A vércukorszint kritikus érték alá csökkenését hipoglikémiának nevezzük. Erre az állapotra utalnak a köznyelvben elterjedt „leesett a cukra” és „hipózik” kifejezések is.
Leggyakrabban cukorbetegeknél – főként az inzulinterápiában részesülőknél – fordul elő, de egyéb állapotok is előidézhetik. A kezeletlen alacsony vércukorszintnek súlyos következményei lehetnek, ezért rendkívül fontos a vércukorszint mielőbbi rendezése és a hipoglikémia okának tisztázása.
A hipoglikémia főbb tünetei
Az alacsony vércukorszint tünetei egyénenként különbözők lehetnek. Leggyakrabban a következő kezdeti tünetek jelentkeznek:
- izzadás,
- éhségérzet,
- fáradtság,
- szédülés,
- remegés,
- felgyorsult szívverés,
- szívdobogásérzés,
- idegesség, ingerültség,
- sápadtság.
Amennyiben a vércukorszint nem rendeződik, további tünetek is jelentkezhetnek:
- koncentrációs zavarok,
- homályos látás,
- görcsök, görcsrohamok,
- ájulás, kóma.
Mi a teendő hipoglikémia esetén?
Ha a cukorbeteg személy az alacsony vércukorszint tüneteit tapasztalja, gyorsan felszívódó szénhidrát (pl. kockacukor, szőlőcukor) fogyasztása javasolt, majd körülbelül 15 perc elteltével vércukorszint-mérés szükséges. Amennyiben a vércukorszint megemelkedik és a tünetek enyhülnek, javasolt egy szelet kenyér, kevés gyümölcs, cukrozott tej vagy joghurt elfogyasztása annak érdekében, hogy a következő étkezésig ne essen le a vércukorszint.
Ha a vércukorszint tartósan alacsony marad, haladéktalanul fel kell keresni a kezelőorvost!
Ha a fentebb leírt tünetekhez cukorbetegség nem társul, előfordulhat, hogy a nem megfelelő étkezési szokások okozzák a problémát. A kiegyensúlyozott, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend követése elősegítheti a panaszok mérséklődését. További információkért a háziorvos vagy dietetikus szakember felkeresése javasolt.
Mikor forduljon orvoshoz?
A fenti tünetegyüttes jelentkezésekor, ha diagnosztizált cukorbetegről van szó, vagy az alacsony vércukorszint a tünetek alapján valószínűsíthető (pl. az illető személy régen evett, vagy kihagyott egy-két étkezést), és cukortartalmú étel vagy ital fogyasztását követően az alacsony vércukorszint tünetei nem múlnak el, esetleg súlyosbodnak, hívja a 112-t és kérjen mentőt!
Fontos! Ájult, magatehetetlen betegnek nem szabad cukros italt vagy ételt adni, mert fennállhat a félrenyelés veszélye.
Ismert cukorbetegség esetén, amennyiben rendszeresen hipoglikémiás tünetek jelentkeznek, tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki szükség esetén módosítja a gyógyszerbeállítást, és javaslatot tesz az életmódváltást illetően.
Ha nem szerepel cukorbetegség a kórelőzményben, de valaki többször tapasztalja az alacsony vércukorszint fentebb sorolt jeleit, javasolt a kivizsgálás a háttérben álló okok felderítése érdekében. A háziorvos gondoskodni fog a szükséges vizsgálatok elrendeléséről vagy szakrendelésre történő beutalásról.
A hipoglikémia lehetséges okai
Az alacsony vércukorszint ritkán fordul elő cukorbetegség megléte nélkül. Kialakulása hátterében leggyakrabban a cukorbetegség kezelése során alkalmazott inzulin, illetve egyéb vércukorcsökkentő szerek túladagolása, vagy a szokásos dózisú inzulin beadása mellett a megszokott étrendjétől való eltérés (pl. kevesebb étel elfogyasztása) állhat, illetve hipoglikémiás rosszullétet okozhat az is, ha fokozott testmozgás végzésével párhuzamosan a beteg nem csökkenti az inzulinadagját.
Fentieken túl bizonyos evészavarok következményeként szintén felborulhat a szervezet cukorháztartása. Ritkább esetekben a hipoglikémia felvetheti tumoros megbetegedés gyanúját, a hasnyálmirigy daganatos elváltozásai is okozhatnak hipoglikémiát. Az ún. inzulinóma esetén túlzott mértékű inzulintermelés történik a szervezetben, ami a vércukorszint csökkenését okozza.
Továbbá hipoglikémiás tüneteket okozhatnak a cukorháztartást befolyásoló hormonok termelődését érintő betegségek, a túlzott alkoholfogyasztás vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknél bizonyos gyógyszerek szedése is.
A hipoglikémia szövődményei
Az alacsony vércukorszint okozta rosszullétben gyengeség, szédülés jelentkezhet, ami növeli a balesetek és a sérülések kockázatát.
Amennyiben a vércukorszint nem normalizálódik (pl. táplálékbevitellel), a tünetek súlyosbodhatnak, görcsroham, ájulás és kóma léphet fel, és ez az állapot akár a beteg halálához is vezethet.
Ezért ismétlődő hipoglikémiás rosszullétek esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni a háttérben álló okok kivizsgálása, illetve ismert cukorbetegség esetén a gyógyszeres kezelés esetleges módosítása érdekében.
A hipoglikémia diagnosztizálása
Vércukorszintmérő használatával gyorsan és egyértelműen diagnosztizálható az alacsony vércukorszint, illetve követhető annak rendeződése. Emellett a tünetek alapján is következtetni lehet az alacsony vércukorszintre. Ezért fontos, hogy a cukorbetegséggel élők és környezetük tisztában legyenek a figyelmeztető jelekkel, meg tudják előzni azok kialakulását, illetve megfelelő segítséget kérjenek, még mielőtt súlyosabb tünetek jelentkeznek.
Lásd még: Vércukorszint-vizsgálatok
A hipoglikémia kezelése
Súlyos hipoglikémia esetén sürgősségi ellátás keretében infúzió formájában juttatnak glükózt a beteg szervezetébe. A súlyos hipoglikémia elsődleges ellátását követően kórházi kezelésre van szükség, mivel az alacsony vércukorszint 48-72 órán belül újból jelentkezhet. Megelőzése érdekében a glükóz további infúziós adagolására és a vércukorszint rendszeres ellenőrzésére van szükség.
Az alacsony vércukorszint okozta rosszullétek megelőzésének és kezelésének alapja a vércukorszint normalizálása, melynek elérése érdekében a kezelőorvos (háziorvos, belgyógyász, diabetológus szakorvos) a gyógyszeres kezelés módosítását javasolhatja. Emellett rendkívól fontos, hogy az inzulin adagolása az előírásoknak megfelelően, az étekzésekkel és testmozágssal összehangoltan történjen.
A hipoglikémia megelőzése
A cukorbetegek számára rendkívül fontos a megfelelően beállított gyógyszeres kezelés és az ahhoz illeszkedő étrend betartása. A hipoglikémia tüneteinek ismerete és a vércukorszint rendszeres ellenőrzése elősegíti a tünetek időben történő észlelését, amelynek köszönhetően elkerülhetők a súlyosabb következmények.
A cukorbeteg személynek mindig legyen a keze ügyében valamilyen cukortartalmú étel vagy ital, például szőlőcukor, gyümölcslé vagy cukros üdítőital. Cukorbetegként nem szabad kihagyni étkezéseket, a szénhidrátbevitelt a kialakított étrend szerint kell végezni, mert az inzulinadagok is annak megfelelően kerülnek beállításra. A szokásosnál aktívabb sportolás, fizikai aktivitás megkezdése előtt célszerű szénhidráttartalmú ételt fogyasztani vagy módosítani az inzulinadagot (mivel a mozgás önmagában csökkenti a vércukorszintet). Alkoholfogyasztás esetén fontos a mértékletesség, a vércukorszint ellenőrzése és az étkezésre való gondos odafigyelés.
Általánosan elmondható, hogy kellő gondot kell fordítani az egészséges táplálkozásra és a kiegyensúlyozott étrendre. Mindenki, de különösen a gyermekek számára fontos a reggeli és a napi többszöri, kisebb adagokban történő étkezés.