egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A heveny COVID-19-fertőzés és az annak nyomán kialakuló poszt-COVID szindróma számos szervre vagy szervrendszerre gyakorolhat káros hatást, és negatívan befolyásolhatja a szellemi, lelki működéseket is.

 

A poszt-COVID szindróma nem meghatározott betegség, hanem azoknak a változatos tüneteknek az összessége, amelyek a fertőzés lezajlása után legalább négy héttel, negatív PCR-teszt (ld. még Koronavírustesztek típusai) mellett is csökkentik a betegek életminőségét és megnehezítik a mindennapi életvitelüket.

 

A poszt-COVID szindróma mentális tünetei

A poszt-COVID szindróma tünetei változatosak és egyénenként eltérők lehetnek. A testi tüneteket lelki (mentális, pszichológiai) tünetek is kísérhetik.

 

A legfőbb lelki tünetek az alábbiak:

 

 • szorongás és aggodalom, félelem az újra megfertőződéstől, illetve a különféle megbetegedésektől;
 • megváltozott hangulat (beszűkült érdeklődés, örömérzés hiánya, motiválatlanság);
 • alvászavar, rémálmok;
 • pánikroham;
 • szervi okokkal nem magyarázható testi tünetek (például fáradékonyság, energiavesztés);
 • társas kapcsolatok elhanyagolása, elkerülő viselkedés, illetve másoktól való fokozott függőség;
 • ingerlékenység, alacsony stressztűrő képesség (reziliencia);
 • fokozott éberség és heveny stresszreakció;
 • tompult, lassult gondolkodás;
 • traumatikus élménybetörések: kényszerű visszaemlékezés a COVID-betegséghez kapcsolható negatív esemény(ek)re;
 • deperszonalizáció (elidegenedettség érzése): az érintett kívülről látja magát, kívülről észleli a vele történő eseményeket, érzéseket és gondolatokat;
 • derealizáció: a valóság elvesztésének érzése, elidegenülés a valóságtól, rövid átmeneti pszichózis (hallucinációk és téveszmék);
 • a járvány kapcsán közeli hozzátartozók, barátok elvesztése miatti gyász.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Két hétnél tovább elhúzódó hangulati zavar, egy hónapnál hosszabb ideig tartó alvási problémák, illetve a fent leírt tünetek bármelyikének észlelése esetén kérje szakember (pszichiáter szakorvos vagy klinikai szakpszichológus) segítségét. Fordulhat háziorvosához is, aki szükség esetén a lakóhelye szerint illetékes poszt-COVID szakrendelésre irányítja.

 

Ha halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak éjjel-nappal hívhatja a Lelki Elsősegély telefonszolgálatot a 116-123 telefonszámon (ld. Lelkisegély-szolgálatok és kríziskezelés).

 

A poszt-COVID szindróma mentális tüneteinek lehetséges okai

A poszt-COVID szindróma során megjelenő lelki tünetek hátterében többféle tényező állhat. Ezek közé tartoznak többek között a vírus idegrendszerre gyakorolt hatásai, a betegséget kísérő negatív érzelmek (félelem, szorongás, kórházi élmények), a mindennapi élet kapcsán megélt nehézségek (például egzisztenciális, megélhetési problémák), valamint a biológiai ritmus felborulásából fakadó problémák. Egyénenként változó, hogy a mentális tünetek a COVID-19-fertőzés biológiai következményeként, vagy a betegség során megélt negatív élmények (stressz, megváltozott élethelyzet, krízisállapot) miatt, vagy ezek együttes hatására alakulnak ki.

 

A poszt-COVID szindróma mentális szövődményei

Mára bizonyossá vált, hogy a heveny COVID-19-fertőzés hosszan tartó betegséget és maradandó károsodásokat okozhat a szervezetben, nemcsak az idősek és az idült betegségben szenvedők, hanem a fiatalok és a gyermekek esetében is. Klinikai vizsgálatok szerint a COVID-19-fertőzést követő évben a betegek jelentős hányada él meg szorongást, depressziót, pszichózist vagy poszttraumás stressz szindrómát.

 

A poszt-COVID szindróma pszichiátriai érintettségének diagnosztizálása

A betegség heveny szakaszát követő három hónapon túl jelentkező fáradékonyság, alvászavar, ingerlékenység, megváltozott viselkedés, érzékcsalódások és alacsony stressztűrőképesség esetén pszichológiai/pszichiátriai kivizsgálás válhat szükségessé. A súlyos COVID-19-betegséget túlélők esetében szükség lehet a gondolkodásbeli (kognitív) funkciók felmérésére és a megjegyző emlékezet vizsgálatára is.

 

A poszt-COVID szindróma mentális tüneteinek kezelése

A páciensek többségénél a tünetek megléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy orvosi értelemben vett pszichiátriai betegség áll fenn. A jelentős mértékű szorongás, levertség és fáradékonyság enyhítésére különböző pszichoterápiás technikák (például kognitív viselkedésterápia) alkalmazhatók (ld. még Pszichoterápia).

 

A súlyos COVID-19-betegséget túlélők esetében szükségessé válhat a kognitív funkciók és a memória fejlesztése, valamint a betegséget követően esetlegesen kialakult poszttraumás stressz szindróma kezelése is.

 

Mit tehet poszt-COVID szindróma okozta mentális problémák esetén?

Számos olyan módszer létezik, amely segíthet abban, hogy képes legyen megküzdeni a borús vagy félelemkeltő gondolatokkal, határok közé tudja szorítani az aggodalmait, és maga mögött hagyja az örömtelenséget. Ezekre a technikákra (pl. relaxáció, meditáció, mindfulness, stresszkezelés, vizualizációs gyakorlatok stb.) a pszichológus vagy pszichiáter megtaníthatja egyéni ülés keretében, vagy csoportos tanfolyamokon és tréningeken sajátíthatók el. Rendszeres gyakorlásukkal elérhető, hogy helyreálljon a biológiai ritmusa, javuljon a hangulata, visszanyerje a lelki egészségét, újra tevékennyé váljon, és fokozatosan visszatérjen a korábban megszokott napirendjéhez.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   tünet  |   fertőzés  |   szorongás  |   alvászavar  |   pánikroham  |   félelem  |   fáradékonyság  |   depresszió
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít