egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A terhességi cukorbetegség a terhes nők 2-10 százalékát érinti. A betegség a különböző hormonális hatások felborulása miatt alakulhat ki, és az élettani határértéknél magasabb vércukorszinttel jár.

 

Általában a terhesség 24. és 28. hete között jelentkezik, így ebben az időszakban a kismamák OGTT- (orális glükóztolerancia-teszt – cukorterhelés) vizsgálata rutinszerű.

 

A terhességi cukorbetegség jelentkezése nincs összefüggésben a terhesség előtti és utáni cukorproblémákkal, de mindenképpen megnöveli a későbbi 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kezeletlen betegség a születendő gyermeknél is növeli a cukorbetegség, valamint terhességi és szülési komplikációk kialakulásának esélyét.

 

A terhességi cukorbetegség tünetei

A terhességi cukorbetegség általában nem okoz specifikus tüneteket, a magas vércukorszintre jellemző tünetegyüttes figyelhető meg:

 

  • fáradtság,
  • homályos látás,
  • fokozott szomjúság,
  • gyakori vizelési inger,
  • horkolás.

 

A terhességi cukorbetegség általában könnyen kezelhető, legtöbbször a megfelelő diéta tartása mellett nincs szükség gyógyszer szedésére. A terhesség során kialakult és kezeletlen magas vércukorszint azonban komoly szövődményekhez vezethet a várandósság során, utána is, illetve a születendő gyermeknél is:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az anya a terhességét megelőzően cukorproblémákkal küzdött, a terhesség korai szakaszában vércukra a normálisnál magasabb, vagy családjában (vagy esetleg egy korábbi terhesség során) előfordult már a terhességi cukorbetegség, azt a kezelőorvosnak jelezni kell a terhesség kezdetén.

 

Ezekben az esetekben a terhesség során a vércukorszint gyakoribb ellenőrzésére lehet szükség.

 

A terhességi cukorbetegség kialakulásának okai

A terhességi cukorbetegség kialakulásának okai nem teljesen ismertek, de a terhesség során bekövetkező erőteljes hormonváltozások fontos szerepet játszanak a kialakulásában.

 

A terhesség fenntartása a kismama szervezetében lejátszódó bonyolult hormonális folyamatoknak köszönhető. A méhlepényben termelődő hormonok hatására a kismama szövetei ellenállóbbá válnak a vércukor-szabályozó hormon, az inzulin ellen. Az inzulin segíti a szöveteket abban, hogy a vérből felvegyék a cukrot, és energiát termeljenek – ez ebben az esetben nem történik meg, a cukor a vérben marad. A kialakuló állapotot inzulinrezisztenciának nevezzük, amely a legtöbb esetben csak átmeneti.

 

Amennyiben az inzulinrezisztencia már olyan mértékű, hogy a hasnyálmirigyben termelődő inzulin mennyiségének megemelésével sem áll vissza a normál vércukorszint, kialakul a terhességi cukorbetegség – azonban még ez az állapot is a legtöbb esetben átmeneti.

 

A terhességi cukorbetegség diagnosztizálása

A terhességi cukorbetegség specifikus tünetek hiányában legtöbbször csak a rutin-szűrővizsgálatok során kerül diagnosztizálásra. Mivel kialakulása a 24. és 28. hét között a leggyakoribb, ekkor a kismamák rutinszerű vércukorszint-vizsgálata indokolt.

 

A terhességi cukorbetegség kezelése

A terhességi cukorbetegségnek két fajtáját különítjük el: enyhébb esetben a vércukorszint normál értéken tartásához elegendő a megfelelő diéta, míg súlyosabb esetben inzulinpótlásra vagy egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszerre is szükség lehet.

 

A terhességi cukorbetegség megelőzése

A terhességi cukorbetegség kialakulásában rizikófaktornak számítanak az alábbiak:

 

 

A terhességi cukorbetegség teljes megelőzésére jelenleg tökéletes módszer nem ismert, azonban az egészséges életmód – mint a legtöbb betegség megelőzése esetén – itt is kulcsfontosságú.

 

A terhesség során tartott megfelelő diéta és megfelelő mennyiségű mozgás (az ajánlott mennyiségű és minőségű mozgásról a kezelőorvos ad tájékoztatást) jelentősen csökkenti a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

 

Túlsúly esetén a terhességet megelőzően akár kismértékű súlyvesztés, fogyás is hozzájárul a terhességi cukorbetegség megelőzéséhez.

 

KULCSSZAVAK
várandósság  |   inzulin  |   inzulinrezisztencia  |   vércukor  |   OGTT
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít