egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A rózsahámlás (pityriasis rosea, rózsakiütés) kerek vagy ovális hámló foltokkal jár a bőrön, amelyek pirosas-rózsaszínűek, viszkethetnek és pár hét alatt (4-6 hét) maguktól gyógyulnak. Ártalmatlan bőrtünet, lázzal, fájdalommal nem jár, nem fertőző és nem jellemző a kiújulás sem. Leggyakrabban fiatal felnőttekben fordul elő.

 

A rózsahámlás tünetei

Általában törzsön (háton, hason, esetleg nyakon, mellkason) jelenik meg az első akár 10 cm átmérőjű folt (anyafolt), majd később karácsonyfaszerűen több kisebb folt követi, akár a végtagokon is. Ezek a kiütések nem járnak lázzal, fájdalommal, azonban hámlanak, ezért néhányan összekeverik gombás bőrfertőzéssel vagy ekcémával. Jellemző lehet még a fáradékonyság, néha a viszketés, ami akár nagyon súlyos is lehet. Gyakran beszámolnak a tünetek megjelenése előtt felső légúti panaszokról (fejfájás, torokfájás, láz, izom- és ízületi fájdalom), de egyértelmű ok-okozati összefüggést nem írtak le egyetlen vírus vagy baktérium okozta fertőzés után sem.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli célszerű szakorvoshoz fordulni, mert a rózsahámlást el kell különíteni más kórképektől (pl.: bőrgyulladás, autoimmun betegségek, rosacea, gombás fertőzés stb.), hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjon a beteg.

 

Keresse fel orvosát, ha a tünetek 8 héten belül nem javulnak, a foltok megduzzadnak, begyulladnak, elfertőződnek.

 

A rózsahámlás lehetséges okai

A betegség oka ismeretlen, esetleg enyhe vírusfertőzés, mint kiváltó ok (humán herpesz vírus 7, Epstein-Barr vírus) szóba jön, azonban maga a betegség nem fertőző, mivel a beteg valószínűleg hetekkel korábban esik át a fertőzésen.

 

A rózsahámlás lehetséges szövődményei

Irritáció miatt kialakulhat bőrgyulladás (erythroderma).

 

Várandósság esetén keresse fel orvosát, mivel ritka esetekben a rózsahámlás terhességi komplikációkhoz vezethet.

 

A rózsahámlás diagnosztizálása

A bőrgyógyász szakorvos a klinikai kép és tünetek alapján felállítja a diagnózist, egyéb külön diagnosztikai vizsgálatra nincs szükség.

 

A rózsahámlás kezelése

Általában a betegség magától gyógyul, azonban türelmesnek kell lenni, van hogy a tünetek csak 8-12 hét múlva múlnak el. A bőr kiszáradását el kell kerülni, a szappanok mellőzése és kíméletesebb mosakodószer használata ajánlott. Amennyiben a bőr viszket, alkalmazhatók hidratáló krémek, melyek enyhítik a gyulladást és a viszketést, antihisztamin szedése is szóba jön. Orvosa szteroidot, antivirális szereket is felírhat. A gyógyulásban segíthet a fénykezelés, azonban előfordulhat, hogy gyógyulás után átmenetileg barna folt marad a bőrön.

 

Mit tehet rózsahámlás esetén?

A betegség pár hét alatt magától elmúlik, a bőrt irritálni nem szabad, azaz kerülni kell a forró fürdőt, szaunát, szappanokat, a bőr kiszárítását és az izzadást. Érdemes kerülni a direkt napfényt és a meleg hatásokat, mert a betegség belobbanhat és erythroderma (vörös, gyulladt bőr) alakulhat ki. 

KULCSSZAVAK
kiütés  |   hámlás  |   viszketés  |   anyafolt
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít