egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A méheltávolítás nőgyógyászati nagyműtét, amit különböző javallatra, például miómagöbök, vagy rosszindulatú elváltozás miatt végeznek el, ha más kezelések – gyógyszerek vagy egyszerűbb műtéti eljárások – eredménytelenek, vagy nem jöhetnek szóba.

 

A méh eltávolítása nagy gyakorlattal végzett eljárás, amely lehet teljes (méhnyakkal együtt) vagy részleges (méhnyak nélküli), illetve egyes indokolt esetekben a petefészkek eltávolításával jár.

 

A méheltávolító műtétek típusai

A méheltávolítás számos betegség miatt válhat szükségessé, az orvos a méh mérete, a beteg paraméterei és a betegség függvényében dönt a műtét típusáról, amely lehet:

 

 • Hasi méheltávolítás – a méhet a hason, általában a test hossztengelyére merőlegesen ejtett metszésen keresztül távolítják el.
 • Laparoszkópos méheltávolítás – a műszereket hasfali kis bemetszéseken keresztül vezetik át.
 • Hüvelyi méheltávolítás – a méhet a hüvelyen keresztül távolítják el.
 • Laparoszkóppal asszisztált hüvelyi méheltávolítás – laparoszkóppal kezdik a műtétet, és a méhet a hüvelyen keresztül távolítják el.

 

A műtétet minden esetben szövettani mintavétel és alapos nőgyógyászati vizsgálat előzi meg, melynek alapján dönt a nőgyógyász a beavatkozás módjáról, a mértékéről (részleges vagy teljes méheltávolítás).

 

Későbbi rosszindulatú elváltozás megelőzése érdekében a protokoll szerint mindkét oldali petevezeték is eltávolításra kerül (az ép petefészkek hátrahagyásával), ezek funkcionális szerepe a méh eltávolításával egyébként is megszűnik. Ha rosszindulatú elváltozás miatt végzik a műtétet, akkor kiterjedéstől függően a környező nyirokcsomók eltávolítása is szükséges lehet.

 

Az idősebb betegek, egyes emlőrák típusok, illetve a petefészekrák családi halmozódása esetén pedig mérlegelik a petefészek eltávolításának szükségességét is. A petefészkek méhhel együtt történő eltávolítására megelőzésként is sor kerülhet, mivel az egyes női szerveket érintő rosszindulatú elváltozásokra utaló genetikai hajlammal nő a többi szerv érintettségének kockázata, így a petefészekrák kialakulásának kockázata is.

 

A méheltávolítás okai

A méheltávolító műtét előtt mindenképpen érdemes a tünetek megszüntetése érdekében egyéb lehetőségeket, alternatív kezeléseket mérlegelni. Ha a beavatkozásra mióma vagy rendellenes vérzés miatt van szükség, méheltávolítást általában akkor végeznek, ha a betegnek már van gyermeke. Ha még nincs, vagy még szeretne, a leiomióma elhelyezkedéstől és méreteitől függően a göbök méhmegtartó műtéti eltávolítása megkísérelhető. Ez esetben a csomókat ’kihámozzák’ a méhtestből, a méh hátrahagyásával.

 

A méh műtéti eltávolítására leggyakrabban az alábbi okok miatt kerül sor:

 

 • leiomióma (jóindulatú sejtburjánzás a méhben, általában simaizom csomó);
 • a méh, a méhnyak, a petefészek vagy a petefészekvezeték rosszindulatú daganata;
 • visszatérő súlyos menstruációs vérzés (ha egyértelműen méh eredetű, és különböző kevésbé radikális kezelésekre nem javul);
 • megnagyobbodott méh, amely más szerveket nyom;
 • a méh előesése vagy süllyedése;
 • krónikus kismedencei fájdalom;
 • kismedence gyulladásos betegsége (általában a húgyúti rendszerből felszálló fertőzések kapcsán kialakult diffúz gyulladás);
 • szülési és császármetszési szövődményként;
 • endometriózis (a méh nyálkahártyája a méhen kívül nő);
 • adenomiózis (a méhet normálisan szegélyező sejtek a méh falának izomrétegében is növekednek).

 

A hüvelyi méheltávolító műtét folyamata

A hüvelyi úton történő műtét esetén a hüvelyen keresztül távolítják el az egész méhet, a méhnyakat, szükség esetén a petefészket is. A hüvelyi műtét előnye a hasi műtéttel szemben, hogy a beteget kevésbé terheli meg a beavatkozás, rövidebb a felépülési időszak, gyorsabb a gyógyulási folyamat, illetve a hason nem lesz műtéti heg, mint a laparoszkópos eljárásnál. Hátránya, hogy a műtét folyamán nem tekinthetők át más hasi szervek.

 

A műtétet csak bizonyos feltételek mellett lehet elvégezni:

 

 • ha a méh mérete nem túl nagy;
 • ha a kismedencében nincs hegesedés vagy kóros elváltozás (pl. korábbi műtét miatt);
 • ha nincs rosszindulatú daganat (kivéve a nagyon korai stádiumú méhnyakrákot);
 • ha a hüvely megfelelően tág.

 

A hüvelyi méheltávolítás könnyebben elvégezhető a már szült nőknél a lazább szövetek miatt, a gyermektelenek esetében általában nem alkalmazható a szűkebb hüvely miatt.

 

A méheltávolítás minden formáját altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben végzik. A műtétet szülész-nőgyógyász, nőgyógyászati daganatsebész végzi, az altatásról az aneszteziológus gondoskodik. A hüvelyi méheltávolítás általában 60 percig tart.

 

A műtéti előkészítés és fertőtlenítés után katétert vezetnek a húgyhólyagba. A nőgyógyász a hüvely belső-hátsó falán ejt vágást, amelyen keresztül az egyes méhfüggesztő szalagok és a vérellátást biztosító erek ellátása után eltávolítja a méhet és a méhnyakat. A hüvelycsonkot rögzítik a méhet korábban rögzítő tartószalagokhoz, hogy csökkentsék a hüvely előboltosulásának kockázatát. A beavatkozás végén a hüvelyi sebet öltésekkel zárják. Vizelettartási zavar vagy hüvelyfali süllyedés esetén a műtétet mellső és/vagy hástó hüvelyfali plasztikával is kiegészíthetik. Ha a beavatkozás közben komplikáció lép fel, akkor szükség lehet a műtét hasi úton történő folytatására.

 

A hüvelyi méheltávolítás szövődményei

A műtét általános szövődményei mellett – fájdalom, rosszullét, vérzés, sebfertőzés kialakulása – megjelenhetnek ritka, sajátos szövődmények is, melyek az alábbiak:

 

 • allergiás reakció (az altatásnál használt fertőtlenítő- és altatószerekre),
 • a méhhez közeli szervek károsodása,
 • trombózis, embólia,
 • végbélsipoly (fisztula) kialakulása a szervek és testüregek (bél, hólyag vagy húgycső és a hüvely) közötti kóros összeköttetés miatt,
 • vérömleny (hematóma) kialakulása a hasban,
 • kismedencei fertőzés vagy tályog.

 

A műtétnek hosszú távú szövődményei is kialakulhatnak, melyek az alábbiak:

 

 

A műtéti időszakot követően erős vérzés, láz, illetve alhasi görcsök esetén haladéktalanul jelentkezzen kezelőorvosánál!

 

A hüvelyi méheltávolító műtét utáni felépülés

A beteg ébredés után néhány óra elteltével felkelhet, majd panaszmentesség esetén általában már másnap, vagy azt követően elhagyhatja a kórházat. Az altatásban végzett műtét fájdalommentes, a gyógyulás idején viszont jelentkezhetnek fájdalmak, amelyeket gyógyszeresen lehet csillapítani. A legkisebb fájdalom a hüvelyi műtétnél jelentkezik.

 

Két hét pihenést követően lehet elkezdeni a testmozgást – a rendszeres, nem megerőltető gyakorlatok elősegítik a mielőbbi regenerálódást. Az edzésprogram megkezdése előtt a műtétet végző nőgyógyásztól vagy a háziorvostól lehet tanácsot kérni. A munkába általában – a munka típusától függően – 4-6 hét után, a megszokott életvitelhez 2-3 hónap elteltével lehet visszatérni. A műtét után, a gyulladás megelőzése érdekében 4 hétig kerülni kell a nemi életet, az ülőfürdőt és a tampon használatát.

 

Az eltávolított szervet minden esetben elküldik szövettani vizsgálatra, ami a műtét után kb. két héttel készül el – az eredményről a műtétet végző orvosnál kell érdeklődni. A műtét utáni 6. héten javasolt a nőgyógyászati kontroll, illetve továbbra is szükséges az évenkénti nőgyógyászati vizsgálat.

 

A nők egy része érzelmileg nehezen tudja feldolgozni a méhének eltávolítását, hiszen a műtét következményeként elmarad a menstruáció, többé nem képesek teherbe esni, illetve a petefészek kivétele a hormontermelés megszűnése által korai menopauzát okoz a megfelelő gyógyszeres hormonpótlás nélkül. A helyzet elfogadásához viszont hozzásegítheti őket a műtéti beavatkozást igénylő betegség tüneteinek megszűnése, a javuló közérzet.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Szexuális egészség

Szűrővizsgálati összefoglaló nőknek

Egyéni tényezők az egészség megélésében 

KULCSSZAVAK
méh  |   méhnyak  |   petefészek  |   petevezeték  |   méhnyakrák  |   mióma  |   menopauza
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít