egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hebefrénia a szkizofrénia egyik formája, amelyet kifejezett hangulatzavar, átmeneti jellegű és töredezett téveszmék, vagy hallucinációk, felelőtlen és kiszámíthatatlan viselkedés, valamint heves gesztikuláció, kimódolt mesterkéltség jellemez.

 

A hebefrénia tünetei serdülőkorban és fiatal felnőttkorban jelentkeznek. Erre utal az elnevezése is, amely a görög hébé (ifjúkor) és phrén (elme) szavakat ötvöző, „fiatalkori elmezavar” jelentésű orvosi kifejezés.

 

A hebefrénia főbb tünetei

A szkizofrénia ún. spektrumbetegség, azaz különböző súlyosságú, változatos tünetekkel járó betegségek csoportját foglalja magában. A leggyakrabban észlelt tünetek érintik a gondolkodást, az érzékelést, a figyelmet, az érzelmi-akarati életet és a magatartást. A hebefréniát az ún. negatív tünetek korai megjelenése jellemzi. A negatív tünetcsoport azt jelenti, hogy valami hiányzik a betegség előtti, korábbi állapotból. Hiányozhat például a késztetés, hogy a beteg elvégezze a feladatait, érzelmileg kiüresedik, elfogy belőle a motiváció, amelyet egyre inkább felvált az akaratszegénység és közömbösség.

 

Az érzelmi elsivárosodás melletti másik fő tünet a gondolkodás összefüggéstelensége. A beteg magatartása szétesett, beszéde zavaros, viselkedése bizarr, gyakran gyerekes, érzelmi megnyilvánulásai az adott helyzethez nem illőek. A tüneti képet téveszmefoszlányok, hallási (akusztikus) hallucinációk megjelenése kíséri.

 

A beteg hangulata sekélyes, gyakran társul vihogással, önelégült mosollyal, beképzeltséggel, grimaszolással, gesztikulálással, csínytevéssel, hipochondriás panaszokkal és bizonyos kifejezések, mondatok ismételgetésével. Aggasztóan romolhatnak a beteg iskolai érdemjegyei vagy a munkateljesítménye. Alvászavar, szorongás, ingerlékenység, fáradtság, depresszív hangulat léphet fel. Megromolhatnak a társas kapcsolatok, aminek következtében a beteg elszigetelődik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha kamasz gyermekén vagy fiatal felnőtt családtagján a fentebb felsorolt jellemzők bármelyikét tapasztalja, igyekezzen mielőbb szakembert (pszichiáter vagy gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos) bevonni a probléma megoldásába. A megfelelő ellátóhelyre való irányításban a háziorvostól vagy házi gyermekorvostól kérhet segítséget.

 

Különösen fontos mindez a heveny pszichózis tünetei esetén, mert ilyenkor kórházi osztályos kezelés válhat szükségessé, főként veszélyeztető körülmény fennállásakor.

 

A beteg fiatal valóságosnak éli meg a hallucinációkat vagy a téveszméket, és a betegségbelátás is hiányozhat, ezért elutasíthatja az orvosi segítséget. Ilyen esetben fontos, hogy más családtagokkal vagy a barátokkal igyekezzenek meggyőzni, motiválni őt a szaksegítség elfogadására.

 

A hebefrénia kiváltó okai

A betegség pontos kiváltó okai jelenleg nem ismertek. A kórállapot hátterében az agyban termelődő egyik fontos vegyület, a dopamin koncentrációjának megváltozása áll, aminek következtében hallucinációk és téveszmék, vagy negatív tünetek jelentkezhetnek.

 

A szülő szkizofréniája növeli a betegség előfordulásának kockázatát az utódokban, különösen mindkét szülő érintettsége, illetve a gyermekkorban előforduló káros környezeti hatások esetén.

 

A betegség kialakulásában közrejátszhat gyermekbántalmazás és a fiatalkori drogfogyasztás is.

 

A hebefrénia lehetséges szövődményei

Az átlagpopulációhoz képest magasabb a betegség halálozási aránya, egyrészt a különböző testi betegségek (szív- és érrendszeri, légzőszervi és fertőző megbetegedések) nagyobb gyakorisága, másrészt az öngyilkosság előfordulásának megnövekedett kockázata miatt.

 

A hebefrénia diagnosztizálása

A diagnózis felállításához szükséges a fejlődéstörténet részletes elemzése, különös tekintettel a betegséget megelőzően előforduló pszichés zavarokra. Az információgyűjtés a szülőkön és hozzátartozókon kívül kiterjedhet a fiatal mindennapi életének egyéb szereplőire is.

 

A biztos kórisme felállításához 2-3 hónapos folyamatos megfigyelés szükséges annak érdekében, hogy a jellegzetes viselkedés – összefüggéstelen beszéd, szétesett magatartás és eltompult, a helyzethez nem illő érzelmek – valóban fennáll-e.

 

A hebefrénia kezelése

A hebefrénia kezelése többszakmás megközelítést igényel, azaz a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia, valamint a pszichoszociális és családközpontú intézkedések együttes alkalmazását, illetve krónikussá váló esetekben a rehabilitációt. A leghatékonyabb forma a kombinált kezelés, vagyis a pszichológiai terápiákkal és közösségi támogatással kiegészülő gyógyszeres kezelés.

 

A hatékony terápia feltétele, hogy a beteg és családja minél több ismeretet szerezzen a betegség természetéről. Ezért a kliens és a szülők részletes tájékoztatást kapnak a betegség természetéről. A képzés (pszichoedukáció) a betegség minden fázisában, folyamatosan zajlik, esetleg családterápiával kiegészülve. A pszichoedukáció javítja a családon belüli kommunikációt, fokozza a megküzdő és problémamegoldó készségeket, csökkenti a stresszt, elősegíti a figyelmeztető tünetek felismerését, és információval szolgál a gyógyszereléssel kapcsolatban. A negatív tünetek csökkentésére alkalmasak a művészetterápia különböző fajtái, mint a tánc-, zene-, képzőművészeti és drámaterápia.

 

A rehabilitáció célja a társadalomba való harmonikus visszailleszkedés elősegítése, a munkaképesség teljes vagy részleges helyreállítása, a mindennapi életre való felkészítés, az önálló életvitelre való képesség fokozatos kialakítása.

 

A hebefrénia megelőzése

A szkizofréniával élők gondozásának egyik leglényegesebb eleme a visszaesés vagy állapotromlás megelőzése. Ezt segíti elő a gyógyszeres kezelés és a beteg számára nyújtott pszichoedukáció, amelynek célja, hogy a páciens minél jobban megismerje betegségének természetét, a tüneteket, a visszaesés fenyegető jeleit és a lehetséges kezelési formákat.

 

A megelőzés részét képezi a részletes pszichoszociális állapot felmérése, a betegség lefolyását enyhítő vagy súlyosbító tényezők, a stresszt előidéző tényezők felmérése, a beteg fő problémáinak és céljainak meghatározása és aktuális életvezetési nehézségeinek felderítése.

 

Hebefrénia gyermekkorban és várandósság idején

A pszichés fejlődés zavarával élő gyermek sajátos nevelési igényűnek (SNI) tekintendő, ezért egyénre szabott oktatási terv mentén folytathatja iskolai tanulmányait. A Pedagógiai Szakszolgálat szakértői bizottságának szakvéleménye alapján a tanuló az állapotának megfelelő pedagógiai, gyógypedagógiai vagy konduktív pedagógiai ellátásban részesülhet (lásd még: Tanulási nehézségek).

 

A várandósság alatt és a szülés utáni időszakban fennálló mentális probléma esetén az anya és a gyermek kezelését a kezelőorvos koordinálja, szükség esetén szakembert von be a kezelő teambe. Az anya szülészeti és nőgyógyászati, valamint pszichiátriai szakellátása – a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés – a hatályos szakmai irányelvek alapján történik.

 

Ha a beteg lelki működést befolyásoló hatóanyagot tartalmazó (pszichotróp) gyógyszereket kapott a várandósság során, az újszülött teljes körű állapotfelmérése szükséges. Gyermekágyi pszichózis esetén szoros megfigyelés, gyógyszeres terápia és kórházi elhelyezés szükséges. A gyógyszeres terápia kiválasztása a korábbi kezelésekre adott válasz, a hatékonyság foka, a mellékhatások, a betegség súlyossága és a szoptatás figyelembe vételével történik.

 

A kórházi gyermekosztály nemcsak a gyermeket látja el, hanem felügyeli az anya és gyermek találkozásait, segítséget nyújt az anyának a gyermek gondozásában. Felkészíti őt arra, hogy a hazatérést követően képes legyen megfelelően ellátni gyermekét, miközben ő maga is biztonságban érezheti magát.

 


Jogszabályi háttér

KULCSSZAVAK
szkizofrénia  |   dezorientáció  |   negatív tünet  |   téveszme  |   hallucináció  |   szétesett magatartás  |   összefüggéstelen beszéd  |   pszichózis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít