egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A TORCH egy betűszó, amely a teszt során vizsgált kórokozók neveit foglalja össze. A vizsgálat célja azon kórokozók kimutatása, amelyek a várandósság alatt veszélyeztethetik a terhességet és a magzatot (lásd lentebb). Ezek a kórokozók – átjutva a placentán – megfertőzhetik a magzatot, és a legsúlyosabb esetekben fejlődési rendellenességet, vetélést, koraszülést vagy méhen belüli elhalást okozhatnak.

 

A vizsgálat segítségével és az esetlegesen kimutatott kórokozók időben történő kezelésével a fertőzések által okozott szövődmények megelőzhetők vagy csökkenthetők.

 

A TORCH-panel vizsgálatot érdemes már akár a tervezett várandósság előtt is elvégeztetni. Ebben az esetben kiderülhet, hogy mely kórokozó fertőzésén esett már át a páciens, melyik ellen alakult ki tartós védelem, illetve mely kórokozóval nem fertőződött még meg – ebben az esetben fogékony lehet rá, tehát odafigyelést igényel a terhesség alatt. A várandósságot megelőző időszakban továbbá sokkal több lehetőség áll rendelkezésre az esetlegesen fennálló fertőzés gyógyszeres kezelésére – a várandósság során ugyanis bizonyos hatóanyagok nem alkalmazhatók kellő biztonsággal.

 

A TORCH-vizsgálat menete

A TORCH-panel az alábbi kórokozókat vizsgálja:

 

Bizonyos esetekben a vizsgált spektrum ettől kismértékben eltérhet. A vizsgálatot vérből végzik, a kórokozók jelenlétét vagy a korábbi fertőzést antitestek jelzik. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek típusuktól függően egy friss fertőzés lezajlását vagy egy régebben lezajlott fertőzést jeleznek. A képződött antitestek specifikusak – tehát detektálható, hogy milyen kórokozó ellen képződtek.

 

Számos típusú antitest létezik, amelyek közül leggyakrabban két típust vizsgálnak: az IgG a korábbi, az IgM az aktuális fertőzöttség esetén jelenik meg. Az antitestek jelenlétéből, mennyiségéből és az egymáshoz mért arányából valószínűsíthető a jelenlegi vagy korábbi fertőzés, továbbá meghatározható annak a veszélye, hogy a magzat ki van-e téve a fertőzöttségnek.

 

A vizsgált kórokozók súlyos esetben méhen belüli elhaláshoz, vetéléshez vagy koraszüléshez vezethetnek. Kevésbé súlyos esetben az alábbi szövődményeket okozhatják a születendő gyermek számára:

 

 

A TORCH-vizsgálat veszélyei

A TORCH-vizsgálat elvégzése önmagában nagyon alacsony kockázatú vizsgálat, elvégzése egy egyszerű vérvételt igényel. Ennek megfelelő mellékhatások előfordulhatnak: a szúrás helyén bőrpír és fájdalom jelentkezhet, nagyon ritka esetben a szúrt seb elfertőződhet. A vizsgálat a magzatra nézve nem jelent kockázatot.

 

A TORCH-vizsgálat eredményének jelentése

A vizsgálat az aktuálisan fennálló és a korábban átvészelt fertőzöttséget mutatja ki. Ezenfelül az eredményből kiderül, hogy korábbi fertőzések (pl. bárányhimlő) ellen van-e még immunvédelem, vagy a gyerekkori oltások (pl. rózsahimlő – rubeola) nyomán a szervezet rendelkezik-e még kellő immunitással.

 

A TORCH-vizsgálat eredménye analóg: pozitív vagy negatív az adott kórokozóra nézve. A vizsgálati eredményekből az alábbiakra lehet következtetni:

 

  • Fennáll a szervezet tartós védettsége. A kismama az adott kórokozó fertőzését már átvészelte, vagy oltást kapott ellene. Szervezetének magas az ellenanyagszintje, tehát immunitással rendelkezik az adott kórokozó ellen. Ezen fertőzések fellángolásától nem kell tartani a terhesség során.
  • Kis veszélyű fertőzés a terhesség során. A kismama az adott kórokozó fertőzésén már átesett, és bár a kórokozót újra elkaphatja, ez esetben már sokkal kisebb veszélyt jelent a magzatra, mintha első alkalommal fertőződne meg a terhesség alatt.
  • Fogékony az esetleges fertőzésre. A kismama az adott kórokozóval a terhességet megelőzően nem fertőződött meg, és oltást sem kapott, tehát fogékony egy esetleges fertőzés esetén. Ebben az esetben két lehetőség van:
    1. bizonyos kórokozók esetében rendelkezésre áll védőoltás; vagy
    2. az adott kórokozó fertőzésére specifikus vizsgálat végezhető a várandósság során több alkalommal – vagyis a kismama folyamatos felügyelete és az esetlegesen kialakuló fertőzés kezelése.

 

A teszt eredményeinek kiértékelése orvosi kompetenciát igénylő feladat, így mindenképpen kérje benne szakember segítségét.

KULCSSZAVAK
várandósság  |   terhesség  |   fertőzés  |   kórokozók  |   vérvétel
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít