egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellhártya (pleura) a tüdőt és a mellkas falát belülről beborító vékony hártya. A mellhártya két rétegből áll, a rétegek között pedig folyadék (savó) található, így azok elcsúszhatnak egymáson a légzőmozgások közben.

 

A mellhártyagyulladás (pleuritis) során ezen savós réteg gyulladása következik be. Ha a mellhártya gyulladt, a rétegek csúszás közben dörzsölődnek, ami be- és kilégzéskor szúró fájdalmat okoz.

 

A mellhártyagyulladás tünetei

 A mellhártyagyulladás fő tünete a szúró mellkasi fájdalom, amely mély belégzéskor vagy köhögéskor a legintenzívebb. A fájdalom a felső testfél mozgása közben fokozódhat, a vállak, illetve a hát irányába kisugározhat. Mellhártyagyulladáskor a légvételek rövidülhetnek is, amivel a szervezetünk ellensúlyozni próbálja a panaszokat.

 

További tünetek lehetnek:

 

  • láz,
  • kimerültség,
  • légszomj,
  • köhögés.

 

A betegség bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban az idősebb korúak körében jelentkezik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a mellkasi panaszok súlyosak, nagyon erős mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy egyéb tünet is társul, például izzadás, hányinger, illetve a felköhögött váladék véres, orvoshoz kell fordulni!

 

Enyhe tünetek esetén vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, ám abban az esetben, ha nehézlégzés lép fel, jelentkezni kell a területileg illetékes sürgősségi osztályon.

 

Ha a tünetek nem teszik lehetővé a beutazást, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A mellhártyagyulladás lehetséges okai

Mellkártyagyulladás leggyakrabban vírusfertőzés miatt alakul ki, de előfordulhat bakteriális tüdőgyulladás vagy tuberkulózis következtében is.

 

Ritkább esetben tüdőembólia vagy tüdőrák, valamilyen mellkasi sérülés (például bordatörés), vagy autoimmun betegségek (például lupus) szövődményeként is.

 

A mellhártyagyulladás diagnosztizálása

A kezelőorvos laborvizsgálatokat, képalkotó vizsgálatot (röntgen vagy CT-felvétel készítését) javasolhat. Bizonyos esetekben szükség lehet a mellhártyafolyadékból vett mintára vagy hörgőtükrözésre is.

 

A mellhártyagyulladás kezelése

A mellhártyagyulladás kezelése a kiváltó okoktól függ. A vírusfertőzés miatti gyulladás általában kezelés nélkül is gyógyul, a bakteriális fertőzést antibiotikummal kezelik. Az elesett állapotú (döntően idős) betegek kórházi ápolásra is szorulhatnak.

 

A gyulladáshoz társuló mellkasi fájdalom rendszerint jól reagál nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre.

 

A mellhártyagyulladás következtében a mellhártyaűrben (a mellhártya két rétege között) folyadék szaporodhat fel. Ha a felszaporodott folyadék spontán nem szívódik fel, légzési nehézséget okozhat, így annak lecsapolása is szükségessé válhat.

KULCSSZAVAK
mellhártyagyulladás  |   mellkasi fájdalom  |   pleuritis  |   légszomj
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít