egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A modern életmód egyik következménye, hogy a gerincet érintő problémák, betegségek egyre több embernek és egyre fiatalabb életkorban okoznak problémákat. A komoly betegségek kialakulásához azonban idő kell, így van lehetőség a megelőzésre.

 

Ahhoz, hogy fájdalmak nélkül, teljes mozgástartományban elvégezhetők legyenek azok a mozdulatok, amelyeket a hétköznapokban és a szabadidős tevékenységek során rendszeresen végrehajtunk, egészséges gerincre van szükség.

 

Az egészséges gerinc tulajdonságai:

 

  • a gerincet alkotó csontok egészségesek és erősek;
  • a csontokat összekötő szalagok erősek és rugalmasak;
  • a csigolyák közti porckorongok rugalmasak, jó állapotúak;
  • az izmok erősek és támasztják a gerincet;
  • az ízületek rugalmasak és nagy mozgástartományt engednek.

 

Az alaptényezőkön kívül fontos, hogy ne legyen sem szerzett, sem veleszületett eltérés a gerinc normál állapotához képest, de még ezekben az esetekben is sokat segítenek az életmódbeli változtatások.

 

A törzsizmok szerepe

Az elmúlt években az életmóddal kapcsolatos tanácsok között egyre nagyobb figyelem irányult a törzs izmaira, az úgynevezett core-izmokra. Ezek közé tartozik minden olyan izomszövet, amely a törzset körülveszi, mintegy fűzőbe fogja. Ha a mély- és felületi hátizmok, valamint a hasizmok elég erősek, az nagy terhet vesz le a gerincről, védve a sérülésektől.

 

Természetesen ezek az izmok nemcsak speciális edzéssel erősíthetők, de az erre irányuló gyakorlatok nagy előnye, hogy megtanítják tudatosan használni azokat, ami további terhet vesz le a gerincről, mivel a kockázatosabb mozdulatoknál a tudatos használó ezeket kapcsolja be. Jó coreizom-edző mozgásformák a TRX, a pilates, a jóga, a funkcionális edzések, illetve a célirányos coreizom-edzések.

 

Megfelelő mozgástartomány

A test minden ízületére igaz, hogy ha nem használja valaki a teljes mozgástartományt, akkor az idővel beszűkül. Ez történik a gerincnél is, ezért – hacsak az orvos nem tiltja – nem szabad alapvető mozdulatokat (hajlás, fordulások stb.) teljesen elhagyni.

 

A legújabb kezelési elvek szerint a cél az egyénre szabottan maximális mozgástartomány visszaállítása. A mozgásra akkor is szükség van, ha már jelentkezett valamilyen probléma; sokszor a megfelelően kivitelezett átmozgatás fájdalomcsillapító hatású is. Ilyenkor azonban mindig konzultáljon orvosával, gyógytornászával!

 

A gerincet komolyan károsíthatják bizonyos rosszul kivitelezett mozdulatok is. Éppen ezért figyeljen rá, hogy nehéz súlyt ne hirtelen emeljen meg, és az erőkifejtéshez a comb-, farizmokat és a törzs körüli izmokat használja, ne hajolva emeljen.

 

Fontos! Soha ne emeljen úgy, hogy fordulatot is végez közben!

 

Az életmód szerepe

A gerinc egészségében az életmódnak is nagy szerepe van.

 

Táplálkozás

A gerinc egészségéhez szükség van megfelelő mennyiségű fehérjére, kalciumra és D-vitaminra. A túl kevés folyadék bevitele a porckorongok számára ártalmas, mert csökken a rugalmasságuk. A túlsúly a gerincet is megterheli, ezért igyekezzen azt leadni.

 

Stressz

Stressz hatására az izmok megfeszülnek, ami fizikai fájdalmakat is okozhat, például nyak- és fejfájást, de felerősíti a meglévő kisebb gerincbántalmak által kiváltott fájdalmakat is. Különösen igaz ez krónikus, tartós stressz esetén.

 

Mozgáshiány, ülő életmód

Az ülő pozíció hatására a porckorongokon négyszer annyi terhelés van, mint álló helyzetben. A rossz ülőpozíció miatt a nyak előretolódik, a rendszer egyensúlya felborul. Gyakori, hogy órákon át mozdulatlanul, nem a saját testméretre beállított munkaállomás mellett ülve dolgozik valaki, ami károsítja a gerincet. A megoldás a megfelelő beállítás, az üléspozíció gyakori váltása, a legalább óránkénti felállás és a hát, derék, nyak átmozgatása.

 

Az emberi testnek kifejezetten rosszat tesz a mozgáshiány és a mozgásszegény életmód; a rendszeres mozgás a gerinc egészségéhez is elengedhetetlen. Ennek nem kell feltétlenül kemény, speciális edzésnek vagy gyógytornának lennie, már a napi séta is sokat javít a helyzeten. Jó választás lehet a helyesen kivitelezett úszás, a vízben végzett edzések, a pilates, gerinctorna, TRX.

 

Fontos! Kerülje az olyan rossz tartással járó tevékenységeket, mint a hosszú ideig tartó telefonhasználat, a magassarkú cipők viselése, az egy oldalon hordott nehéz súlyok, rossz, egyoldalú terhelések, mert ezek hosszú távon a gerinc különböző szakaszait károsítják.

 

Gyógytorna, masszázs és speciális módszerek

Mivel a gerincbetegségek, a derékfájás mára népbetegséggé vált, számos módszer áll rendelkezésre, amelyek enyhítenek a tüneteken. Akinek nincs ilyen problémája, annak is érdemes a megelőzésre figyelmet fordítania, és a megfelelő életmódot követnie.

 

Aki ülőmunkát végez, vagy korábban már volt gerincproblémája, annak ajánlott a megfelelő, speciális gyakorlatokat beiktatnia a mindennapjaiba. Ezekről képzett gyógytornász tud tájékoztatást adni, hiszen mindig személyre kell szabni a gyakorlatokat.

 

A gyors enyhülést jelentő csontkovácsolás és hasonló módszerek komoly kárt is okozhatnak, ahogy a nem megfelelően képzett masszőrök által végzett masszázsnak is lehetnek súlyos következményei. Ezért ha valamilyen fájdalma van, mindig ellenőrzött szakembert, orvost, gyógytornászt, fizioterapeutát keressen fel!

 

Kapcsolódó tartalom: Kevesebb lépés is számít

 

KULCSSZAVAK
gerinc  |   derékfájás  |   fejfájás  |   stressz  |   gyógytorna  |   mozgás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít