egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A methemoglobinémia ritka vérbetegség, amelyet ’kék bébi szindrómának’ is neveznek. Methemoglobinémia során csökken a vörösvértestek oxigénszállítása a sejtekhez és a szövetekhez. A betegség örökölhető, de gyakrabban fordul elő a szerzett formája, ami bizonyos gyógyszerek vagy rekreációs drogok fogyasztásával, illetve vegyi anyagok expozíciójával hozható összefüggésbe.

 

A methemoglobinémia életveszélyes lehet, különösen az állapot súlyos típusával született csecsemők vagy a rekreációs drogokat használók esetében. A kezelés a methemoglobinszint csökkentésére irányul.

 

A methemoglobinémia legfőbb tünetei

Előfordulhat, hogy a methemoglobinémia nem okoz tüneteket, de általában jellegzetes, szürkés-lilás szín jelenik meg az ajkakon, a körömágyon, a nyelven és a bőrön. Ezt az állapotot cianózisnak nevezzük, ilyenkor a beteg vérében nincs elég oxigén.

 

A szerzett methemoglobinémia további tünetei az alábbiak:

 

  • sápadtság,
  • kimerültség, gyengeség,
  • fejfájás.

 

Előfordulhatnak olyan tünetek is, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a cianózis jeleit, görcsöt, zavartságot, beszédzavart vagy egyéb súlyos tüneteket tapasztal, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt.

 

A methemoglobinémia kiváltó okai

A methemoglobinémiát tüneteitaz okozza, hogy a vörösvértestekben található oxigénszállító hemoglobinból methemoglobin képződik, amely nem szállít oxigént.

Lásd még: Vér és erek.

 

A betegség lehet örökletes, veleszületett, de gyakrabban szerzett; ebben az esetben kiváltója valamilyen gyógyszer, drog vagy vegyi anyagnak való kitettség.

 

A veleszületett methemoglobinémia nagyon ritka, világszerte csak néhány esetet jegyeztek fel. A hemoglobin M betegségben szenvedők a cianózis okozta elszíneződés mellett nem mutatnak más tünetet, és egészséges életet élhetnek. Az 1-es típusú methemoglobinémia esetén az érintettek cianózisban szenvednek, és ritkán más egészségügyi problémákkal is küzdhetnek. A 2-es típusú methemoglobinémia neurológiai problémákkal társul, és az ezzel született csecsemők általában az első életévüket sem érik meg.

 

Szerzett methemoglobinémiához vezethet a lidokain és a benzokain, melyeket helyi érzéstelenítőként alkalmaznak, a dapsone, a trimetoprim, a szulfonamid antibiotikumok, illetve a nitráttartalmú gyógyszerek. A betegséget kiválthatják a nitritek (szennyezett ivóvíz, élelmiszertartósítók), egyes növényvédőszerek, oldószerek (nitrobenzol, anilin), bizonyos drogok (nevetőgáz, amil-nitrit, érzéstelenítőkkel és fájdalomcsillapítókkal kevert kokain) is.

 

A methemoglobinémia lehetséges szövődményei

A kezelés a legtöbb esetben megszünteti a tüneteket. A 2-es típusú veleszületett methemoglobinémia általában halálos kimenetelű.

 

A methemoglobinémia diagnosztizálása

A fizikális vizsgálat mellett az orvos rákérdez az esetleges droghasználatra, illetve a vegyi anyagoknak való kitettségre is.

 

A methemoglobinémia vérvizsgálattal diagnosztizálható. Veleszületett forma esetén genetikai vizsgálattal igazolható a hibás gén.

 

A methemoglobinémia kezelése

A betegség kezelése a típustól és a kiváltó októl függ. A veleszületett betegség enyhébb formáiban (hemoglobin M betegség, 1-es típusú methemoglobinémia) előfordulhat, hogy nincs szükség kezelésre. Amennyiben mégis szükséges, a terápia metilénkék, B2-vitamin és C-vitamin adásával történik.

 

A szerzett methemoglobinémia sürgősségi ellátást is indokolhat, például azonnali intravénás folyadékpótlást és oxigénterápiát. A szerzett formában szenvedő betegek nagy része is kap metilénkéket.

 

A methemoglobinémia megelőzése

A veleszületett, enyhe típusú methemoglobinémiában szenvedőknek különös figyelmet kell fordítaniuk a szerzett állapotot okozó gyógyszerek, vegyszerek kerülésére.

 

Egyéves korig ne adjon bizonytalan eredetű vizet a babának.

Lásd még: Ivóvízbiztonság.

 

A rekreációs droghasználat növeli a methemoglobinémia kialakulásának kockázatát. Ha szeretne segítséget a leszokáshoz, beszéljen kezelőorvosával a lehetséges kezelésekről vagy programokról. Lásd még: Függőségkezelés.

 

KULCSSZAVAK
vérképzés  |   oxigén  |   hemoglobin  |   droghasználat  |   cianózis  |   csecsemő  |   kék bébi
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít