A szalmonellafertőzés (salmonellosis) egy gyakori, baktériumok által okozott fertőzés, mely főleg gyomor- és bélhurut (gasztroenteritis) képében jelentkezik. Hasmenéssel, hányással, lázzal és rosszulléttel jár, és általában 2-7 napig tart.
A kórokozó legtöbbször állati eredetű élelmiszerekkel vagy mosatlan zöldséggel kerül a szervezetbe, de tünetmentes, fertőzött személlyel történő kapcsolat is terjesztheti. A betegség nyáron gyakoribb. Egyes salmonella baktérium típusok súlyosabb kórképet okozhatnak, melyet hastífusznak vagy enterális láznak neveznek.
A szalmonellafertőzés főbb tünetei
A tünetek a fertőzést követő néhány órától egy-két napig terjedő időszakban jelennek meg, és általában 2-7 napig tartanak.
A tünetek az alábbiak lehetnek:
- láz,
- hasmenés,
- elesettség,
- fejfájás,
- hasi fájdalom, görcsök,
- hányinger és hányás,
- véres, nyákos széklet.
A hasmenés ennél tovább is fennállhat, ugyanis a bélrendszernek több időre van szüksége, amíg helyreáll az eredeti egyensúlya.
Mikor forduljon orvoshoz?
A szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és pár napon belül elmúlik. A tünetek főként a gyomor-bélrendszerben kialakuló gyulladásos folyamat alakulnak ki.
Keresse fel háziorvosát, ha a fertőzés
- magas lázzal,
- súlyos hasi fájdalommal,
- véres hasmenéssel,
- kiszáradás gyanújával jár.
Gyermekek szalmonellafertőzése esetén mindenképp konzultáljon a házigyermekorvosával.
A szalmonellafertőzés kiváltó okai
A szalmonellafertőzést a szervezetbe került salmonella baktériumok okozzák, melyek általában állatok vagy az ember bélflórájában élnek. Az emberi fertőzések többnyire valamilyen fertőzött étel elfogyasztásával történnek.
Leggyakoribb fertőző források:
- nyers tojás;
- nyers hús, baromfi és tenger gyümölcsei (a húsok a feldolgozás során szennyeződhetnek);
- mosatlan vagy fertőzött vízzel tisztított zöldségek és gyümölcsök.
Az ételek az elkészítés során is szennyeződhetnek, ha például a nyers hús és tojás elkészítését nem különítik el megfelelően a többi élelmiszertől.
A szalmonellafertőzést megbetegedett emberek is átadhatják másoknak, ezért fertőzés esetén kerülni kell a másokkal való érintkezést a betegség ideje alatt, továbbá a hányás és a hasmenés megszűnése után még legalább 24 órán át.
A szalmonellafertőzés lehetséges szövődményei
A szalmonellafertőzés a legtöbb esetben enyhe lefolyású és nem jár szövődményekkel. A fertőzés veszélyesebb lehet csecsemőkre, várandósokra, idős emberekre vagy valamilyen oknál fogva (pl. transzplantáció) legyengült immunrendszerű egyénekre. Esetükben a hányás és hasmenés miatti folyadékvesztés akár kiszáradáshoz vezethet.
A baktériumok bejuthatnak a véráramba, és azon keresztül a szervezet több pontjára agyhártyagyulladást, szívbelhártyagyulladást vagy csontvelőgyulladást okozva. Súlyos esetben váráramfertőzés (szepszis) is kialakulhat.
A szalmonellafertőzés diagnosztizálása
A diagnózis felállításához az orvos részletesen kikérdezi a beteget az előzményekről (fennáll-e az ételfertőzés gyanúja), a tünetekről és fizikális vizsgálatot végez.
A baktériumok kimutatására székletvizsgálatot is kérhet, bár legtöbbször a betegek meggyógyulnak, mire a székletvizsgálat eredménye elkészül.
A szalmonellafertőzés kezelése
A szalmonellafertőzésben elsősorban tüneti kezelést alkalmaznak. Nagyon fontos a folyadékpótlás, így ilyenkor sok vizet vagy speciális rehidráló folyadékot kell fogyasztani. Erősebb kiszáradás esetén szükség lehet infúzióra is.
Kisgyermekek vagy legyengült, idősebb emberek számára antibiotikumot rendelhet az orvos. A legtöbb betegnek azonban erre nincs szüksége, mert a többség egy hét alatt magától is kilábal a fertőzésből.
A hányáscsillapító vagy hasmenés ellenes szereket kerülni kell, hacsak az orvos másképp nem rendeli.
A szalmonellafertőzés megelőzése
Fontos megjegyezni, hogy a szalmonellafertőzés az egész világon elterjedt, de gyakori Ázsiában, a Csendes-óceáni szigeteken, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Közép- és Dél-Amerikában. A szennyezés veszélye miatt kerülni kell az utazás során például a nyers salátákat, a friss gyümölcssalátákat, a nyers tengergyümölcseit vagy a nem megfelelően hőkezelt húst, jégkockát. Ezeken a területeken ajánlott továbbá palackozott víz fogyasztása, illetve használata fogmosáshoz. Ezzel számos egyéb fertőző betegség ellen is védekezhet.
A szalmonellafertőzés megelőzésének legjobb módja:
- Ügyelni az élelmiszerbiztonságra, az alapanyagok, ételek higiénikus kezelésére.
- Az ételek megfelelő ideig tartó sütése, főzése, forralása.
- A magas kockázatú ételek (pl.: nyers tojás, lágytojás, pasztőrözetlen tej, nem kellőképpen átfőtt, átsült csirke stb.) körültekintő kiválasztása, elkészítése és fogyasztása.
- Személyi higiéné betartása: alapos kézmosás az étel elkészítése előtt és után, a vécéhasználat, pelenkacsere, illetve állatok érintése után.