egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb


Az átmeneti ischaemiás (ejtsd: isémiás) roham (TIA) olyan működési zavar, amely az agy ideiglenes vérellátási elégtelenségét jelenti.

 

A stroke-hoz hasonló tünetei miatt mini stroke-nak is nevezik, de – azzal ellentétben – a tünetek rövid időn belül megszűnnek, és maradandó károsodást általában nem okoz. Előjele lehet azonban a stroke-nak, emiatt egyfajta figyelmeztetésként is értelmezni kell!

 

Az rohamon átesettek harmadánál viszont később maradandó szövetkárosodás is kialakulhat, ami a vérellátási zavar következménye.

 

A TIA főbb tünetei

A tünetek nagyon hasonlítanak a stroke tüneteihez, azonban lényeges különbség, hogy ezek TIA esetén  megszűnnek, és nem marad vissza szövetkárosodás.

 

A tünetek lehetnek:

 

  • erős, hirtelen fellépő fejfájás;
  • ideiglenes látásvesztés az egyik vagy mindkét szemen;
  • látászavarok (kettőslátás, vagy a periférikus látás zavara);
  • „elkent” beszéd;
  • beszédzavar (a beteg nem tudja kimondani, amire gondol, esetleg rossz kifejezéseket használ vagy nem érti meg a szavak jelentését, ha beszélnek hozzá);
  • féloldali arczsibbadás vagy arcbénulás (lefelé görbülő száj);
  • nyelési nehézség;
  • bizonytalan járás;
  • féloldali végtaggyengeség vagy bénulás;
  • forgó szédülés, egyensúlyvesztés;
  • hányinger, hányás (főként nőknél);
  • pillanatnyi eszméletvesztés.

 

A tünetek többsége csak rövid ideig, általában pár percig, legfeljebb 15-20 percig áll fenn. Maximum 24 órán belül az összes tűnet megszűnik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Átmeneti ischaemiás roham gyanúja esetén minden esetben hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Mivel a TIA a stroke előjele lehet, a mentők kihívása akkor is indokolt, ha a tünetek megszűntek és a beteg úgy érzi, már jobban van!

 

A gyorsaság ebben az esetben életmentő lehet.

 

A TIA kiváltó okai

Az átmeneti ischaemiás roham során az agy egy részének oxigéndús vérellátása ideiglenesen megszűnik. Ez bekövetkezhet érelmeszesedés vagy vérrög keletkezése miatt is. A vérellátás nélkül maradt agyi terület oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek következtében jelentkezhetnek a fentebb felsorolt tünetek.

 

Amennyiben valóban TIÁ-ról van szó, az elzáródás vagy szűkület megszűnik, az agyi terület újra oxigénhez jut és a tünetek elmúlnak. Stroke esetén a helyzet sokkal súlyosabb: az elzáródás nem átmeneti, így az idegsejtek elhalnak és az agy maradandó károsodást szenved.

 

A TIA kialakulásának kockázatát növelik az alábbi tényezők:

 

 

Az 55 évnél idősebbek, valamint az ázsiai vagy afrikai származású emberek körében magasabb a TIA kockázata.

 

A TIA lehetséges szövődményei

Az átmeneti ischaemiás rohamok harmadánál később kialakulhat stroke, amely az életet veszélyeztető és a további életminőséget befolyásoló állapot.

 

Az átmeneti rohamot követő egy év kifejezetten kockázatos a stroke kialakulása tekintetében.

 

A TIA diagnosztizálása

A roham korai szakaszában nem megállapítható, hogy átmeneti ischaemiás rohamról vagy stroke-ról van-e szó. Amennyiben TIÁ-n esett át a beteg, úgy mire orvoshoz kerül, lehetséges, hogy már túl van a (gyors lefolyású) rohamon.

 

Az orvos a két kórkép elkülönítése érdekében kikérdezi a beteget a tünetekről és vizsgálatokat rendel el, többet között agyi képalkotó vizsgálatot is. Amennyiben az nem mutat ki friss agysérülésre utaló jeleket, úgy valószínűleg TIA áll a háttérben.

 

Ezután felfedik egy lehetséges stroke kockázatát: megvizsgálják az artériákat (ultrahanggal, CT-vel vagy MR-el), a szívet, és vérvizsgálatot is végeznek.

 

A TIA kezelése

Az átmeneti ischaemiás roham nem kezelhető – viszonylag rövid időn belül magától elmúlik –, azonban egy újabb roham, vagy egy lehetséges stroke megelőzése, kockázatának csökkentése kiemelt fontosságú. Ezért a vérnyomáscsökkentő és/vagy koleszterinszint-csökkentő kezelést, valamint a thrombocyta aggregációt (vérlemezkék összetapadását) gátló kezelést minél hamarabb el kell kezdeni.

 

Amennyiben a vérrög pitvarfibrilláció miatt alakult ki, véralvadásgátló kezelésre van szükség. Előfordulhat, hogy a betegnek a TIÁ-t követően élete végéig gyógyszert kell szednie.

 

Bizonyos esetekben nyaki érműtétre is szükség lehet.

 

A TIA és a stroke megelőzése

Az átmeneti ischaemiás rohamot a stroke előjeleként kell értelmezni, és mindent meg kell tenni annak megelőzése érdekében.

 

Ez gyakran jelentős életmód-változtatással jár, például:

 

 

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

KULCSSZAVAK
tranziens ischaemiás attack  |   TIA  |   mini stroke  |   stroke  |   szélütés  |   érelmeszesedés  |   koleszterin  |   vérrög

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít