egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A dermatitis gyűjtőfogalom, a bőr gyulladását jelenti. A gyulladásos bőrelváltozásnak számos oka és megjelenési formája lehetséges. Legtöbbször viszkető, száraz vagy duzzadt, ödémás, kipirosodó bőrön jelentkezik. Más esetben hólyagokkal, nedvedzéssel, pörkösödéssel és hámlással is járhat. A kellemetlen tüneteket általában valamilyen allergiás túlérzékenységi reakció okozza.

 

A dermatitis nem fertőző, azonban jelentős kellemetlenséget okoz.

 

A leggyakoribb dermatitistípusok:

 

 

A dermatitis főbb tünetei

A dermatitis típusai megjelenésüket tekintve eltérnek egymástól, ez segíti a kóroki elkülönítésüket is.

 

Atópiás dermatitis

Legtöbbször már fiatalkorban jelentkezik piros, viszkető kiütésekkel a hajlatokban. Viszketésre ezek a kiütések összefolynak és pörkösödnek. Az idő múlásával a tünetek javulnak, majd ismét fellángolhatnak. A krónikus atópiás dermatitis ismertebb, köznapi elnevezése az ekcéma.

 

Kontakt dermatitis

Kontakt dermatitis esetén a bőrön pirosló, viszkető vagy égő kiütések jelennek meg, amikor olyan anyaggal (allergénnel) érintkezik a bőr, amire az érintett személy allergiás, vagy ami túlérzékenységi reakció nélkül is irritáló, gyulladást okoz. Gyakran hólyagok is kialakulnak.

 

Seborrheás dermatitis

A seborrheás dermatitisre jellemző a hámló foltok, piros bőr és a makacs korpa megjelenése. Azokon a területeken fordul elő leggyakrabban, ahol olajosabb a bőr, például az arcon, mellkason. Lefolyását tekintve hullámzó, javulások és fellángolások színesítik.

 

Gyermekekben a koszmó felel meg ennek a kórképnek.

 

Neurodermatitis

A bőr egy különálló területén viszkető, hámló, kiemelkedő képlet, amely színében is (piros vagy sötétebb) eltér a környező bőr színétől. Gyakran valamilyen kisebb bőrsérülés, például rovarcsípés után alakul ki, és az eredeti sérüléshez képest aránytalanul nagy területre terjed ki.

 

Periorális dermatitis

Apró, piros kiemelkedések, amelyek közepén genny látható. A szemek, orcák vagy az orr közelében is megjelenhet, a leggyakoribb a száj körül (periorálisan) megjelenő forma.

 

Sztázis dermatitis

A lábszár és a boka környezetében elvékonyodott, pirosló bőr jellemzi, ami a krónikus vénás keringési elégtelenség, visszérbetegség következménye. A bőr és az alatta lévő rétegek rossz vérellátása miatt az érintett területek kisebesedhetnek, viszketnek, sebnedvedzés és pörkösödés is jelentkezik.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A dermatitis az enyhétől egészen a súlyos fokig terjedhet.

 

Az alábbi tünetek esetén keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászatot:

 

 • ha a tünetek olyan mértékűek, hogy gátolják a mindennapi életben;
 • ha a bőre fájdalmassá válik;
 • ha bőrfertőzésre gyanúja van;
 • ha már próbálta kezelni a bőrét házi praktikákkal, sikertelenül, és a tünetek továbbra is fennállnak.

 

A dermatitis kiváltó okai

A dermatitis kiváltó okai a típusok szerint különbözhetnek. Általában allergiás, túlérzékenységi reakció áll a háttérben, de későbbi életszakaszokban előfordulhat keringési vagy egyéb krónikus betegség tüneteként is.

 

A dermatitisre való hajlam genetikai okokra is visszavezethető, családon belül gyakran megfigyelhető az ún. atópiás alkat halmozódása (lásd még: Allergiás menetelés).

 

Atópiás dermatitis

Atópiás dermatitisnél a bőr kiszárad, génelváltozás, az immunrendszer működésének zavara, gyakori bőrfertőzések, ételallergia, valamint kontakt vagy pollenallergia jellemzi.

 

Kontakt dermatitis

A bőrt érő folyamatos irritáció eredményezte gyulladásos reakció. Az irritáló ágens vagy allergén lehet mérgező növény, parfüm, nikkel, tisztítószerek és tartósítószerek.

 

Seborrheás dermatitis

A seborrheás dermatitis oka egy élesztőgomba, amely a bőr olajos szekrétumában található.

 

Neurodermatitis

A neurodermatitis oka a kisebb bőrsérülés folyamatos vakarása.

 

Periorális dermatitis

A betegség pontos oka tisztázatlan, azonban kialakulásában nagy valószínűséggel szerepet játszik a kortikoszteroid-tartalmú inhalátorok, krémeknek és spray-k helytelen alkalmazása.

 

Sztázis dermatitis

A keringés lassulása miatt víz lép ki a szövetközti térbe a lábszár alsó részén. A duzzanat megakadályozza az érintett bőrterület megfelelő oxigén- és tápanyagellátását, így bőrgyulladás alakul ki.

 

A dermatitis kialakulásának leggyakoribb rizikófaktorai

A leggyakrabban előforduló rizikófaktorok az alábbiak:

 

 • életkor: bármely életkorban előfordulhat, azonban az atópiás dermatitis főként gyermekkorban kezdődik;
 • allergia, asztma: akiknél előfordult már asztma vagy valamilyen allergia a családban, azoknál nagyobb esély van a dermatitis kialakulására;
 • foglalkozás: egyes munkahelyeken, ahol jobban ki vannak téve fémmel vagy tisztítószerekkel való érintkezésnek az emberek, nagyobb eséllyel alakul ki;

 

A dermatitis lehetséges szövődményei

A viszkető bőrelváltozások vakarása sebeket eredményezhet, amelyek hajlamosak elfertőződni. A sebek nem megfelelő kezelése mellett a fertőzés továbbterjedhet a környező szövetekre. Ritka, előrehaladott esetben akár életveszélyes vérmérgezést is okozhat, ha a kórokozó a véráramba kerül.

 

A dermatitis diagnosztizálása

A dermatitis vizsgálatát, a különböző formák elkülönítését és a lehetséges okok meghatározását általában bőrgyógyász szakorvos végzi. Enyhébb esetekben, ahol a kiváltó ok könnyebben azonosítható (pl. ételallergia), a háziorvos vagy a házi gyermekorvos felkeresése is elég lehet a probléma kezeléséhez.

 

A dermatitis diagnosztizálásához egy rövid beszélgetés során az orvos kikérdezi a tüneteket, majd megvizsgálja a bőrfelületeket. Szükség esetén egyéb orvosi vizsgálatokra is sor kerülhet az egyéb szervi okok, belgyógyászati állapotok kizárására.

 

Súlyosabb esetekben mintavételre, biopsziára is szükség lehet a kiváltó ok vagy az esetleges fertőzés azonosítása érdekében.

 

Allergiás eredet gyanúja esetén bőrtesztet is végezhetnek, amely során a bőrre kis mennyiségű allergéneket helyeznek, majd pár nap elteltével megfigyelik az esetleges allergiás bőrreakció megjelenését.

 

A dermatitis kezelése

A dermatitis kezelése sokrétű, nagymértékben függ a kiváltó októl:

 

 • kortikoszteroid-tartalmú krémek alkalmazása az érintett bőrterületen;
 • fényterápia;
 • súlyosabb esetben szájon át szedhető szteroidtartalmú készítmények jöhetnek szóba.

 

A szteroidos kenőcsök és gyógyszerek a bőrelváltozás kiváltó okát nem gyógyítják, hanem a gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatásukkal szüntetik meg a tüneteket.

 

Mit tehet dermatitis esetén?

 • Amennyiben irritáló anyagokkal dolgozik, mindig alkalmazzon védőfelszerelést.
 • Óvakodjon bőre kiszáradásától, rövid fürdőket vegyen, a víz hőmérséklete inkább langyos legyen, alkalmazhat zuhanyzás közbeni hidratálót is. Válasszon bőrkímélő, nem szárító szappanokat. Törölközéskor gyengéden itassa fel a testén maradt vízcseppeket.
 • Gyakran alkalmazzon testápoló krémeket, olajokat, kenőcsöket, ez bizonyítottan csökkenti az atópiás dermatitis kialakulását gyermekekben.

 

További életmódbeli javaslatok:

 

 • alkalmazzon vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő vagy viszketést enyhítő szereket (pl. antihisztaminokat);
 • a gyulladt, viszkető bőrterületen alkalmazzon hideg vizes borogatást;
 • korpa esetén használjon erre a célra kifejlesztett samponokat;
 • ne vakarja a viszkető területet;
 • hordjon magas pamuttartalmú ruházatot;
 • kerülje az ismerten irritáló anyagokat.

 

A fentieken túl említendő, hogy az atópiás tüneteket a stressz, valamint az alkohol is súlyosbítja. Ha atópiás, allergiás eredetű panaszai vannak, lehetőleg mérsékelje vagy tartózkodjon az alkoholfogyasztástól, és próbáljon meg javítani stressztűrő képességén.

KULCSSZAVAK
bőrgyulladás  |   bőrelváltozás  |   ekcéma  |   koszmó  |   seborrhea  |   allergia  |   viszkető kiütések  |   visszér
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít