a vállöv deformitása (púp), duzzanat, bevérzés,
 • nyílt törés esetén a középső csontdarab éles vége kiboltosítja a bőrt (nagyon ritkán ki is szúrja).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A csonttörés kezelése mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.

 

Azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt az alábbi esetekben:

 

 • ha a sérült eszméletlen vagy nem reagál (kezdje meg az újraélesztést, amennyiben nem tapasztal légzést);
 • ha a törés nagy erőbehatás, baleseti mechanizmus eredménye;
 • ha a sérült erősen vérzik, nyílt törése van;
 • ha a sérült hát-, nyak- vagy fejsérülést is szenvedett;
 • ha felmerül a csonttöréssel összefüggésben egyéb, például belső sérülés lehetősége.

 

Az orvosi segítség megérkezése előtt, amennyiben nem látható jelentős deformitás a sérült területen, háromszögletű kendővel rögzítse a vállízületet. Kérje meg a sérültet, hogy az ép oldali kezével támassza alá a sérült végtagját, majd helyezze a háromszögletű kendőt a sérült oldali alkar alá (ügyeljen arra, hogy a kendő a csuklótól a könyökig fedjen). Rögzítse a kendőt a sérült nyakán, és kössön csomót a háromszögletű kendő könyökhöz eső sarkára. Az így bekötözött végtagot kulcscsonttörés esetén célszerű egy másik kendővel keresztben a mellkashoz kötözni.

 

A kulcscsonttörés lehetséges okai

A kulcscsonttörések jelentős hányada könyökre vagy vállra eséskor történik az erő kulcscsontra történő áttevődése következtében. Ilyen típusú sérülések leggyakrabban közlekedési balesetek (esés motorral vagy kerékpárral), sporttevékenységek, illetve gyermekek esetében játék (például trambulin használata) közben keletkeznek.

 

A kulcscsonttörés szövődményei

A kulcscsont törése során ritka esetben megsérülhet a kar mozgató idegkötege. A törött csontvég – átszakítva a mellhártyát – légmellet okozhat. Igen ritkán előfordul, hogy a kulcscsont alatt futó erek és idegek megsérülnek.

 

A kulcscsonttörés diagnosztizálása

A kulcscsonttörés diadnosztizálása során a kezelőorvos tájékozódik a sérülés létrejöttének körülményeiről, majd megtekinti a sérült területet. Bár a jellegzetes klinikai tünetek és a törtvégek kitapinthatósága esetén felállítható a diagnózis, röntgenvizsgálatra minden esetben sor kerül. A vizsgálat fontos része a vérellátás és a beidegzés ellenőrzése a kulcscsont alatt futó erek és idegek sérülésének kizárása céljából.

 

A kulcscsonttörés kezelése

A kulcscsonttörés többnyire magától gyógyul. E csont törése esetén gipszelés nem alkalmazható, ezért a sérült csontot általában kötéssel rögzítik. Műtéti beavatkozásra akkor lehet szükség, ha külső stabilizálással nem várható a törött csont megfelelő gyógyulása.

 

A csonttörések műtéti stabilizálása az egyik leggyakoribb beavatkozás az ortopéd- és traumatológiai sebészetben. A kulcscsonttörés sebészi terápiájának célja a korai mozgathatóság elérése, a fájdalom megszüntetése és a deformáció megelőzése. A kulcscsont rugalmas titán szeggel (TEN) történő szegezését a kulcscsont középső harmadának törése esetén, főként fiatal, sportoló betegeknél alkalmazzák a korai mozgathatóság elérése érdekében. A kulcscsont külső harmadának törése áltatában darabos jellegű, ami szintén műtéti feltárást és feszítő hurokkal végzett belső rögzítést igényel. A műtétet követően a kulcscsont a legtöbb esetben rövidülés és deformitás nélkül meggyógyul.

 

Mit tehet kulcscsonttörés esetén?

A kulcscsont műtétjét követően kartartóval felkötik a kart a fájdalom csökkentése céljából. A kartartót 10 napig javasolt viselni. A következő 12 hét során ne feküdjön az érintett végtagra, ne helyezze keresztbe a karját, és ne emeljen vele, ne erőltesse. Rendszeresen végezze a kezelőorvosa által előírt gyógytornát, melynek célja az izmok megerősítése és a kar helyes használatának elsajátítása. Három hét elteltével már végezhet könnyű munkát, de legfeljebb egy kilogramm súlyt emelhet. Három hónap elteltével már tíz kilogramm súlyt is megemelhet, és a fej feletti mozdulatok is megengedettek. A fájdalommentes mozgáshoz, vagyis a teljes felépüléshez legalább 3-4 hónapra van szükség. Fizikai munkát vagy sporttevékenységet 4-6 hónap elteltével végezhet újra.

KULCSSZAVAK
clavicula  |   csontvég  |   sérülés  |   kar  |   vállöv  |   deformitás  |   baleset  |   műtét  |   rögzítés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít